Basuki (pelawak)

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Agus Basuki Bin Suwito Hadiwiryono (leuwih dipikawanoh minangka Basuki; Surakarta, Jawa Tengah, 5 Maret 1956 - Jakarta, 12 Désémber 2007) nyaéta saurang pelawak Indonésia. Manéhna ngaliwatan mangsa leutikna di Semarang. Bapana nyaéta Pete landian Suwito, urut anggota Srimulat.

Pete sarta Basuki memang sarupa tapi teu sarua. Anu hiji bapa, hijina anak. Unikna, dina kancah wayang jelema anu mimiti diancruban ku maranéhanana, hususna Wayang Jelema (W.O.) Sri Wanito Semarang, duanana pada-pada mindeng meunang peran minangka anggota punakawan Gareng.

Keserupaan anu séjén, geus pasti nyaéta kaparigelan tari maranéhanana. Ditambah kalawan keluwesan ibu Basuki anu penari di Sriwedari Surakarta, ku kituna alatan singer menari saprak leutik, Basuki ogé jadi boga awak lentur anu salah sahijina ditampilkan jeung tambahan narasi "Wes-ewes-ewes" pariwara salah sahiji pausahaan jamu.

Basuki mengidolakan bapana sorangan sarta almarhum Benyamin S.

Réngsé berkarier di W.O. Sri Wanito, Basuki mecakan miluan di Srimulat. Ngaliwatan prosés penyesuaian sarta diajar sawatara lila, ahirna manéhna ditarima di Srimulat. Mangka, mimiti 1981 - 1986 Basuki ogé ngembangkeun karier di gudang para pelawak éta.

Sanggeus kaluar ti Srimulat manéhna kungsi nyieun grup Merdika babarengan Kadir, Timbul, Nurbuat, sarta Rohana anu henteu tahan lila. Tilu urang anu tinggaleun nyaéta Basuki, Kadir, sarta Timbul tuluy ngawangun Batik Grup anu tétéla ogé ngan tahan 3 warsih.

Di taun1992, Tino Karno nepikeun tawaran Rano Karno dina Basuki pikeun ngarojong serial Si Doel Anak Sekolahan minangka inohong ngaranna Karyo. Berawal minangka béntang sémah ngan pikeun 2 atawa 3 épisodeu dina sinetron Si Doel Anak Sekolahan I, ahirna dina Si Doel III sarta IV manéhna dipercaya minangka pamaén tetep.

Basuki maot dina tanggal 12 Désémber 2007 waktu ulin futsal jeung babaturanana.[1]

Sinetron[édit | édit sumber]

  • Si Doel Anak Sekolahan 1-6
  • SAR
  • Si Doel Anak Gedongan
  • Iman
  • Hidayah
  • Hikayah
  • Ratapan Anak Téré
  • Kitu Waé Bet Repot!

Pariwara[édit | édit sumber]

  • Antangin JRG
  • Sosis SO GOOD
  • Suzuki Shogun

Référénsi[édit | édit sumber]

Tumbu Luar[édit | édit sumber]