Abdul Haris Nasution

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Jenderal Besar TNI (Purn.) Abdul Haris Nasution
Ketua Majelis Permusyawaratan Rakyat Sementara ka-2
Présidén Soekarno
Soeharto
Saméméhna Chaerul Saleh
Sanggeusna Idham Chalid
Menteri Pertahanan dan Keamanan Indonesia ka-12
Présidén Soekarno
Saméméhna Djoeanda Kartawidjaja
Sanggeusna Sarbini
Katerangan lian
Gumelar 3 Désémber 1918
Citakan:Country data Belanda Kotanopan, Mandailing Natal, Sumatera Utara, Hindia Belanda
Pupus 5 Séptémber 2000 (yuswa 81)
Indonésia Jakarta, Indonesia
Kabangsaan Indonesia
Partéy pulitik Non partai
Pameget/istri Johanna Sunarti[1]
Murangkalih Hendrianti Saharah
Ade Irma Suryani[1]
Profési Tentara
Ageman Islam
Tanda tangan
Pangabdian militér
Lalandian Pak Nas
Kasatiaan Bandéra Indonésia Indonesia
Layanan/cabang 25px TNI Angkatan Darat
Lila ngabdi 1945–1952, 1955–1971
Réngking 25px Jenderal Besar TNI
Komando Panglima Divisi Siliwangi
Patempuran/perang Revolusi Nasional Indonesia
Anugrah Pahlawan Nasional Indonesia

Jenderal Besar TNI (Purn.) Abdul Haris Nasution (lahir di Kotanopangumelar di Kotanopan, Sumatera Utara, 3 Désémber 1918 – tilar dunya di Jakarta, 6 Séptémber 2000 dina umur 81 taun) nyaéta salah saurang pahlawan nasional Indonesia nu jadi sasaran dina Gerakan 30 September, ngan nu jadi korban téh kalah anak awéwéna Ade Irma Suryani Nasution jeung ajudanana, Lettu Pierre Tendéan.[2]

Nasution mangrupa konséptor Dwifungsi ABRI dina taun 1958 anu satuluyna dijadikeun program pamaréntah mangsa dipingpin ku Soeharto. Konsép dasar anu ditawarkan mangrupa taratas jalan sangkan ABRI komandona diarahkeun ku sipil, ngan dina waktu anu sarua teu meunang nyalahgunakeun wewenang widang militér atawa istilahna kediktatoran militér.

Babarengan jeung Soeharto kalih Soedirman, Nasution narima pangkat kahormatan Jenderal Besar anu dilélérkeun dina ping 5 Oktober 1997, waktu milangkala ABRI.

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b Biography of Johanna Nasution, 1981 Ramon Magsaysay Award for Public Service, Magsaysay Awardees Digital Collection.
  2. Daftar Nama Pahlawan Nasional Republik Indonesia, Departemen Sosial RI Online, Januari 2010. Diakses 26 Agustus 2012.