Madrid

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh
Madrid
Villa de Madrid
Ti luhur kénca: sawangan distrik bisnis AZCA katut CTBA, jalan Gran Vía katut Metropolis Building, Karaton Komunikasi, sawangan Istana Karajaan katut Katedral Almudena.
Ti luhur kénca: sawangan distrik bisnis AZCA katut CTBA, jalan Gran Vía katut Metropolis Building, Karaton Komunikasi, sawangan Istana Karajaan katut Katedral Almudena.
Bandéra Madrid
Bandéra
Lambang Madrid
Lambang
Moto: "Fui sobre agua edificada,
mis muros de fuego son.
Esta es mi insignia y blasón"

("Dina cai kuring diwangun, pinding kuring dijieun tina seuneu.
Ieu lambang jeung taméng kuring")
Madrid is located in Spanyol
Madrid
Madrid
Lokasi Madrid di Spanyol

Lua error in Modul:Location_map at line 417: Unable to find the specified location map definition. Neither "Module:Location map/data/Madrid Spanyol" nor "Template:Location map Madrid Spanyol" exists.Peta Madrid

Koordinat: 40°23′N 3°43′W / 40.383°N 3.717°W / 40.383; -3.717Coordinates: 40°23′N 3°43′W / 40.383°N 3.717°W / 40.383; -3.717
Nagara Spanyol
Komunitas
otonom
Komunitas Madrid
Ngadeg Abad ka-9[1]
Pamaréntahan
 • Badan Ayuntamiento de Madrid
 • Mayor Manuela Carmena (Ahora Madrid)
Aréa
 • Kota 605,77 km2 (23,389 sq mi)
Luhurna Salah éksprési: operator * teu dipiharep, m (Salah éksprési: operator / teu dipiharep, ft)
Populasi (2014)
 • Kota 3.165.235
 • Rank 1st
 • Dénsitas 5.390/km2 (14,000/sq mi)
 • Urban 6.183.000[3]
 • Métro 6.489.162[2]
Demonym Madrilenian, Madrilene
madrileño, -ña; matritense (es)
Time zone CET (UTC+1)
 • Summer (DST) CEST (UTC+2)
Kodeu pos 28001–28080
Kode wewengkon +34 (ES) + 91 (M)
Panangtayung Buruh Isidore
Parawan Almudena
Website www.madrid.es

Madrid (, Basa Spanyol: [maˈðɾið], lokalna: [maˈðɾiθ, -ˈðɾi]) nya ta salah sahiji dayeuh di Éropah tur mangrupa ibu kota sarta dayeuh panggedéna di Spanyol. Populasi ieu dayeuh ampir 3,2 yuta[4] sarta pangeusi wewengkon métropolitan Madrid, aya kira-kira 6,3 yuta. Ieu kota mangrupa kota panggedéna katilu di Uni Éropa, sanggeus London jeung Bérlin, sedengkeun wewengkon métropolitanana mah mangrupa nu katilu panggedéna di Uni Éropah sanggeus Paris jeung London.[5][6][7][8] Legana total 604.3 km2 (233.3 sq mi).[9]

Ieu kota perenahna di Walungan Manzanares di tengah nagara katut Komunitas Madrid (nu ngawengku dayeuh Madrid, konurbasina katut kota satelit jeung désa sabudeureunana); ieu komunitas diwatesan ku komunitas otonom Castile katut León jeung Castile-La Mancha. Minangka ibu kota Spanyol, tempat kantor pamaréntahan, katut padumukan Karajaan Spanyol, Madrid ogé mangrupa puseur pulitik, ékonomi katut budayana Spanyol.[10] Walikota kiwari nyaéta Manuéla Carmena ti Ahora Madrid.

