3 Désémber

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  
Tanggal ieu dina sawatara taun terahir
2018 | 2017 | 2016 | 2015
Tempo oge: Kalénder kajadian

3 Désémber nyaéta poé ka-337 dina sataun (ka-338 dina taun kabisat) dina kalénder Gregorian, sésana 28 poé.

Kajadian[édit | édit sumber]

  • 1800 – Perang Koalisi Kadua: Patempuran Hohenlinde: Jéndral Perancis Moreau sacara mutlak ngéléhkeun Arcduke John ti  Austria di deukeut Munich. Babarengan jeung kameunangan Konsul Napoleon Bonaparte saméméhna di Marengo, hal ieu ngabalukarkeun Austria kapaksa néken pajangjian daméy sarta ngeureunan perang.
  • 1904 – Bulan Jupiter, Himalia, katimu ku Charles Dillon Perrine di Observatorium Lick California.
  • 1910Lampu néon modérn munggaran dipintonkeun ku Georges Claude di Paméran Motor Paris.
  • 1912Bulgaria, Yunani, Montenegro, jeung Serbia (Liga Balkan) néken pasini daméy jeung Turki Ustmani, sawatara waktu ngareureuhkeun Perang Balkan Kahiji. (Pasini ieu leuir dina tanggal 3 Pébruari 1913 sarta pacéngkadan dituluykeun).
  • 1919 – Sabada 20 taun paréncanaan jeung pangwangunan, kaasup dua kali rubuh nu ngabalukarkeun maotna 89 jalma, Jambatan Quebec antukna dibuka pikeun lalar liwat.
  • 1920 – Sanggeus leuwih ti sabulan Perang Turki - Arménia, pasini Aleksandropol nu dipaksakeun ku Turki antukna ditedunan.
  • 1967 – Di Rumah Sakit Groote Shuur Cape Town, Afrika Kidul, hiji tim transplantasi nu dipingpin ku Christian Barnard hasil ngalaksanakeun transplantasi jantung nu munggaran ka hiji jalma (Louis Waskansky, 53 taun).
  • 1979Ayatollah Ruhollah Khomeini jadi pamingpin pangluhurna di Iran.
  • 1984 – Béncana Bhopal: Bocoran methyl isocyanate ti pabrik péstisida Union Carbide di Bhopal, India, nelasan leuwih ti 3.800 jalma saharita kénéh sarta nyideraan antara 150.000 – 600.000 séjénna (sajumlah 6.000 tuluy maraot) dina hiji kajadian béncana industri pangparahna dina sajarah.
  • 1992 – Hiji tés insinyur Sema Group ngagunakeun komputer pribadi pikeun ngirimkeun pesen téks munggaran di dunia ngaliwatan jaringan Vodafone kana telepon babaturanna.
  • 1994PlayStation nu dimekarkeun jeung dipasarkeun ku Sony Computer Entertainment dipedalkeun di Jepang.
  • 1995 – Pasawat Cameroon Airlines 3701 ragrag nalika ngadeukeutan ka Bandara Internasional Douala di Kamerun, nelasan 71 tina 76 jalma dina jero kapal.
  • 1997 – Di Ottawa, Ontario, Kanada, pangwakilan ti 121 nagara néken Pasini Ottawa nu ngalarang pangjieunan jeung pamasangan ranjau anti-personil. Najan kitu, Amérika Sarikat, RRC jeung Rusia teu ngarilu néken.
  • 2007 – Badéy usum tiis ngabalukarkeun Leuwi Chehalis nyaahan kota-kota di Wewengkon Lewis, Washington, sarta nutupan porsi 20 mil tina jalan tol no 5 salila sababaraha poé. Dalapan urang maraot, sarta karugian miliaran dolar diakibatkeun ku éta banjir.
  • 2009 –Bom bunuh diri di Hotél Shamo di Mogadishu, Somalia, nelasan 25 jalma, kaasup tilu urang menteri Pamaréntahan Féderal Transisional.
  • 2012 – Saheunteuna 475 jalma palastra sanggeus Topan Bopha narajang pulo-pulo di Philipina.
  • 2015 – Manten vokalis Stone Temple Pilots jeung Velvet Revolver, Scott Weiland, maot alatan OD dina beus tur na di Bloomington, Minnesota.

Nu babar[édit | édit sumber]

Nu pupus[édit | édit sumber]

Poé peré / poé panginget-nginget[édit | édit sumber]

  • Poé Internasional pikeun Jalma nu Miboga Pangabutuh Husus

Tumbu luar[édit | édit sumber]

Nuvola apps clock.png