17 Désémber

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  
Tanggal ieu dina sawatara taun terahir
2018 | 2017 | 2016 | 2015
Tempo oge: Kalénder kajadian

17 Désémber nyaéta poé ka-351 dina sataun (ka-352 dina taun kabisat) dina kalénder Gregorian, sésana 14 poé.

Kajadian[édit | édit sumber]

  • 942 – Pamaténian Raja William I ti Normandi ku para pangrojong Arnulf di hiji Pulo di Leuwi Somme, Perancis.
  • 1398 – Pasukan Sultan Nasarudin Mahmud di Délhi kasoran ku Timur.
  • 1777 – Révolusi Amérika: Perancis sacara resmi ngaku ka Nagara Amérika Sarikat.
  • 1790 – Batu kalender Suku Azték katimu di El Zócalo, Kota Méksiko.
  • 1812 – Perang Taun 1812: Pasukan AS nyerang Désa Lenape dina Patempuran Mississinewa ngalawan Karajaan Inggris.
  • 1819Simón Bolívar ngadéklarasikeun kamerdékaan Gran Colombia di Angostura (kiwari Ciudad Bolivar di Vénezuéla).
  • 1892 – Majalah Vogue munggaran medal.
  • 1926 – Antanas Smetona nuluykeun kakawasaan di Lithuania sabada hasil ngalakukeun hiji kudéta.
  • 1938Otto Hahn manggihan réaksi nulir tina unsur beurat uranium, minangka dasar kailmuwan jeung téhnologi tanaga nuklir.
  • 1939Perang Dunia II: Patempuran River Plate: The Admiral Graf Spee dikelebuhkeun ku kapténna sorangan, Kaptén Hans Langsdorff di saluareun Montevideo.
  • 1941 – Perang Dunia II: Pasukan Jepang ngadarat di Kalimantan Kalér.
  • 1943 – Kabéh urang China meunang deui ijin pikeun jadi warga nagara AS sanggeus dibatalkeunna Piagem 1882 sarta diwanohkeunna Piagem Magnuson.
  • 1944 – Perang Dunia II: Patempuran Bulge: Pangbantéan Malmedy: Personél Batalion Observasi Artileri Lapangan 285 Amerika ditarémbakan ku Pasukan Waffen-SS Kampfgruppe Joachim Peiper.
  • 1957 – Amérika Sarikat hasil mesatkeun misil balitik interkontinéntal Atlas nu munggaran di Cape Canaveral, Florida.
  • 1960 – Tentara nu satia ka Raja Haile Selassie di Ethiopia ngabatalkeun kudéta nu dimimitian di tanggal 13 Désémber, malikkeun deui kakawasaan ka Raja nu karak mulang ti Brasil. Haile Selassie ngahampura budakna nu ngalakukeun kudéta.
  • 1960 – Pasawat Munich C-131 murag: Dua puluh panumpang jeung kru kapal ogé 32 jalma di darat maraot.
  • 1961 – Kahuruan Sirkus Niterói: Seuneu ngabebela nalika pidangan Sirkus Norte-Americano di Kota Niterói, Rio de Janeiro, Brasil, nelasan leuwih 500 jalma.
  • 1967 – Harold Holt, PM Australi, leungit nalika keur ngojay di Portsea, Victoria sarta diagkeuh tilelep.
  • 1973 – Tilu puluh panumpang maraot nalika panyerang Palestina nyerang ka Bandara Leonardo da Vinci–Fiumicino, Roma.
  • 1981 – Brigadir Jéndral Amérika, James L. Dozier, diculik ku Brigade Beureum di Verona, Italia.
  • 1983 – Anggota IRA ngabekéskeun bom mobil di Harrods Department Store di London. Tilu patugas pulisi jeung tilu rakyat sipil palastra.
  • 1989The Simpsons munggaran minton di tivi ku episode "Simpsons Roasting on an Open Fire".
  • 2003 – Pasawat SpaceShipOne, nu dipilotan ku Brian Binnie, ngapung make tanaga tur kacepetan supersonik munggaran.
  • 2009MV Danny F II tilelep di leupas basisir Libanon, ngabalukarkeun palastrana 44 jalma sarta leuwih ti 28.000 sasatoan.
  • 2010 – Mohamed Bouazizi ngaduruk dirina sorangan. Aksina ieu jadi pamicu kana Révolusi Tunisia jeung nerekabna Arab Spring.
  • 2014 – Amérika Sarikat jeung Kuba ngawangun deui hubungan diplomatik sabada ngaheurasan ti taun 1961.

Nu babar[édit | édit sumber]

Nu pupus[édit | édit sumber]

Poé peré / poé panginget-nginget[édit | édit sumber]

Tumbu luar[édit | édit sumber]

Nuvola apps clock.png