Wewengkon Paléstina

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Tingali ogé: Otoritas Nasional Paléstina
Wewengkon Paléstina
Location of Paléstina
Peta némbongkeun aréa kakawasaan Otoritas Nasional Paléstina (Sisi Kulon) jeung kakawasaan Pamaréntahan Hamas (Jalur Gaza) dina warna héjo.
Ibu kotaPuseur Administratif:

Ramallah (Sisi Kulon), Gaza (Jalur Gaza); Yérusalem Wétan (ibu kota nu dinyatakeun ti Nagara Paléstina[1]

Basa resmi Basa Arab, Basa Ibrani, jeung Basa Inggris
Populasi
 -  Perkiraan  2009 (Juli) 3.935.249[2] 
GDP (PPP) Perkiraan 2009
 -  Total $12,95 milyar (-)
 -  Per kapita $2.900 (-)
HDI (2010) 0,645[3] (sedeng) (ka-97)
Mata uang Dinar Yordaniaa
Pound Mesirb
Sheqel Anyar Israélc (JOD, EGP, ILS)
Zona wanci   (UTC+2)
 -  Usum panas (DST)   (UTC+3)
TLD Internét .ps, فلسطين.
Kode telepon +970d
Peta némbongkeun Sisi Kulon jeung Jalur Gaza in relation to central Israel (situation of 2007)

Wewengkon Paléstina ngawengku Sisi Kulon jeung Jalur Gaza, sacara pulitisna aya dina yurisdiksi Otoritas Nasional Paléstina jeung Pamaréntahan Hamas di Gaza. Saprak Déklarasi Kamerdikaan Paléstina dina 1988, wewengkonna ayeuna diakuan ku 3 per 4 nagara-nagara dunya salaku bagian ti Nagara Paléstina,[4] sanajan status ieu teu diakuan ku Pasarikatan Bangsa-Bangsa, Israél, sarta sababaraha nagara-nagara Kulon, kaasup Amérika Sarikat. Bagian Sisi Kulon éféktifna diparéntahan ku Otoritas Nasional Paléstina, samentawis bagian lian diparéntahan ku otoritas militér Israél, nu mana PBB jeung lembaga-lembaga resmi internasional mindeng nyebutanna salaku Wewengkon Paléstina nu Kajajah. Jalur Gaza aya dina kakawasaan ku Pamaréntahan Paléstina Hamas.

Tingali ogé[édit | édit sumber]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. The Palestine Basic Law, approved by the PLC in May 2002, states in the article 3 "Jerusalem is the Capital of Palestine" (source: Palestinianbasiclaw.org). Ramallah nyaéta ibu kota administratif sarta lokasi lembaga pamaréntahan ogé kantor pawakilan luar nagri Australia, Brasil, Kanada, Kolombia, Céko, Dénmark, Finlandia, Jérman, Malta, Walanda, Afrika Kidul, jeung Suis. Status ahir Yérusalem ngadagoan parundingan antawis Israél jeung Otoritas Paléstina (tingali "Negotiating Jerusalem", University of Maryland[tumbu nonaktif]). PBB sarta raloba nagara teu narima klaim Israél kana sadaya Yérusalem (tingali Kellerman 1993, p. 140) and maintain their embassies to Israel in other cities (see the CIA Factbook).
  2. [1][tumbu nonaktif]
  3. http://hdr.undp.org/en/media/Lets-Talk-HD-HDI_2010.pdf
  4. [2] "Perhatoskeun yén kecap Paléstina sacara sajarahna ngarah ka wewengkon nu ayeuna Israél jeung wewengkon Paléstina. Posisi nu ayeuna dicarioskeun ku Mahmoud Abbas dina biantarana dina Séptémber 2011 pikeun Pasarikatan Bangsa-Bangsa: 'Nalika urang maké program ieu, urang nyandak hiji léngkah nu sesah pisan pikeun urang sadaya, utamina anu, kaasup abdi, anu dipaksa ninggalkeun bumi jeung kota jeung désana, ukur nyandak sababaraha banda jeung kanalangsaan jeung émutan-émutan urang sarta konci bumi urang, ka kémah pangasingan sarta ka diaspora dina Al-Nakba 1948, salasahiji operasi panyabutan, panghancuran, jeung panghupusan nu panggoréngna tina masarakat anu sumanget jeung ngahiji anu geus ngiringan dina naratasan sareng ngaluluguan jalan dina pawangunan deui kabudayaan, kaélmuan, jeung ékonomi Wétan Tengah Arab. Nanging, ku sabab sim kuring percanten dina karapihan sarta ku sabab kayakinan urang dina hak kakawasaan internasional, sarta ku sabab urang mibanda rasa wantun pikeun nyieun kaputusan nu sesah keur masarakat urang, sarta dina kateuayaanna kaadilan pasti, urang mutuskeun pikeun maké jalan kaadilan subjéktif - kaadilan anu mungkin jeung bisa ngabenerkeun bagian ti kateuadilan baheula anu dilakukeun kana masarakat urang. Ku kituna, sim kuring satuju pikeun ngadegkeun Nagara Paléstina dina 22% hungkul ti wewengkon historis Paléstina - dina sadaya Wewengkon Paléstina nu dikawasaan ku Israél dina 1967.'"

Tumbu kaluar[édit | édit sumber]

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan Palestinian Territories ku jalan nyungsi proyék sawargi Wikipedia
Wiktionary-logo-su-without-text.svg Définisi kamus ti Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Buku téks ti Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Cutatan ti Wikiquote
Wikisource-logo.svg Téks sumber ti Wikisource
Commons-logo.svg Gambar jeung média ti Commons
Wikinews-logo.svg Warta ti Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Sumber pangajaran ti Wikiversity

Citakan:Palestine topics Citakan:Palestine and Palestinian nationalism

Koordinat: 31°53′N 35°12′E / 31.883°N 35.200°E / 31.883; 35.200


Nulis.jpg