15 Désémber

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  
Tanggal ieu dina sawatara taun terahir
2018 | 2017 | 2016 | 2015
Tempo oge: Kalénder kajadian

15 Désémber nyaéta poé ka-349 dina sataun (ka-350 dina taun kabisat) dina kalénder Gregorian, sésana 16 poé.

Kajadian[édit | édit sumber]

  • 1256 – Pasukan Mongol dina pingpinan Hulagu Khan asup sarta ngancukeun bénténg Hashshashin di Istana Alamut (kiwari Iran) minangka bagéan tina serangan maranéhna ka Asia Kidul Kulon.
  • 1778 – Perang Révolusioner Amérika: Kapal perang Inggris jeung kapal perang Perancis patelak dina Patempuran St. Lucia.
  • 1791Daftar Hak-Hak Amérika Sarikat ngajadi hukum nalika diratifikasi ku Majelis Umum Virginia.
  • 1890 – Pamingpin Suku Hunkpapa Lakota, Sitting Bull ditelasan di Panampungan Indian Standing Rock, nungtun kana Pangbantéan Wounded Knee.
  • 1914Perang Dunia I: Tentara Sérbia ngarebut deui Belgrade ti tentara panyerang Austria-Hongaria.
  • 1917 – Perang Dunia I: Pasini daméy antara Rusia jeung Kakuatan Tengah ditéken.
  • 1933 – Amandémén ka-21 Konstitusi Amérika Sarikat sacara resmi efektif, ngabatalkeun Amandémén ka-18 nu ngalarang kana pangjualan, pangjieunan jeung pangangkutan alkohol.
  • 1939Gone with the Wind (filem pangahasilkeunna) munggaran dipintonkeun di Téater Agung Loew di Atlanta, Georgia, AS.
  • 1941 – Penelasan Massal di Ukraina: Pasukan Jérman nelasan leuwih ti 15.000 urang Yahudi di Drobytsky Yar, hiji jurang di kidul-wétaneun kota Kharkiv.
  • 1942Perang Dunia II: Patempuran Gunung Austen, Kuda Balap jeung Kuda Laut, dimimitian nalika Kampanye Guadalkanal.
  • 1973 – John Paul Getty III, incu ti jutawan J. Paul Getty, kapanggih hirup kénéh di deukeut Naples, Itali, saggeus diculik ku hiji géng Itali dina tanggal 10 Juli.
  • 1981 – Hiji bom bunuh diri nu narajang kaduataan Irak di Béirut, Libanon, ngaratakeun éta kadutaan sarta nelasan 61 jalma, kaasup duta besar Irak keur Libanon. Serangan éta dianggap minangka serangan bom bunuh diri modérn nu munggaran.
  • 1989 – Protokol Opsional Kadua pikeun Kapaheutan Internasional ngeunaan Hak-Hak Sipil jeung Pulitik nu pakait jeung pangbatalan hukuman mati diangkat.
  • 1997 – Pasawat Tajikistan Airlines 3183 murag di gurun deukeut Sharjah, Uni Émirat Arab, nelasan 85 jalma.
  • 2001Munara Déngdék Pisa dibuka deui sabada méakkeun 11 taun jeung 27 juta dolar pikeun nguatkeunna deui, bari anggeur teu ngagrobah déngdékna.
  • 2010 – Hiji parahu nu ngangkut 90 jalma nu nyiar suaka neunggar cada di basisir Pulo Christmas, Australi, nelasan 48 jalma.
  • 2013 – Perang Sipil di Sudan Kidul dimimitian nalika pamingpin oposisi Dr. Riek Machar, Pagan Amum jeung Rebecca Nyandeng milih pikeun ngaboykot pasamoan Déwan Pangbébasan Nasional di Nyakuron.
  • 2014 – Saurang jalma basanjata, Haron Monis, nahan 18 sandera di jero Kafe Martin Place salila 16 jam di Sydney. Monis jeung dua sandera nemasing pati nalika polisi nyerbu kafé dina poé isukna.
  • 2017 – Lini 6.5Mw di Tasikmalaya, Jawa Kulon. Dipastikeun opat maot, 36 tatu, sarta 200 diungsikeun.

Nu babar[édit | édit sumber]

Nu pupus[édit | édit sumber]

Poé peré / poé panginget-nginget[édit | édit sumber]

Tumbu luar[édit | édit sumber]

Nuvola apps clock.png