Kelompok urban Madrid boga GDP panggedéna katilu[11] di Uni Éropa pangaruhna kana pulitik, atikan, hiburan, lingkungan, média, fésyen, pangaweruh, budaya, katut seni sakabéhanana boga kontribusi kana statusna minangka salah sahiji kota global nu gedé di dunya.[12][13] Alatan kaluaran ékonomi, standar kahirupan nu luhur, katut ukuran pasar, Madrid dianggap puseur kauangan nu gedé di Éropa Kidul[14][15] katut Bojong Iberia; tempat kantor puseur lolobana pausahaan Spanyol nu gedé, kayaning Telefónica, Iberia jeung Repsol. Madrid mangrupa kota ka-17 pangbisaditempatananan di dunya dumasar kana majalah Monocle, dina indéksna taun 2014.[16][17]

Madrid jadi tempat ayana kantor puseur World Tourism Organization (WTO), bogana Persauan Bangsa-Bangsa (UN), the SEGIB, Organization of Ibero-American States (OEI), katut Public Interest Oversight Board (PIOB). ogé jadi tempat para pangatur Spanyol internasional nu galede: the Standing Committee of the Association of Spanish Language Academies, kantor puseur Royal Spanish Academy (RAE), Institut Cervantes katut Foundation of Urgent Spanish (Fundéu BBVA). Madrid ngorganisir pameran saperti FITUR,[18] ARCO,[19] SIMO TCI[20] jeung Cibeles Madrid Fashion Week.[21]

Sanajan Madrid boga infrastruktur modéren, ieu kota ngajaga sawangan katut rasa lingkungan katut jajalaneunana nu bersejarah. Cicirén kawas Istana Karajaan Madrid; Royal Theatre kalan Opera House nu dihadéan taun 1850; Taman Buen Retiro, nu ngadeg taun 1631; wangunan Perpustakaan Nasional abad ka-19 (ngadeg taun 1712) nu ngandung sababaraha arsip sajarah Spanyol; hiji musieum nasional nu loba eusina,[22] jeung Golden Triangle of Art, nu perenahna sapanjang Paseo del Prado nu ngawengku tilu musieum seni: Musieum Prado, Musieum Reina Sofía, hiji musieum seni modéren, katut Musieum Thyssen-Bornemisza, nu ngalengkepan kakurangan dua musieum liana.[23] Karaton katut Cai mancer Cibeles jadi lambang ieu dayeuh.[24][25][26]

Madrid jadi tempat kleub maén bal nu kasohor, Real Madrid katut Atlético de Madrid.

Sajarah[édit | édit sumber]

Crystal Clear app xmag.svg
 Artikel utama: Sajarah Madrid.
Searchtool.svg
 Tingali ogé: Gurat wanci Madrid.

Hubungan mancanagara[édit | édit sumber]

Kota kembar jeung sadulur[édit | édit sumber]

Daptar kota kembaranana Madrid, kota sadulur katut kota babaturananan:[27]

Jalma penting[édit | édit sumber]

Crystal Clear app xmag.svg
 Artikel utama: Daptar jalma ti Madrid.

Wangunan sajarah liana[édit | édit sumber]

Pangajén[édit | édit sumber]

