Kasultanan Utsmaniyah

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Nagara `Utsmaniyah Agung
دَوْلَتِ عَلِيّهٔ عُثمَانِیّه
Devlet-i Âliyye-i Osmâniyye
1299–1922
Bandéra Lambang
Motto
دولت ابد مدت
Devlet-i Ebed-müddet
(Nagara Abadi)
Lagu kabangsaan
Lagu kabangsaan Kasultanan Utsmaniyah
Kasultanan Utsmaniyah dina taun 1683.
Ibu kota Söğüt
(1302–1326)
Bursa
(1326–1365)
Edirne
(1365–1453)
Konstantinopel
(1453–1922)[1][2]
Basa Basa resmi:
Basa Turki Utsmaniyah
Basa wewengkon:
Basa Albania, Arab, Arménia, Assyria, Azerbaijan, Babylonia, Berber, Bosnia, Bulgaria, Domari, Gagauz, Géorgia, Ibrani, Hungaria, basa-basa Italia, Basa Jérman, sadaya Basa Kaukasus, Basa Koptik, Kroasia, Kurdi, Latin,[dn 1] Laz, Makédonia, Pérsia, Romania, Rusia, Rusyn, Sérbia, Somali,[3][4] Spanyol Yahudi, Tatar Kriméa, Ukraina, Urum, Vlach, Yunani, Zazaki
Agama Ageman resmi:
Islam Sunni
Ageman minoritas:
Ortodoks Wétan, Katolik Romawi, Yahudi
Pamaréntahan Kakhalifahan
Sultan
 - 1281–1326 (kahiji) Osman I
 - 1918–1922 (panungtungna) Mehmed VI
Wazir Agung
 - 1320–1331 (Kahiji) Alaeddin Pasha
 - 1920–1922 (panungtungna) Ahmed Tevfik Pasha
Badan législatif Parlemén Impérial
 - Majelis luhur Senate
 - Majelis handap Déwan Députi
Sajarah
 - Ngadeg 1299
 - Konféderasi 1402–1414
 - Konstitusional I 1876–1878
 - Konstitusional II 1908–1918
 - Bubar (1 Nopémber 1922) jeung angkatna Mehmed VI, Sultan panungtungna (17 Nopémber 1922) 1 Nopémber 1922
 - Républik Turki[dn 2] 29 Oktober 1922
Aréa
 - 1683 [5] 5.200.000 km2 (2.007.731 mil pasagi)
 - 1914[6] 1.800.000 km2 (694.984 mil pasagi)
Populasi
 - Perkiraan  1856 35.350.000 
 - Perkiraan 1906 20.884.000 
 - Perkiraan 1912 24.000.000 
Mata uang Akçe, Para, Kuruş, Lira, Sultanî
Diheulaan ku
Dilanjut ku
Kasultanan Seljuk Rûm
Kakaisaran Romawi Wétan
Kakaisaran Trebizond
Kalaliman Morea
Kalaliman Epirus
Kalaliman Dobruja
Kadipatén Kapuloan
Karaman
20px Karajaan Bosnia
Kakaisaran Bulgaria Kadua
Kalaliman Sérbia
Liga Lezhë
Kasultanan Mamluk
Karajaan Hungaria
Aljazair jeung Tunis
Pamaréntahan Sawatara Turki
Républik Yunani
Kasultanan Mesir
Bosnia jeung Hérzégovina
Sérbia
Albania
Karajaan Romania
Bulgaria
Siprus Britania
Mésopotamia Britania
Paléstina Britania
Aljazair Perancis
Tunisia Perancis
Suriah
Afrika Kalér Italia
Ayeuna bagian ti Tingali artikel
Gurat wanci Kasultanan Utsmaniyah
Daptar artikel nu patali jeung Kasultanan Utsmaniyah

Kasultanan `Utsmaniyah Agung, atanapi Kasultanan/Kakaisaran Turki, Nagara `Utsmaniyah Agung, atanapi Turki [7] (Basa Turki Utsmaniyah: دَوْلَتِ عَلِيّهٔ عُثمَانِیّه Devlet-i ʿAliyye-yi ʿOsmâniyye[8] (atanapi عثمانلى دولتى Citakan:Italics correction),[dn 3] Basa Turki Modéren: Osmanlı Devleti atanapi Osmanlı İmparatorluğu) nyaéta hiji kakaisaran/kasultanan Turki nu aya ti 27 Juli 1299[9] nepi ka 1 Nopémber 1922 (623 taun), nalika Kasultanan dibubarkeun.[10]

