Sydney

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Sydney
New South Wales
Sydney skyline at dusk - Dec 2008.jpg
Sydney Opera House jeung CBD pasosoré ti Jalan Jeffrey, Kirribilli Déséember 2008
Lua error in Modul:Location_map at line 417: Unable to find the specified location map definition. Neither "Module:Location map/data/Australia" nor "Template:Location map Australia" exists.
Koordinat 33°51′54″S 151°12′34″E / 33.86500°S 151.20944°E / -33.86500; 151.20944Koordinat: 33°51′54″S 151°12′34″E / 33.86500°S 151.20944°E / -33.86500; 151.20944
Populasi 4.840.600 (2014)[1] (1st)
 • Dénsitas 380/km2 (980/sq mi) (2013)[2]
Ngadeg 26 January 1788
Aréa 12.367,7 km2 (4.775,2 sq mi)(GCCSA)[3]
Zona wanci AEST (UTC+10)
 • Usum panas (DST) AEDT (UTC+11)
Lokasi
  • 877 km (545 mi) NE of Melbourne
  • 923 km (574 mi) S of Brisbane
  • 287 km (178 mi) NE of Canberra
  • 3.936 km (2.446 mi) E of Perth
  • 1.404 km (872 mi) E of Adelaide
LGA(s) various (38)
County Cumberland
State electorate(s) various (49)
Federal Division(s) various (24)
Mean max temp[4] Mean min temp[4] Annual rainfall[4]
22.5 °C
73 °F
14.5 °C
58 °F
1.222,7 mm
48,1 in
Catetan suku Koordinat:[5]

Sydney /ˈsɪdni/[6] nyaéta ibu kota nagara New South Wales tur kota pangpadetna di Australia katut Oséania.[7] Perenahna di basisir wétan Australia, ieu métropolitan ngalingkung palabuan alam panggedéna sadunya, tur ngampar sapanjang Blue Mountains ka béh kulona.[8] Residents of Sydney are known as "Sydneysiders".

Wewengkon Sydney geus dicicingan ku urang Australia asli salila puluhan milénium.[9] Urang Britania munggaran nu datang taun 1788 manggihan Sydney minangka hiji penal colony, padumukan urang Éropah munggaran di Australia. ku sabab transportasi narapidana dipungkas dina panengah abad ka-19, ieu dayeuh geus robah tina pos pangawal jajahan jadi hiji puseur budaya katut ékonomi nu gedé. Populasi Sydney mangsa taun Citakan:CensusAU nyaéta 4.39 juta jiwa, 1.5 juta di antarana lahir di mancanagara, nu nuduhkeun yén loba kawarganagaraan nu béda tur ngajadikeun Sydney minangka salah sahiji dayeuh nu pangmultikulturalna di dunya.[3][10] Aya leuwih ti 250 basa nu béda nu dipaké di Sydney tur kurang leuwih sapertilu warhana ngomong basa séjén lian ti basa Inggris di imahna.[11][12]

Sydney boga ékonomi pasar nu maju kalayan kakuatanana dina hal finansial, manufaktur, katut pelesir. Gross regional product-nas $337 miliar taun 2013 nu ngajadikeun Sydney boga paékonomian nu leuwih gedé tibatan nagara-nagara kawas Denmark, Singapura, katut Hong Kong.[13] Aya konséntrasi bank deungeun katut pausahaan multinasional di Sydney sarta ieu kota dipromosikeun minangka puseur finansial di Asia Pasifik nu maju.[14][15][16][17] Sanggeus event kawas Olimpiade Usum Panas Taun 2000, yutaan turis daratang ka Sydney unggal taun pikeun ningali landmark ieu dayeuh.[18] Fitur alami Sydney di antarana Palabuan Sydney, Taman Nasional Karajaan, Basisi Bondi, katut Kebo Botani Karajaan. Atraksi jieunan leungeun kawas Sydney Opera House katut Sydney Harbour Bridge are also well known to international visitors.

