Otoritas Nasional Paléstina

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
(dialihkeun ti Palestina)
Luncat ka: pituduh, paluruh
Paléstina ngalih ka dieu, pikeun guna lian ti Paléstina, tempo Paléstina (disambiguasi)
السلطة الوطنية الفلسطينية
As-Sulta Al-Wataniyya Al-Filastīniyya
Otoritas Nasional Paléstina
Bandéra Paléstina Lambang Paléstina
Lagu
Biladi (aslina Mawtiny)
Location of Paléstina
Ibu kota Pusat pamaréntahan:

Ramallah (Tepi Kulon), Gaza (Jalur Gaza); Yérusalem nyaéta ibu kota nu diklaim ku Paléstina[1]

Kota panggedéna Gaza, Hébron, Nablus, Jenin
Basa resmi Arab
Pamaréntah Semiprésidénsial;
Démokrasi parleménter
 -  Présidén Marwan Barghouti
 -  Perdana Menteri Jamal Khudri
Ngadeg
 -  Diwangun 4 Méi 1994 
Populasi
 -  Perkiraan  2009 (Juli) 4.136.540 (125)
GDP (PPP) Perkiraan 2008
 -  Total $11,95 miliar (-)
 -  Per kapita $2.900 (-)
HDI (2007) Green Arrow Up Darker.svg 0,737 (nengah) (110)
Mata uang Dinar Yordaniaa
Pound Mesirb
Sheqel anyar Israélc (JOD, EGP, ILS)
Zona wanci   (UTC+2)
 -  Usum panas (DST)   (UTC+3)
TLD Internét .ps
Kode telepon ++970*
*Waktos jabatan Abbas ahir dina 9 Januari 2009, nyieun hiji krisis konstitusional. Abbas sacara sapihak manjangkeun waktos jabatanna dina hiji taun, samentara Duwaik, salaku Pupuhu Déwan Législatif Paléstina, ogé nyandak jabatan éta.

** Haniya dihentian ku Présidén Abbas jeung digentosan ku Fayad. Tapi, bareng jeung Déwan Législatif Paléstina, Haniya heunteu ngakuan resmina dihentianna. Ti 14 Juni 2007 Haniya mibanda otoritas sacara de facto di Jalur Gaza, samentara pamaréntahan Fayad mibanda otoritas di Tepi Kulon.
a Dianggo di Tepi Kulon ti 1950–ayeuna.
b Dianggo di Jalur Gaza ti 1951–ayeuna.
c Dianggo ti 1985–ayeuna.


* +972 ogé dianggo.

Otoritas Nasional Paléstina (basa Arab: السلطة الوطنية الفلسطينية As-Sulthah al-Wathaniyyah al-Filastiniyyah basa Ibrani: הרשות הפלסטינית Harashut Hafalastinit) nyaéta hiji organisasi pamaréntahan samentara nu maréntah sabagian ti Sisi Kulon jeung sakabéh Jalur Gaza. Organisasi ieu diwangun dina 1994 saenggeus ditandatangananna Kasapukan Oslo antara PLO jeung Israél.

Otoritas Nasional Paléstina ayeuna dipingpin Présidén Mahmoud Abbas ti faksi Fatah jeung Perdana Menteri Salam Fayyad ti faksi Fatah. Can aya stabilitas politik sabab Hamas nolak narima kaayaan Israél samentara Fatah siap ngadiskusikeun solusi dua bangsa ngeunaan Konflik Israel jeung Paléstina.

Pamaréntahan[édit | édit sumber]

Otoritas Nasional Paléstina atawa Paléstina mangrupa hiji nagara nu bentukna Républik Parleménter nu diwangunna dibéwaraan dina kaping 15 Novémber 1988 di Aljiria, ibu kota Aljazair. Béda jeung laloba nagara di dunya nu ngabéwarakeun kamerdékaannya saenggeus miboga Konsési Politik ti nagara panjajah, Paléstina ngabéwarakeun éksisténsinya lain lantaran miboga konsési politik ti nagara séjén, tapi ngiket opat yuta kalompok étnis dina hiji tempat, nyaéta nagara Paléstina. Dina béwara étu ditetepkan ogé yén Yérusalem Wétan (bakal) dijadikeun ibu kota nagara.

