12 Désémber

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  
Tanggal ieu dina sawatara taun terahir
2018 | 2017 | 2016 | 2015
Tempo oge: Kalénder kajadian

12 Désémber nyaéta poé ka-346 dina sataun (ka-347 dina taun kabisat) dina kalénder Gregorian, sésana 19 poé.

Kajadian[édit | édit sumber]

  • 1098Perang Salib Kahiji: Pangepungan Marrotal Numan: Kaum Salib norobos bénténg kota sarta nelasan 20.000 pangeusina. Sanggeus béakkeun kadaharan, maranéhna jadi kanibal.
  • 1781 – Perang Révolusionér Amérika: Patempuran Ushant Kadua: Armada laut Inggris dipingpin ku kapal HMS Victory ngéléhkeun armada laut Perancis.
  • 1862 – Perang Sipil Amérika: Kapal USS Cairo tikelebuh di Leuwi Yazoo, jadi kapal nu maké palindung nu munggaran nu dilelepkeun ku ranjau kontrol.
  • 1866 – Beledugan Oaks: Pangparah-parahna babancén tambang di Inggris, nelasan 361 panambang jeung nu narulungan.
  • 1901Guglielmo Marconi nampa sinyal radio antar benua nu munggaran nyaéta hurup "S" [***] dina kode Morsé), di Pasir Sinyal di St John's, Newfoundland.
  • 1925 – Majelis Iran ngistrénan Reza Khan minangka Shah Iran anyar, ngamimitian dinasti Pahlevi.
  • 1941Perang Dunia II: Karajaan Inggris nyatakeun perang ka Bulgaria. Hongaria jeung Romania nyatakeun perang ka Amérika Sarikat. India nyatakeun perang ka Jepang.
  • 1941 – Adolf Hitler nyatakeun kudu sageuwat-geuwatna panumpuran urang Yahudi dina hiji pasamoan di Reich Chancellery (pasamoan para patinggi Nazi).
  • 1942 – Perang Dunia II: Pasukan Jérman ngamimitian Operasi Badéy Usum Tiis, hiji usaha pikeun ngudaran kepungan pasukan Axis nalika Patempuran Stalingrad.
  • 1963Kénya meunang kamerdékaan ti Karajaan Inggris.
  • 1979 – Lini 8.2 Mw Tumaco ngeundeuk-ngeundeuk Kolombia jeung Ékuador ku inténsitas Mercalli maksimum IX (Kasar), nelasan 300-600 jalma sarta ngahasilkeun tsunami tohaga.
  • 1984 – Maaouya Ould Sid'Ahmed Taya jadi présidén Mauritania katilu sabada kudéta ka Mohamed Khouna Ould Haidalla nalika Haidalla keur nyanyabaan.
  • 1985Arrow Air Flight 1285, hiji pasawat McDonnell Douglas DC-8, ragrag sabada leupas landas ti Gander, Newfoundland, nelasan 256 jalma dina jero kapal, kaasup 236 anggota Divisi Airborne ka-101 Amérika Sarikat.
  • 1991 – Féderasi Rusia narik diri tina Pasini Pangadegan USSR.
  • 1992 – Lini 7,8 Mw disusul ku tsunami di Pulo Florés, saheunteuna 2.500 urang palastra, leuwih ti 500 tatu sarta kurang leuwih 90.000 jama leungiteun imahna.
  • 2015 – Kasapukan Paris pakait jeung Konvénsi Rancangan Gawé ngeunaan Parobahan Iklim diadopsi.

Nu babar[édit | édit sumber]

Nu pupus[édit | édit sumber]

Poé peré / poé panginget-nginget[édit | édit sumber]

Tumbu luar[édit | édit sumber]

Nuvola apps clock.png