Ayeuna bagian ti[édit | sunting sumber]

Tingali ogé[édit | sunting sumber]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. The Encyclopædia Britannica, Vol.7, Edited by Hugh Chisholm, (1911), 3; Constantinople, the capital of the Turkish Empire...
  2. Britannica, Istanbul:When the Republic of Turkey was founded in 1923, the capital was moved to Ankara, and Constantinople was officially renamed Istanbul in 1930.
  3. Yücel Karadaş, Ziya Gökalp'te Şarkiyatçılık: Doğu'nun batıcı üretimi, Anahtar Kitaplar, 2008, p. 133. (Basa Turki), Osmanlı devrinde resmi dil olarak kullanılan Osmanlıca ile halk arasında konuşulan Türkçe, söz konusu dönemde kullanılan dillerdir.
  4. Şerafettin Turan, Türk Kültür Tarihi: Türk Kültüründen Türkiye Kültürüne ve Evrenselliğe, Bilgi Yayınevi, 1990, p. 59.(Basa Turki), ...devlet kuruluşlarında kullanılan Arapça – Farsça – Türkçe karışımı Osmanlıca ile halkın konuştuğu Türkçe arasındaki uçurum giderek artarken, ...
  5. Peter Turchin, Thomas D. Hall and Jonathan M. Adams, "East-West Orientation of Historical Empires", Journal of World-Systems Research Vol. 12 (no. 2), pp. 219–229 (2006).
  6. Dündar, Orhan; Dündar, Erhan, 1.Dünya Savaşı, Millî Eğitim Bakanlığı Yayınları, 1999, ISBN 975-11-1643-0
  7. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:The_London_Gazzette_(Thursday,_9_January_1672).jpg
  8. "Ottoman banknote with Arabic script". Diakses pada 26 Agustus 2010. 
  9. "A grammar of the Turkish language". Archive.org. Diakses pada 6 Nopémber 2011. 
  10. Temel Britannica, Ana Yayıncılık-Encyclopaedia Britannica, 1992, Cilt 18, Sh. 41–96; Türkiye. ISBN 975-7760-02-1

Catetan suku[édit | sunting sumber]

  1. Di Républik Ragusa nu mana aya dina palindungan Utsmaniyah.
  2. Pajangjian Sèvres (10 Agustus 1920) ngahasilkeun kaayaan leutik pikeun Kasultanan Utsmaniyah. Majelis Agung Nasional nyebatkeun yén Kasultanan Utsmaniyah dibubarkeun saprak 16 Maret 1920 (panajajahan militér Konstantinopel) dina 1 Nopémber 1922. Pangakuan internasional kana Majelis Agung Nasional Turki dilaksanakeun langkung Pajangjian Lausanne (24 Juli 1923). Teras, Majelis Agung Nasional Turki ngadéklarasikeun yén nagara panerusna nyaéta "Républik Turki" (29 Oktober 1923), nu mana nyaéta ahir ti Kasultanan Utsmaniyah dina sajarah.
  3. Ti abad ka-19, ngaran Osmanlı Devleti (Nagara Utsmaniyah) jadi katelah di antara rahayat jeung pajabat Utsmaniyah. Saméméh 1800-an, ngaran Osmanlı Devleti mangrupa ngaran teu resmi, tapi aya catetan nu nunjukkeun yén ngaran ieu dipaké kalawan teu resmi ku rahayat Utsmaniyah.

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan Ottoman Empire ku jalan nyungsi proyék sawargina Wikipedia
Wiktionary-logo-en.png Définisi kamus ti Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Buku téks ti Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Cutatan ti Wikiquote
Wikisource-logo.svg Téks sumber ti Wikisource
Commons-logo.svg Gambar jeung média ti Commons
Wikinews-logo.svg Warta ti Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Sumber pangajaran ti Wikiversity

Citakan:History of Europe Citakan:History of Ottoman Citakan:Sultans of the Ottoman Empire Citakan:Organisation of the Ottoman Empire Citakan:Turkey topics Citakan:Islam topics Citakan:History of Anatolia Citakan:Caliphate Citakan:Empires Citakan:Medieval states in Anatolia


Hourglass drawing.svg