De jure-na mah, Pupuhu nagara nu ngawasa waktos ieu masih dina paséa antara Presidén Mahmoud Abbas ti Faksi Fatah jeung Pupuhu Déwan Législatif Paléstina Aziz Duwaik. Tapi, de facto-na, otoritas Paléstina dina pingpinan Présidén Mahmoud Abbas ngan ngawasaan wewengkon Tepi Kulon. Wewengkon Gaza dikawasaan ku Hamas dina pingpinan bekas Perdana Menteri Ismail Haniyéh, saenggeus Hamas ngarebut wewengkon ti otoritas Paléstina dina taun 2007. Déwan Nasional Paléstina, nu idéntik jeung Parlemén Paléstina, nu anggotana 500 urang. Dina institusi ieu diwangun ti:

  • Komite Éksekutif.
  • Kahijian Institusi Panerangan.
  • Intitusi Kamilitéran Paléstina.
  • Pusat Risét Paléstina.
  • Pusat Tata Parancangan Paléstina.

Dina hal ieu, Komite Éksekutif ngahandapan Départemén Atikan jeung Kabudayaan, Panerangan, Pandanaan Nasional Paléstina, Organisasi Massa, Lemah Cai nu Dijajah, Piwakil PLO, Masalah Politik, Masalah Administrasi jeung Masalah Kamilitéran.

Ékonomi[édit | édit sumber]

Sumber kauangan pikeung ngabiayaan pamaréntahan ayeuna asalna ti nagara-nagara Wétan Tengah, Institusi Islam sarta inohong nu mibanda simpati ngeunaan pijuangan nagara ieu. Saméméhna, Paléstina miboga sumber kauangan ti hasil pajak nu dibéréan ku Israél. Tapi ti sababaraha waktos lami, kocoran dana dihentian sacara sapihak ku Israél tina pasatujuan Amérika Sarikat. Hal ieu dilaksanakeun cenah lantaran yén kocoran dana nu dibéréan rék digunakeun pikeuan kagiatan ngalawan Israél ku Hamas nu keur kamari meunangan Pamilihan Umum di Paléstina.

Sajarah[édit | édit sumber]

Diwangunna nagara Paléstina didorong ku harepan pikeun ngahijian populasi Paléstina yangnu diwangun ti rupa-rupa étnis. Béwara wangunna nagara ieu dilaksanakeun ku Pupuhu Organisasi Pabebasan Palestina (PLO), Yasser Arafat nu teras jadi Présidén Paléstina, ti pusat pamaréntahan di pangasingan, di Aljiria, Aljazair. Ti hukum interansional, éksisténsi nagara ieu rapuh sabab salian teu diakuan ku sabagian nagara anggota Déwan Kaamanan PBB, ogé akibat wewengkon géografi nu masih teu jelas teuing.

Sabalikna, institusi internasional milu méré dukungan ka Paléstina. Sakretaris Jénderal PBB ngundang Yasser Arafat pikeun nepikeun biantarana dina sidang di New York dina Désémber 1988. Tapi Pamaréntah Amérika Sarikat nolak méré visa asup ka Arafat, teras tempat sidang dipindahkeun ka Jénéwa. Dina biantarana, Arafat negaskeun yén PLO hayang nyieun kontak langsung jeung Amérika. Tapi, lantaran lobi Yahudi Amérika nu kuat, Paléstina teu hasil miboga pangakuan ti Amérika.

Tempo ogé[édit | édit sumber]

Cataten jeung réferénsi[édit | édit sumber]

  1. Undang-Undang Dasar Paléstina, disatujuan ku PLC dina bulan Méi 2002, nyebutkeun jelas yén "Yérusalem téh Ibu Kota Palestina" Palestinian basic law. Ramallah nyaéta ibu kota pamaréntahan jeung lokasi institusi pamaréntahan jeung kantor piwakilan luar nagri Afrika Kidul, Australia, Walanda, Brasil, Republik Céska, Dénmark, Finlandia, Jérman, Kanada, Kolombia, Malta, jeung Swiss. Status final Yérusalem ngadagoan négosiasi leuwih lanjut antara Israél jeung Otoritas Paléstina (tempo h[ttp://www.publicpolicy.umd.edu/IPPP/Fall97Report/negotiating_jerusalem.htm "Negotiating Jerusalem", Univérsitas Maryland]). Sarikat Bangsa-Bangsa jeung sabagian gedé nagara heunteu ngakuan klaim Israél kana sakabéh Yérusalem (tempo Kellerman 1993, p. 140) jeung neundeun kadutaan gedé manéhna pikeun Israél di kota lian (tempo CIA Factbook).

Tumbu luar[édit | édit sumber]

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg   Tingali ogé Otoritas Nasional Paléstina di Wikivoyage




Gnome-globe.svg