History[édit | édit sumber]

Crystal Clear app xmag.svg
 Artikel utama: History of Sydney jeung Gurat wanci Sydney.

Tempo ogé[édit | édit sumber]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. "3218.0 – Regional Population Growth, Australia, 2013–14: ESTIMATED RESIDENT POPULATION, States and Territories – Greater Capital City Statistical Areas (GCCSAs)". Australian Bureau of Statistics. 31 March 2015. Diakses tanggal 8 April 2015.  ERP at 30 June 2014.
  2. "3218.0 – Regional Population Growth, Australia, 2012–13: New South Wales: Population Density". Australian Bureau of Statistics. 30 April 2013. Diakses tanggal 9 April 2014. 
  3. a b "Greater Sydney: Basic Community Profile" (xls). 2011 Census Community Profiles. Australian Bureau of Statistics. 28 March 2013. Diakses tanggal 9 April 2014. 
  4. a b c Citakan:BoM Aust stats
  5. Citakan:NSW GNR
  6. Macquarie ABC Dictionary. The Macquarie Library Pty Ltd. 2003. p. 1,000. ISBN 1-876429-37-2. 
  7. "The most populous cities in Oceania". Blatant Independent Media. 2010. Diakses tanggal 13 September 2014. 
  8. Mason, Herbert (2012). Encyclopaedia of Ships and Shipping. p. 266. 
  9. Macey, Richard (2007年). "Settlers' history rewritten: go back 30,000 years". The Sydney Morning Herald. http://www.smh.com.au/news/national/settlers-history-rewritten/2007/09/14/1189276983698.html. Diakses pada 5 July 2014 
  10. "2011 Census QuickStats: Greater Sydney". Australian Bureau of Statistics. 2013. Diakses tanggal 26 July 2014. 
  11. "Sydney's melting pot of language". The Sydney Morning Herald. 2014年. http://www.smh.com.au/data-point/sydney-languages. Diakses pada 13 September 2014 
  12. "Population, dwellings, and ethnicity". .id. 2014. Diakses tanggal 27 July 2014. 
  13. "Australian cities accounts" (PDF). SGS Economics and Planning. 2014. Diakses tanggal 31 August 2014. 
  14. "Economic powerhouse". City of Sydney. 2014. Diakses tanggal 21 July 2014. 
  15. "Economic profile". City of Sydney. 2014. Diakses tanggal 20 July 2014. 
  16. Wade, Matt (2012年). "Tough week for a Sydney success story". The Sydney Morning Herald. http://www.smh.com.au/national/tough-week-for-a-sydney-success-story-20120217-1te9q.html. Diakses pada 26 July 2014 [tumbu nonaktif]
  17. Irvine, Jessica (2008年). "Another shot at making city a finance hub". The Sydney Morning Herald. http://www.smh.com.au/news/national/another-shot-at-making-a-finance-hub/2008/07/31/1217097434132.html. Diakses pada 26 July 2014 
  18. Salah ngutip: Tag <ref> tidak sah; tidak ditemukan teks untuk ref bernama Our global city

Tutumbu luar[édit | édit sumber]

Citakan:Spoken Wikipedia-2

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan Sydney ku jalan nyungsi proyék sawargi Wikipedia
Wiktionary-logo-su-without-text.svg Définisi kamus ti Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Buku téks ti Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Cutatan ti Wikiquote
Wikisource-logo.svg Téks sumber ti Wikisource
Commons-logo.svg Gambar jeung média ti Commons
Wikinews-logo.svg Warta ti Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Sumber pangajaran ti Wikiversity

Citakan:Sydney Citakan:Sydney regions Citakan:Sydney landmarks Citakan:Theatres in Sydney Citakan:Sydney Sports Teams Citakan:New South Wales

Citakan:Cities of Australia Citakan:Olympic Summer Games Host Cities Citakan:Paralympic Summer Games Host Cities Citakan:Commonwealth Games Host Cities