Tempo ogé[édit | édit sumber]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. "History of Madrid". Madrid Traveller. Diakses tanggal 27 August 2014. 
  2. Population by sex and age groups - Eurostat, 2012
  3. World Urban Areas - Demographia, March 2013
  4. INE.es Instituto Nacional de Estadística (National Statistics Institute)
  5. "World Urban Areas: Population & Density" (PDF). Demographia. Diakses tanggal 10 August 2008. 
  6. Eurostat, UrbanAudit.org. Retrieved 12 March 2009. Data for 2004.
  7. Brinkoff, Thomas "Principal Agglomerations of the World". Retrieved 12 March 2009. Data for 1 January 2009.
  8. United Nations Department of Economic and Social Affairs World Urbanization Prospects (2007 revision), (United Nations, 2008), Table A.12. Data for 2007.
  9. "Member of the Governing Council. Delegate for Economy, Employment and Citizen Involvement" (PDF). p. 6. Diakses tanggal 3 September 2012. 
  10. "Madrid". Indiana.edu. Citakan:ISO date/en. http://www.indiana.edu/~overseas/flyers/mad_ies.html [tumbu nonaktif]
  11. "Global city GDP rankings 2008–2025". Pricewaterhouse Coopers. Diakses tanggal 20 November 2009. 
  12. Globalization and World Cities (GaWC) Study Group and Network, Loughborough University. "The World According to GaWC 2010". 
  13. "Global Power City Index 2009" (PDF). Diakses tanggal 14 April 2011. 
  14. "Worldwide Centers of Commerce Index" (PDF). Diakses tanggal 3 September 2012. 
  15. "Global Power City Index" (PDF). Diakses tanggal 3 September 2012. 
  16. "Monocle's World's Most Liveable Cities Index 2009". Monocle.com. 10 June 2009. Diakses tanggal 18 October 2010. [tumbu nonaktif]
  17. "Top 20 liveable cities – 10 Madrid". Monocle.com. Diakses tanggal 18 October 2010. [tumbu nonaktif]
  18. [1][tumbu nonaktif]
  19. "Arte Contemporaneo en España - ARCOmadrid". Ifema.es. Diakses tanggal 9 November 2012. 
  20. [2] SIMO TCI
  21. [3]Cibeles Madrid Fashion Week
  22. "Arquitectura. Edificios de los Museos Estatales". Mcu.es. 25 January 2012. Diakses tanggal 7 August 2012. 
  23. "Geography of Madrid". Easy expat. Citakan:ISO date/en. http://www.easyexpat.com/madrid_en/overview_geography.htm 
  24. "Plaza de Cibeles | Spain.info in english". Spain.info. Diakses tanggal 7 August 2012. 
  25. "Madrid's Palacio de Cibeles Renovated Into Jaw-Dropping CentroCentro Cultural Center | Inhabitat – Sustainable Design Innovation, Eco Architecture, Green Building". Inhabitat. Diakses tanggal 7 August 2012. 
  26. "Cibeles Fountain – Tourism in Madrid". Turismomadrid.es. Diakses tanggal 7 August 2012. 
  27. "Mapa Mundi de las ciudades hermanadas". Ayuntamiento de Madrid. 
  28. "Berlin - City Partnerships". Der Regierende Bürgermeister Berlin. Diarsipkan dari versi asli tanggal 21 May 2013. Diakses tanggal 17 September 2013. 
  29. "Bordeaux - Rayonnement européen et mondial". Mairie de Bordeaux (dalam French). Diarsipkan dari versi asli tanggal 7 February 2013. Diakses tanggal 29 July 2013. 
  30. "Bordeaux-Atlas français de la coopération décentralisée et des autres actions extérieures". Délégation pour l’Action Extérieure des Collectivités Territoriales (Ministère des Affaires étrangères) (dalam French). Diarsipkan dari versi asli tanggal 7 February 2013. Diakses tanggal 29 July 2013. 
  31. "Lisboa - Geminações de Cidades e Vilas" [Lisbon - Twinning of Cities and Towns]. Associação Nacional de Municípios Portugueses [National Association of Portuguese Municipalities] (dalam Portuguese). Diakses tanggal 23 August 2013. 
  32. "Acordos de Geminação, de Cooperação e/ou Amizade da Cidade de Lisboa" [Lisbon - Twinning Agreements, Cooperation and Friendship]. Camara Municipal de Lisboa (dalam Portuguese). Diakses tanggal 23 August 2013. 
  33. "NYC's Partner Cities". The City of New York. Diakses tanggal 16 December 2012. 
  34. Madrid Dome. SCAR Composite Antarctic Gazetteer.

Tutumbu luar[édit | édit sumber]

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan Madrid ku jalan nyungsi proyék sawargi Wikipedia
Wiktionary-logo-su-without-text.svg Définisi kamus ti Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Buku téks ti Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Cutatan ti Wikiquote
Wikisource-logo.svg Téks sumber ti Wikisource
Commons-logo.svg Gambar jeung média ti Commons
Wikinews-logo.svg Warta ti Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Sumber pangajaran ti Wikiversity