Amérika (buana)

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
(dialihkeun ti Amérika)
Luncat ka: pituduh, paluruh
Buana Amérika

Amérika, atawa Buana Amérika,[1][2][3][4] ogé dipikawanoh minangka Lebahan Kulon[5][6] [7] [8] [9][10][11] [12] jeung Dunya Anyar, nyaéta gabungan daratan buana Amérika Kalér jeung buana Amérika Kidul.[13][14][15] Amérika mangrupa buana kadua panggedéna nu aya di marcapada. Sacara astronomis, buana ieu perenahna di antara ± 80 ° N - 56 ° S jeung ± 170 ° W - 36 ° W.[16] Bentuk wilayahna anu manjang ieu saolah-olah nyambungkeun wewengkon Kutub Kalér jeung Kutub Kidul.[16] Lega wilayah daratna nepika ± 41.825.581 km², atawa kurang leuwih 28,1% lega wilayah sakabéh dunya jeung wates-wates dihandap ieu:[16]

  • Beulah Kalér wawatesan jeung Laut Arktik jeung wewengkon Kutub Utara.[16]
  • Beulah wétan diwatesan ku Samudra Atlantik.[16]
  • Kulon jeung kidul diwatesan ku Samudra Pasifik.[16]

Kaayaan fisik[édit | édit sumber]

Sacara géografis, Benua Amérika bisa dibagi jadi tilu wilayah, nyaéta Amérika Kalér, Amérika Tengah, jeung Amérika Kidul. Wewengkon katilu mibanda karakteristik anu béda ti saban séjénna. Iklim: Wilayah Benua Amérika anu anu boga sifat meridian matak ngajadikeun buana ieu mibanda sagala rupa iklim panonpoé di handap ieu: Iklim tropis: aya di Amérika Kidul, husus di wewengkon lembah Amazon (Brazil). Iklim subtropis: aya di Amérika Sarikat (Amérika Kalér) jeung di wewengkon Argentina (Amérika Kidul). Iklim tiis: aya di Sumatera, nyaéta di Alaska (USA) jeung Kanada kalér.

Sajarah[édit | édit sumber]

Sajarah Benua Amérika munggaran kapanggih ku penjelajah Éropa ngaranna Christopher Columbus dina taun 1492 nu badarat di pulo San Salvador bagian tina kapuloan Bahamas.[17] Penjelajah séjén anu miluan ngapopulerkeun benua anyar ka buana Éropa nyaéta Amerigo Vespuci nu mangrupa priyayi ti Italia.[17] Pikeun ngenang Amerigo jasa Vespuci mangka ngarana diabadikeun minangka ngaran buana anyar Amérika.[17]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. "America – Definition from the Merriam-Webster Online Dictionary". www.m-w.com. Diakses tanggal 11 Juli 2015. 
  2. Houghton Mifflin Company. dictionary.reference.com "America - The American Heritage Dictionary of the English Language, Fourth Edition.". dictionary.reference.com. Diakses tanggal 11 Juli 2015. 
  3. Marjorie Fee and Janice MacAlpine, Oxford Guide to Canadian English Usage (2008) page 36 says "In Canada, American is used almost exclusively in reference to the United States and its citizens." Others, including The New Zealand Oxford Dictionary, The Canadian Oxford Dictionary, The Australian Oxford Dictionary and The Concise Oxford English Dictionary all specify both the Americas and the United States in their definition of "American".
  4. "America." The Oxford Companion to the English Language (ISBN 0-19-214183-X). McArthur, Tom, ed., 1992. New York: Oxford University Press, p. 33: "[16c: from the feminine of Americus, the Latinized first name of the explorer Amerigo Vespucci (1454–1512). The name America first appeared on a map in 1507 by the German cartographer Martin Waldseemüller, referring to the area now called Brazil]. Since the 16c, a name of the western hemisphere, often in the plural Americas and more or less synonymous with the New World. Since the 18c, a name of the United States of America. The second sense is now primary in English: ... However, the term is open to uncertainties: ..."
  5. "Western Hemisphere", Merriam-Webster's Geographical Dictionary (3rd ed.), Springfield, MA: Merriam-Webster, 2001, p. 1294, The part of the Earth comprising North and South America and surrounding waters; longitudes 20°W and 160°E are often considered its boundaries .
  6. "Encyclopedia Britannica". Diakses tanggal 20 May 2015. Western Hemisphere, Part of Earth comprising North and South America and the surrounding waters. Longitudes 20° W and 160° E are often considered its boundaries. 
  7. O'Neal, Mary, ed. (2011). The Chambers Dictionary (12 ed.). London: Chambers Harrap Publishers, Ltd. p. 1780. ISBN 978-0550-10237-9. This dictionary was written with the British speaker of English in mind. ... The Western Hemisphere is the half of the world that includes North America and South America 
  8. The World Book Dictionary. Chicago: World Book, Inc. 2003. p. 2377. ISBN 0-7166-0299-7. Western Hemisphere, the half of the world that includes North and South America. 
  9. The American Heritage College Dictionary (Fourth ed.). Boston: Houghton Mifflin Harcourt. 2010. p. 1557. ISBN 978-0618835959. Western Hemisphere The half of the earth comprising North America, Central America, and South America 
  10. Stevenson, Angus; Lindberg, Christine A., ed. (2010). New Oxford American Dictionary (Third ed.). New York: Oxford University Press. p. 1963. The Half of the earth that contains the Americas 
  11. Webster's New World College Dictionary (Fifth ed.). Boston: Houghton Mifflin Harcourt. 2014. ISBN 978-0-544-16606-6. Western Hemisphere that half of the earth which includes North & South America 
  12. United States Department of State, Bureau of Western Hemisphere Affairs, at http://www.state.gov/p/wha/index.htm
  13. Webster's New World College Dictionary, 2010 by Wiley Publishing, Inc., Cleveland, Ohio.
  14. Merriam Webster dictionary. Merriam-Webster, Incorporated. 2013. 
  15. "continent n. 5. a." (1989) Oxford English Dictionary, 2nd edition. Oxford University Press ; "continent1 n." (2006) The Concise Oxford English Dictionary, 11th edition revised. (Ed.) Catherine Soanes and Angus Stevenson. Oxford University Press; "continent1 n." (2005) The New Oxford American Dictionary, 2nd edition. (Ed.) Erin McKean. Oxford University Press; "continent [2, n] 4 a" (1996) Webster's Third New International Dictionary, Unabridged. ProQuest Information and Learning ; "continent" (2007) Encyclopædia Britannica. Retrieved 14 January 2007, from Encyclopædia Britannica Online.
  16. a b c d e f Benua Amerika
  17. a b c Benua Amerika: Keadaan Alam, Penduduk, & Daftar Negara

Citakan:Nagara di Amérika


Gnome-globe.svg