14 Désémber

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  
Tanggal ieu dina sawatara taun terahir
2018 | 2017 | 2016 | 2015
Tempo oge: Kalénder kajadian

14 Désémber nyaéta poé ka-348 dina sataun (ka-349 dina taun kabisat) dina kalénder Gregorian, sésana 17 poé.

Kajadian[édit | édit sumber]

  • 835 – Insidén Ibun Manis: Kaésar Wenzong ti Dinasti Tang nyieun konspirasi pikeun nelasan kasim nu ngawasa di pangadilan Tang, tapi réncanana digagalkeun.
  • 782 – Montgolfier sadulur munggaran nyoba hiji balon hawa panas tanpa panumpang di Perancis; balon éta ngapung ampir 2 km (1,2 mil).
  • 1812 – Invasi Perancis ka Rusia lekasan nalika sésa-sésa pasukann Grande Armée dibuburak ti Rusia.
  • 1814 – Perang 1812: Angkatan Laut Karajaan Inggris ngarebut kakawasan di Dano Borgne, Louisiana.
  • 1900Mekanika Quantum: Max Planck nyérénkeun hiji turunan téoritis tina hukum radiasi badan hideung.
  • 1907The Thomas W. Lawson, kapal laut tanpa mesin pamanas panggedé-gedéna, dina hiji badéy tohaga kabanting sarta tikelebuh di deukeut Lamping Hellweather di sajeroeun Kapuloan Sisilia. Nahoda jeung 15 palaut maraot. 
  • 1911 – Tim Roald Amundsen, nu kaasup di jerona, Olav Bjaaland, Helmer Hanssen, Sverre Hassel, jeung  Oscar Wisting, jadi nu munggaran nepi ka Kutub Kidul.
  • 1918 – Présidén Portugis Sidónio Pais ditelasan ku saurang aktipis sayap kiri di Statsiun Karéta Rossio, Lisboa.
  • 1939 – Perang Usum Tiis: Uni Soviét dikaluarkeun ti Liga Bangsa-Bangsa alatan nyerang Finlandia.
  • 1940Plutonium (sacara hususna Pu-238) munggaran katimu di Berkeley, California.
  • 1941Perang Dunia II: Jepang néken pasini pasakutuan jeung Thailand.
  • 1948 – Thomas T. Goldsmith Jr. jeung Estle Ray Mann meunangkeun paten pikeun cocoan tabung sinar katoda, mangrupakeun pangawal-awalna cocooan éléktronik nu kungsi kanyahoan.
  • 1958 – Ékspédisi Antartika Ka-3 jadi nu munggaran nepi ka Kutub Kidul ti jalan nu can kungsi kasungsi.
  • 1960 – Konvénsi ngalawanan Diskriminasi dina Pangatikan di UNESCO diangkat.
  • 1963 – Tanggul Waduk Baldwin Hills pejah, nelasan lima jalma sarta ngancurkeun ratusan imah di Los Angeles, California.
  • 1971 – Perang Pangbébasan Bangladesh: Leuwih ti 200 inteléktual Pakistan Wétan ku Tentara Pakistan katut sakutu lokalna (Tanggal ieu dipiéling di Bangladesh minangka Poé Sahid Inteléktual).
  • 1981 – Konflik Arab-Israél: Knesset Israél ngaratifikasi Hukum Dataran Tinggi Golan, manjangkeun hukum Israél ka wilayah jajahan di Dataran Tinggi Golan.
  • 1992 – Perang di Abkhazia: Pangepungan Tkvarcheli: Hiji hélikopter nu mawa jalma hasil ngaévakuasi ti Tkvarcheli ditémbak murag, ngabalukarkeun saheunteuna 52 urang palastra, kaasup 25 barudak. Insidén ieu ngaronjatkeun pérhatian leuwih kana intervénsi Rusia nu nginjeum ngaran Abkhazia.
  • 1995Perang Yugoslavia: Pasini Dayton ditaréken di Paris ku pamingpin-pamingpin Yugoslavia, Kroasia jeung Bosnia Herzegowina.
  • 1998 – Perang Yugoslavia: Tentara Yugoslavia nyerang para pajoang Tentara Pangbébasan Kosovo nu nyoba nyelendepkkeun sanjata ti Albania ka Kosovo, tilu puluh genep urang palastra.
  • 1999 – Hujan tohaga ngabalukarkeun banjir dadakan di Vargas, Venezuéla, ngakibatkeun korban tiwas puluhan rébuna, rébuan imah ancur sarta rubuh totalna infrastruktur nagara bagéan éta.
  • 2003 – Présidén Pakistan Pervez Musharraf méhméhan teu salamet dina hiji usaha panelasan.
  • 2004Jambatan Raya Millau, panggedé-gedéna jambatan di dunia, diresmikeun di deukeut Millau, Perancis.
  • 2008 – Muntadhar al-Zaidi maledogkeun sapatuna ka présidé AS harita, George W. Bush dina hiji konferénsi  préss di  Baghdad, Irak.
  • 2012 – Panémbakan di SD Sandy Hook: Dua puluh dalapan jalma, kaasup panémbakna, nemasing pati di Sandy Hook, Connecticut.
  • 2013 – Hiji percobaan kudéta nu gagal di Sudan Kidul tuluy nungtun kana peperangan nu panjang nu ngahakan korban ratusan jiwa.

Nu babar[édit | édit sumber]

Nu pupus[édit | édit sumber]

Poé peré / poé panginget-nginget[édit | édit sumber]

Tumbu luar[édit | édit sumber]

Nuvola apps clock.png