Marcapada

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Marcapada 🜨

Klik gambar pikeun dadaranana

Ciri fisik
Radius katulistiwa
Radius kutub
Rarata radius
Kuriling ékuatorial
Volume
Masa
Kapadetan
Lega ambul
Gravitasi ambul ékuatorial
Escape velocity
Période rotasi sidereal
Equatorial inclination to orbit
Hawa ambul
Tekenan ambul
Karakteristik orbit
Jarak rarata ti Panonpoé
Perihelion (pangdeukeutna)
Aphelion (pangjauhna)
Période orbit sidereal
Kagancangan orbit rarata
Ésentrisitas orbit
Inklinasi orbit kana Ecliptic
Kuriling orbit
Satelit
Satelitna
Masterpiece constituents
Nitrogén
Oksigén
Argon
Karbon dioksida

Saab cai

Marcapada (ᮙᮁᮎᮕᮓ), ogé disebut Bumi (ᮘᮥᮙᮤ), (Ing. earth, atawa Terra), mangrupa planét tempat manusa hirup, planét katilu luareun Panonpoé. Marcapada mangrupa hiji-hijina planét téréstrial di Surya Mandala, sarta hiji-hijina planét nu mibanda kahirupan, sahanteuna kitu nu dipikanyaho élmu modérn. Planét ieu mibanda hiji satelit alam, bulan, nu kabentuk watara 4,5 milyar taun ka tukang. Biosfir Bumi sacara lalaunan beuki lila ngarobah atmosfir jeung kondisi fisik dasar séjénna, anu ngakibatkeun kembangbiakna organisme sarta kawangunna lapisan ozon, anu bareng jeung médan mahnit Marcapada ngahalangan radiasi surya nu pibahayaeun jeung ngawidian mahluk hirup mikroskopis ambéh terus kembang biak kalawan aman di daratan. Sifat fisik, sajarah géologi, jeung orbit Bumi ngakibatkeun kahirupan bisa terus laksana.

Litosfir Marcapada kabagi jadi sawatara ségmén kaku, atawa lémpéng téhtonik, anu ngalaman unggutan di kabéh buntala Marcapada salila yutaan tahun. Leuwih ti 70% buntala Marcapada dilimpudan ku cai, jeung sésana diwangun ku buana jeung pulo-pulo anu mibanda loba pisan situ jeung sumber cai séjénna anu jadi bahan jang ngajieun Hidrosfir. Kutub Bumi sawaréhna kalimpudan ku és; és padet di Antartika jeung és sagara di és kutub. Intérior Marcapada aktif kénéh nepi ka ayeuna, jeung miboga inti jero anu diwangun ku beusi padet, sedengkeun inti luarna mangrupa fluida anu mikacipta médan mahnit, jeung lapisan kandel anu rélatif padet dina bagéan mantél.

Tempo ogé[édit | édit sumber]

  • Sistim hukum: Hukum internasional
  • Ékonomi: ékonomi dunya
  • Sajarah: Sajarah dunya
  • Lini
  • médan magnét Bumi
  • Daftar nagara
  • Géologi
  • kala géologi

Rujukan[édit | édit sumber]

  • Earth, Wikipédia édisi basa Inggris
  • Discovering the Essential Universe (Second Edition) by Comins (2001)

Tumbu kaluar[édit | édit sumber]