Ukraina

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Україна
Ukraina
Bandéra Ukraina Lambang Ukraina
Lagu

Ще не вмерла України  (Ukraina)[1]
Shche ne vmerla Ukrayiny  (transliterasi)
Kajayaan Ukraina tacan pupus

Location of Ukraina
Lokasi  Ukraina  (héjo)

di buana Éropa  (kulawu kolot)  —  [Legenda]

Ibu kota
(jeung kota panggedéna)
Kiév
50°27′N 30°30′E
Basa resmi Ukraina
Basa régional Rusia, Tatar Crimea
Grup étnis (2001) 77.8% Ukraina,
17.3% Rusia,
4.9% nu séjén jeung nu teu kaspésifikasi[2]
Démonim Ukrainian
Pamaréntah Républik kahijian semi-présidénsial
 -  Présidén Petro Poroshenko
 -  Perdana Mentri Volodymyr Hroysman
 -  Speaker of Parliament Andriy Parubiy
Pawangunan
 -  Kievan Rus' 882 
 -  Karahaan Galisia–Volhynia 1199 
 -  Cossack Hetmanate 1649 
 -  Républik Nasional Ukraina 7 Nopémber 1917 
 -  Républik Nasional Ukraina Kulon 1 Nopémber 1918 
 -  Soviét Ukraina 30 Désémber 1922 
 -  Déklarasi Kamerdékaan Kadua 30 Juni 1941 
 -  Merdéka ti Uni Soviét 24 Agustus 19911 
Aréa
 -  Total 603.628 km² (ka-46)
233.090 mil² 
 -  Cai (%) 7%
Populasi
 -  Perkiraan  2010 45.888.000[3] (ka-28)
 -  Sénsus 2001 48.457.102[2] 
 -  Kapadetan 77 /km² (ka-115)
199 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2010
 -  Total $302,679 milyar[4] 
 -  Per kapita $6.656[4] 
GDP (nominal) Perkiraan 2010
 -  Total $136,561 milyar[4] 
 -  Per kapita $3.003[4] 
Gini? (2006) 31[5] (sedeng
HDI (2010) Green Arrow Up Darker.svg 0.710[6] (luhur) (ka-69)
Mata uang Hryvnia (UAH)
Zona wanci EET (UTC+2[7])
 -  Usum panas (DST) EEST (UTC+3)
TLD Internét .ua, .укр
Kode telepon +380
1 Hiji réferéndum kamerdékaan dilaksanakeun dina 1 Désémber, sanggeus kamerdékaan Ukraina dibéréskeun dina 26 Désémber. Konstitusi nu ayeuna diadopsi dina 28 Juni 1996.

Ukraina mangrupa hiji nagara peupeusan Uni Soviét nu aya di Éropa Wétan. Dina basa Slavia, Ukraina hartina "daérah pawatesamn". Ukraina tepung wates jeung Rusia di beulah kalér-wétan; Bélarus di kalér; Polandia, Slowakia, jeung Hungaria di kulon; Romania jeung Moldova di kidul-kulon; jeung Laut Hideung sarta Laut Azov di kidul. Ibu kota jeung sakaligus kota panggedéna di Ukraina nyaéta Kiév (Kyiv).

Babagian administratif[édit | édit sumber]

Crystal Clear app xmag.svg
 Artikel utama: Subdivisi Ukraina.
Peta Ukraina

Ukraina dibagi kana 24 oblast (propinsi) jeung hiji républik otonom (avtonomna respublika), Crimea. Tambihannana, kota Kiev jeung Sevastopol, miboga status légal istiméwa. 24 oblast jeung Crimea dibagi kana 490 raion (distrik), atanapi unit administratif tingkat dua. Rarata aréa ti hiji raion Ukraina nyaéta 1,200 square kilometres (460 sq mi); rarata populasi ti hiji raion nyaéta 52.000 urang.[8]

Réferénsi[édit | édit sumber]

  1. "Law of Ukraine. State Anthem of Ukraine" (dalam bahasa Ukrainian). Verkhovna Rada of Ukraine. 6 Maret 2003. 
  2. a b "Population by ethnic nationality, 1 January, year". ukrcensus.gov.ua. Ukrainian Office of Statistics. Diarsipkan dari yang asli pada 23 Maret 2008. Diakses pada 17 April 2010. 
  3. "Ukrainian population keeps decreasing". National Radio Company of Ukraine. 25 Maret 2010. Diakses pada 20 Juni 2010. 
  4. a b c d "Ukraine". International Monetary Fund. 25 Maret 2010. 
  5. "Ukraine". CIA World Factbook. 13 Désémber 2007. Diakses pada 24 Désémber 2007. 
  6. "Human Development Report 2010". United Nations. 25 Maret 2010. Diakses pada 5 Nopémber 2010. 
  7. "Рішення Ради: Україна 30 жовтня перейде на зимовий час » Події » Україна » Кореспондент". Ua.korrespondent.net. Diakses pada 31 Oktober 2011. 
  8. "Regions of Ukraine and their divisions" (dalam bahasa Ukrainian). Verkhovna Rada of Ukraine Official Web-site. Diakses pada 24 Désémber 2007. 

Tempo ogé[édit | édit sumber]

Tumbu kaluar[édit | édit sumber]

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg   Tingali ogé Ukraina di Wikivoyage

Ukraina Babagian administratif Ukraina Ukraina
Kotak ieu: temposawalaédit


t·s·é
Nagara nu tepung wates jeung Laut Hideung







Countries.png