Sudan Kidul

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh
Republic of South Sudan
Républik Sudan Kidul
Bandéra Sudan Kidul Lambang Sudan Kidul
Motto
Justice, Liberty, Prosperity
Lagu
South Sudan Oyee!

Location of Sudan Kidul
Ibu kota
(jeung kota panggedéna)
Juba
04°51′N 31°36′E
Basa resmi
(Basa nasional)
Basa Inggris[1][2]
(Sadaya basa asli Sudan Kidul)[3]
Démonim South Sudanese
Pamaréntah Républik démokratik féderal
 -  Présidén Salva Kiir Mayardit
 -  Wakil Présidén Riek Machar
Kamerdikaan ti Sudan 
 -  Pasatujuan Rapih Komprehénsif 6 Januari 2005 
 -  Otonomi 9 Juli 2005 
 -  Kamerdikaan 9 Juli 2011 
Aréa
 -  Total 619745 km² (ka-45)
239285 mil² 
Populasi
 -  Sénsus 2008 8.260.490 (dipaséakeun)[4] (ka-94)
 -  Kapadetan 13,33 /km² (214)
34,52 /mil²
GDP (nominal) Perkiraan 2011
 -  Total $13,227 milyar [5] 
 -  Per kapita $1.546 [5] 
Mata uang Pound Sudan Kidul (SSP)
Zona wanci Wanci Afrika Wétan (UTC+3)
TLD Internét .ss[6] (kadaptar tapi can operasional)
Kode telepon +211[7]

Sudan Kidul, resmina Républik Sudan Kidul (Basa Inggris: Republic of South Sudan),[8] nyaéta hiji nagara nu dilingkung aya di wewengkon Sahel di Afrika kalér-wétan.[8] Nagara ieu mangrupa bagian ti sub-région PBB, Afrika Kalér.[9] Ibu kotana ayeuna nyaéta Juba, nu mana mangrupa kota panggedéna ogé. Ibu kotana direncanakeun bakal dipindahkeun ka Ramciel.[10] Sudan Kidul wawatesan jeung Étiopia di wétan, Kénya di tenggara, Uganda di kidul, Républik Démokratik Kongo di kidul-kulon, Républik Afrika Tengah di kulon, jeung Sudan di kalér.

Nagara Sudan Kidul jeung Sudan ayeuna baheulana mangrupa bagian ti Mesir dina Dinasti Muhammad Ali, nu teras diparéntah salaku hiji kondominium Anglo-Mesir nepi ka kamerdikaan Sudan dina 1956. Mimiluan Perang Sadulur Sudan I, Wewengkon Otonom Sudan Kidul diwangun dina 1972 nepi ka 1983. Perang Sadulur Sudan II teras lumangsung jeung eureun kalawan Pasutujuan Rapih Komprehénsif dina 2005. Teras dina taun éta ogé, otonomina kidul dipulihkeun sarta Pamaréntahan Otonom Sudan Kidul dibentuk.

Sudan Kidul merdika dina 9 Juli 2011.[11][12] Nagara ieu mangrupa nagara anggota PBB,[13][14] Uni Afrika,[15], jeung Otoritas Antarpamaréntah dina Pamekaran.[16]

Hiji karéta dina lalampahan ka Wau
2 hélikopter Mi17 di Bandar Udara Juba

Nagara bagian jeung county[édit | édit sumber]

Crystal Clear app xmag.svg
 Artikel utama: Nagara bagian di Sudan Kidul.
10 nagara bagian di Sudan Kidul dikelompokkeun dina 3 propinsi nalika jaman dikawasaan ku Sudan.
██ Bahr el Ghazal ██ Equatoria ██ Nil Luhur Raya

Sudan Kidul dibagi kana 10 nagara bagian nu ngawakilan 3 wewengkon basa diparéntah ku Sudan: Bahr el Ghazal, Equatoria, jeung Nil Luhur Raya.

Bahr el Ghazal
Equatoria
Nil Luhur Raya

10 nagara bagian éta teras dibagi kana (total) 86 county.

Tempo ogé[édit | édit sumber]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. "The Transitional Constitution of the Republic of South Sudan, 2011". Government of South Sudan. Diaksés ping 12 Juli 2011.  Part One, 6(2). "English shall be the official working language in the Republic of South Sudan".
  2. "At a Glance". Official portal. Government of Southern Sudan. 12 Juli 2011. Diaksés ping 24 Juli 2011. 
  3. "The Transitional Constitution of the Republic of South Sudan, 2011". Government of South Sudan. Diaksés ping 15 Juli 2011.  Part One, 6(1). "All indigenous languages of South Sudan are national languages".
  4. "Discontent over Sudan census", News24.com, 21 May 2009. Disalin 2011-07-14.
  5. a b South Sudan National Bureau of Statistics (NBS) "Release of first Gross Domestic Product (GDP) and Gross National Income (GNI) figures for South Sudan by the NBS" 11 August 2011 Retrieved 2011-09-05
  6. ".ss Domain Delegation Data". Internet Assigned Numbers Authority. ICANN. Diaksés ping 1 Séptémber 2011. 
  7. International Telecommunication Union (14 July 2011). New country, new number: Country code 211 officially assigned to South Sudan. Rilis pérs. Diaksés dina 2011-07-20.
  8. a b "South Sudan". The World Factbook. CIA. 11 Juli 2011. Diaksés ping 14 Juli 2011. 
  9. UN classification of world regions "UN classification of world regions". UN. Diaksés ping 25 Séptémber 2011. 
  10. "South Sudan profile", BBC, 5 July 2011. Disalin 24 July 2011.
  11. Broadcast of Declaration of Independence (part 1)
  12. Broadcast of Declaration of Independence (part 2)
  13. Worsnip, Patrick, "South Sudan admitted to U.N. as 193rd member", Reuters, 14 July 2011. Disalin 2011-07-24.
  14. "UN welcomes South Sudan as 193rd Member State". United Nations News Service. 14 Juli 2011. Diaksés ping 14 Juli 2011. 
  15. "South Sudan Becomes African Union's 54th Member". Voice of America News. 28 Juli 2011. Diaksés ping 28 Juli 2011. 
  16. "Ethiopia Agrees to Back Somalia Army Operations, IGAD Says", 25 November 2011. Disalin 25 November 2011.

Bacaan salajengna[édit | édit sumber]

Tumbu kaluar[édit | édit sumber]

Pamaréntah

Citakan:South Sudan topics