Paraguay

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Jump to navigation Jump to search
República del Paraguay
Tetã Paraguái
Républik Paraguay
Bandéra Paraguay Lambang Paraguay
Motto
Paz y justicia
Lagu
Paraguayos, República o Muerte
Location of Paraguay
Ibu kota
(jeung kota panggedéna)
Asunción
25°16′S 57°40′W
Basa resmi
  • Basa Spanyol
  • Guaraní[1]]</ref>
  • Démonim Paraguayan
    Pamaréntah Républik kahijian présidénsial konstitusional
     -  Présidén Fernando Lugo
     -  Wakil Présidén Federico Franco
    Kamerdikaan ti Spanyol 
     -  Didéklarasikeun 14 Méi 1811 
     -  Diakuan 15 Méi 1811 
    Aréa
     -  Total 406752 km² (ka-60)
    mil² 
     -  Cai (%) 2,3
    Populasi
     -  Perkiraan  2009 6.454.548 [2] (ka-103)
     -  Kapadetan 14,2 /km² (ka-204)
    39 /mil²
    GDP (PPP) Perkiraan 2010
     -  Total $33,306 milyar[3] (ka-100)
     -  Per kapita $5.202[3] (ka-110)
    GDP (nominal) Perkiraan 2010
     -  Total $18,475 milyar[3] (ka-102)
     -  Per kapita $2.885[3] 
    Gini? (2008) 50,8[4] (luhur
    HDI (2010) Green Arrow Up Darker.svg 0,640[5] (sedeng) (ka-96)
    Mata uang Guaraní (PYG)
    Zona wanci (UTC-4)
     -  Usum panas (DST)  (UTC-3)
    TLD Internét .py
    Kode telepon +595

    Paraguay, resmina Républik Paraguay (basa Spanyol: República del Paraguay, dilapalkeun: [reˈpuβlika ðel paɾaˈɣwai]; Guaraní: Tetã Paraguái [teˈtã paɾaˈɣʷaj]), nyaéta hiji nagara nu dilingkung di Amérika Kidul. Nagara ieu wawatesan jeung Argéntina di kidul jeung kidul-kulon, Brasil di wétan jeung kalér-wétan, sarta Bolivia di kalér-kulon.

    Babagian administratif[édit | édit sumber]

    Paraguay miboga 17 departemén jeung 1 distrik ibu kota (distrito capital).

         Departemén Ibu kota
    1 Alto Paraguay Fuerte Olimpo
    2 Alto Paraná Ciudad del Este
    3 Amambay Pedro Juan Caballero   
    4 Distrito Capital    Asunción
    5 Boquerón Filadelfia
    6 Caaguazú Coronel Oviedo
    7 Caazapá Caazapá
    8 Canindeyú Salto del Guairá
    9 Central Areguá
         Departemén Ibu kota
    10 Concepción Concepción
    11 Cordillera Caacupé
    12 Guairá Villarrica
    13 Itapúa Encarnación
    14 Misiones San Juan Bautista   
    15 Ñeembucú Pilar
    16 Paraguarí Paraguarí
    17 Presidente Hayes    Villa Hayes
    18 San Pedro San Pedro

    Depratemén-departeménna teras dibagi kana distrik (distritos).

    Tempo ogé[édit | édit sumber]

    Rujukan[édit | édit sumber]

    1. Paraguay - Constitution, Article 140 About Languages. International Constitutional Law Project. http://www.servat.unibe.ch/icl/pa00000_.html#A140_. Diakses pada 2007-12-03  (see translator's note)
    2. Department of Economic and Social Affairs Population Division (2009) (PDF). World Population Prospects, Table A.1. 2008 revision. United Nations. http://www.un.org/esa/population/publications/wpp2008/wpp2008_text_tables.pdf. Diakses pada 2009-03-12. 
    3. a b c d "Paraguay". International Monetary Fund. Diakses tanggal 2011-04-21. 
    4. http://www.dgeec.gov.py
    5. "Human Development Report 2010" (PDF). United Nations. 2010. Diakses tanggal 5 November 2010. 

    Tumbu kaluar[édit | édit sumber]

    Citakan:Paraguay topics Citakan:Paraguay


    Countries.png