Lini

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Puseur-puseur lini di sakumna dunya, 1963–1998
Gerakan téktonik lémpéng global

Lini nyaeta geteran nu kajadian di pabeungeutan bumi. Lini biasana disababkeun ku ayana gerakan intip bumi (lémpéng bumi). Bumi urang téh sanajan padet ogé, sok gerak, balukarna lini bakal kajadian lamun seug tekenan nu kajadian alatan gerakan éta geus pohara gedéna, nu antukna teu bisa ditahan-tahan deui, jadi waé lini.

Tipe kasalahan

Anatomi lini[édit | édit sumber]

Lini kajadian unggal poé di bumi, tapi kalolobannana mah leutik tur henteu nyababkeun karuksakan nanaon. Lini leutik oge bisa marengan lini gede, sarta bisa kajadian samemeh, sanggeus, atawa satutasna lini gede.

Intensitas[édit | édit sumber]

Intensitas nyaeta besaran nu dipake keur ngukur lini, lian ti make magnitudo. Intensitas bisa didefenisikeun minangka gedena karuksakan di hiji tempat baukar tina lini nu diukur dumasar kana karuksakan nu aya. Niley intensitas mangrupakan fungsi tina magnitudo, jarak ka episenter, lilana geteran, jerona lini, kondisi taneuh sarta kaayaan wangunan. Skala Intensitas Modifikasi Mercalli (MMI) mangrupakeun skala intensitas nu ilahar dipake. [1]

Balukar tina lini[édit | édit sumber]

Lini Chuetsu.
Kahuruan sanggeusna Lini San Fransisco 1906.
Salasaurang lalaki leumpang dina sanggeus sunami.

Lini ngabalukarkeun loba karuksakan.

Tempo oge[édit | édit sumber]

Wiktionary-logo-en.png
Tempo earthquake dina Wiktionary, kamus bébas.

Rujukan[édit | édit sumber]

Tumbu luar[édit | édit sumber]

Pangatikan[édit | édit sumber]

Puseur data seismologis[édit | édit sumber]

Eropa[édit | édit sumber]

Amerika Sarikat[édit | édit sumber]

Skala seismik[édit | édit sumber]

Informasi ilmiah[édit | édit sumber]

Rupa-rupa[édit | édit sumber]