31 Désémber

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31  
Tanggal ieu dina sawatara taun terahir
2019 | 2018 | 2017 | 2016
Tempo oge: Kalénder kajadian

31 Désémber nyaéta poé ka-365 dina sataun (ka-366 dina taun kabisat) dina kalénder Gregorian, mangrupakeun poé panungtung taun.

Kajadian[édit | édit sumber]

  • 870 – Patempuran Englefield: Urang Viking patelak jeung ménak Æthelwulf ti Berkshire. Para panyerang kadeseh mundur ka (Anglia Wétan), réa urang Danes (urang Viking karuhun urang Dénmark) palastra.
  • 1759 – Arthur Guinness mimiti ngajieun bir Guinness.
  • 1775 – Perang Révolusioner Amérika: Patempuran Quebec: Pasukan Inggris hasil nadah serangan ti Tentara Kontinéntal pingpinan Jéndral Richard Montgomery.
  • 1790Efimeris, koran Yunani pangkolotna nu masih kénéh medal nepi ka kiwari, munggaran dipedalkeun.
  • 1878 – Karl Benz, nu gawé di Mannheim, Jérman, ngajukeun patén pikeun mesin dua piston nu geus karuhan jalan, sarta hasil meunang paténna di taun 1879.
  • 1944Perang Dunia II: Hongaria nyatakeun perang ka Nazi Jérman.
  • 1944 – Perang Dunia II: Operasi Nordwind, serangan utama Wehrmacht (pasukan gabungan Nazi) ka Garis Hareup Barat dimimitian.
  • 1946 – Présidén Harry S. Truman sacara résmi ngabéwarakeun réngséna mumusuhan dina Perang Dunia II.
  • 1951Perang Tiis: Marshall Plan lekasan sabada ngabagikeun leuwih ti AS$13,3 miliar bantuan luar nagri pikeun ngawangun deui Éropa Kulon.
  • 1963 – Féderasi Afrika Tengah sacara resmi bubar, satuluyna jadi Zambia, Malawi jeung Rhodesia.
  • 1968 – Tupolev Tu-144 ngapung munggaran, pasawat transportasi sipil supersonik munggaran di dunia.
  • 1986 – Kahuruan di Hotél Dupont Plaza di San Juan, Puerto Riko nelasan 97 jalma sarta nyideraan 140 séjénna.
  • 1992Cékoslowakia bubar sacara daméy, nu nelah ku média minangka Pipisahan Buludru, ngahasilkeun diadegkeunna Républik Céko jeung Républik Slowakia.
  • 1994Perang Chechnya Kahiji: Pasukan Darat Rusia ngamimitian hiji serangan Taun Anyar ka Grozny.
  • 1998 – Mékanisme Niléy Tuker Duit Éropa ngabekukeun niléy mata duit sah di Zona Euro, sarta ngadegkeun mata duit euro.
  • 1999 – Présidén kahiii Rusia, Boris Yeltsin, mundur tina pamaréntahan, ngabalukarkeun PM Vladimir Putin jadi pajabat Présidén sarta panggantina.
  • 1999 – Pamaréntah AS nyérénkeun pangokolaan Terusan Panama (oge lahan sabudeureunna nu katelah Zona Terusan Panama) ka Panama. Tindakan ieu nedunan kasapukan Torrijos - Carter taun nu ditéken taun 1977.
  • 1999 – Pangbajoan pasawat Indian Airlines 814 réngsé sabada tujuh poé ku dibébaskeun 190 panumpang di Bandara Kandahar, Afghanistan.
  • 2000 – Poé panungtungan abad 20 jeung milenium ka-2.
  • 2004 – Pangbukaan résmi Munara Taipei 101, pangluhur-luhurna panyakar langit di dunia mangsa harita, jangkungna 509 meter.
  • 2009 – Boh bulan biru boh gérhana bulan lumangsung babaréngan.
  • 2010 – Sababaraha Tornado narajang kulon tengah jeung kidul Amérika Sarikat, kaasup Wilayah Bagéan Washington, Arkansas; St. Louis, Sunset Hills, Missouri, Illinois jeung Oklahoma, katambah ku sajumlah leutik tornado sawatara jam saméméhna. Kabéhna aya 36 tornado nu narajang, ngabalukarkeun salapan urang palastra sarta karusakan saharga $133 juta.
  • 2018 – 39 jalma palastra sanggeus bangunan sapuluh tingkat di kota industri Rusia, Magnitogorsk rubuh.

Nu babar[édit | édit sumber]

  • 1943John Denver, musisi Amérika (td. 1997)
  • 1943 – Ben Kingsley, aktor Inggris
  • 1948 – Donna Summer, panyanyi Amérika (td. 2012)
  • 1959Val Kilmer, aktor Amérika
  • 1965 – Gong Li, artis China
  • 1977 – Donald Trump Jr., anakna Présidén AS Donald Trump
  • 1977 – PSY, panyanyi Koréa Kidul
  • 1981Ivan Gunawan, aktor, komédian Indonésia

Nu pupus[édit | édit sumber]

  • 2015 – Natalie Cole, musisi Amérika (b. 1950)

Poé peré / poé panginget-nginget[édit | édit sumber]

Tumbu luar[édit | édit sumber]

Nuvola apps clock.png