Sunami

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Panneau travaux.png Artikel ieu keur dikeureuyeuh, ditarjamahkeun tina basa Inggris.
Bantosanna diantos kanggo narjamahkeun.
Sunami nu narajang Malé di Maldiva 26 Désémber 2004.

Sunami (éjahan /suˈnɑːmi/ atawa /tsuˈnɑːmi/) hartina runtuyan gelombang nu dihasilkeun nalika awak cai, misalna sagara ngalir sacara gancang dina jumlah/skala anu badag. Sunami ieu biasana mangrupakeun balukar ayana lini, longsor, gunung bitu, atawa tabrakan météorit. Anapon balukarna rupa-rupa, bisa sama sakali teu mangaruhan manusa, tapi bisa ogé ngabalukarkeun musibah anu nelasan ratusan rébu jalma.

Istilah sunami asalna tina basa Jepang nu hartina labuan ("tsu", 津) jeung gelombang ("nami", 波). Sunami téh lain kajadian sub-beungeut di jero sagara; jangkung gelombang caina (amplitudo) teu sabaraha, tapi panjang pisan (bisa nepi ka ratusan kilo), sahingga kadang di sagara mah teu pati kabireungeuh.

Rujukan[édit | sunting sumber]

Catetan[édit | sunting sumber]


Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Wikimedia Commons logo
Wikimedia Commons mibanda média séjénna ngeunaan


Artikel jeung website[édit | sunting sumber]

Gambar jeung video[édit | sunting sumber]

Tempo oge: Images and video, 2004 Indian Ocean earthquake

Bahaya tsunamis

Fiksi[édit | sunting sumber]