30 Désémber

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31  
Tanggal ieu dina sawatara taun panungtung
2019 | 2018 | 2017 | 2016
Baca ogé: Kalénder kajadian

30 Désémber nyaéta poé ka-364 dina sataun (ka-365 dina taun kabisat) dina kalénder Gregorian, sésana sapoé.

Kajadian[édit | édit sumber]

  • 1853 – Pameulian Gadsden: Amérika Sarikat meuli lahan ti Méksiko pikeun ngawangun jalan rél di Southwest.
  • 1890 – Nuluykeun Pangbantéan Wounded Knee, tentara Amérika Sarikat adu hareupan jeung prajurit Lakota (Sioux) dina Patempuran Misi Drexel.
  • 1896 – Pahlawan Philipina, José Rizal dihukum mati ku sekuad juru témbak di Spanyol di Manila.
  • 1897 – Koloni Inggris Natal, nyaplok Zulu.
  • 1903 – Kahuruan di Téater Iroquois di Chicago, Illinois, nelasan saheunteuna 605 jalma.
  • 1906 – Liga Muslim Sakuliah India diadegkeun di Dakka, Bengal Wétan, India Inggris (kiwari Dhaka, Bangladesh).
  • 1922Républik Sosialis Uni Soviét (singk. Inggris USSR) diadegkeun.
  • 1927 – Jalur Ginza, rél karéta sahandapeun taneuh nu munggaran di Asia, dibuka di Tokyo, Jepang.
  • 1935 – Angkatan Udara Italia ngabom hiji Rumah Sakit Palang Mérah Swédia, nalika Perang Italia - Habasyah Kadua.
  • 1947Perang Tiis: Raja Michael I ti Romania dipaksa turun tahta ku pamaréntahan komunis dukungan Uni Soviét di Romania.
  • 1958 – Angkatan Udara Guatemala nilemkeun sababaraha parahu nalayan Méksiko nu dianggap ngalanggar wates maritim, nelasan tilu urang sarta ngageuingkeun kaharénghéngan internasional.
  • 1965Ferdinand Marcos jadi Présidén Philipina.
  • 1997 – Kajadian panggoréngna dina pangbangkangan di Aljazair, pangbantéan Wilaya Relizane, 400 jalma ti opat désa ditelasan.
  • 2000 – Pangeboman Poéan Rizal: Sarangkéyan bom mareledug di sababaraha tempat di Metro Manila, Philipina dina jangka waktu sababaraha jam, nelasan 22 jalma sarta nyideraan kurang leuwih saratusna.
  • 2004 – Kahuruan di kleub peuting República Cromagnon di Buenos Aires, Argentina, nelasan 194 jalma.
  • 2005 – Badéy Tropis Zeta kawangun di Sagara Atlantik, nyatetkeun rékor angin puyuh tropis pangahirna dina basin Atlantik Kalér.
  • 2006 – Bandara Barajas Madrid dibom ku ETA.
  • 2006 – Kapal férry panumpang Indonésia, Sénopati Nusantara tilelep dina hiji badéy di Laut Jawa, ngabalukarkeun saheunteun 400 jalma palastra.
  • 2006 – Manten Présidén Irak Saddam Hussein dihukum gantung.
  • 2009 – Bom bunuh diri nelasan salapan jalma di Markas Operasi Chapman, hiji fasilitas konci CIA di Afghanistan.
  • 2013 – Leuwih ti 100 jalma nemasing pati nalika pasukan anti pamaréntah nyerang bangunan penting di Kinshasa, Républik Démokratik Kongo.

Nu babar[édit | édit sumber]

Nu pupus[édit | édit sumber]

1691Robert Boyle, ahli kimia Inggris (l. 1940)

1970Sonny Liston, bokser Amérika (l. 1932)

2006Saddam Hussein, présidén Irak ka-5 (l. 1937)

2009Abdurrahman Wahid, présidén Indonésia kaopat (l. 1940)

Poé peré / poé panginget-nginget[édit | édit sumber]

Tumbu luar[édit | édit sumber]

Nuvola apps clock.png