Pangaweruh

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi

Pangaweruh (Ing. knowledge) nyaeta hiji watesan nu loba harti gumantung kana konteksna, sanajan kitu leuwih raket hubunganna jeung sababaraha konsép kayaning harti, émbaran, paréntah, komunikasi, réprésentasi, diajar, jeung stimulus méntal.

Pamuka[édit | sunting sumber]

Pangaweruh béda jeung émbaran (informasi). Boh pangaweruh atawa émbaran ngandung pernyataan nu bener, tapi pangaweruh ngandung harti émbaran nu mibanda tujuan atawa guna. Para filsuf ngagambarkeunana salaku émbaran nu patali jeung inténsionalitas. Studi ngeunaan pangaweruh disebut épistémologi.

Ngahasilkeun pangaweruh[édit | sunting sumber]

Ngabédakeun nyaho yén (knowing that) ti nyaho kumaha (knowing how)[édit | sunting sumber]

Pangaweruh inferensial vs. faktual[édit | sunting sumber]

Masalah justifikasi[édit | sunting sumber]

Panémbal éksternalis[édit | sunting sumber]

Sképtisisme[édit | sunting sumber]

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  • Creath, Richard, "Induction and the Gettier Problem", Philosophy and Phenomenological Research, Vol.LII, No.2, June 1992.
  • Feldman, Richard, "An Alleged Defect in Gettier Counterexamples", Australasian Journal of Philosophy, 52 (1974): 68-69.
  • Gettier, Edmund, "Is Justified True Belief Knowledge?", Analysis 23 (1963): 121-23.
  • Goldman, Alvin I., "Discrimination and Perceptual Knowledge", Journal of Philosophy, 73.20 (1976), 771-791.
  • Hetherington, Stephen, "Actually Knowing", The Philosophical Quarterly, Vol.48, No. 193, October 1998.
  • Lehrer, Keith and Thomas D. Paxon, Jr., "Knowledge: Undefeated Justified True Belief", The Journal of Philosophy, 66.8 (1969), 225-237.
  • Levi, Don S., "The Gettier Problem and the Parable of the Ten Coins", Philosophy, 70, 1995.
  • Swain, Marshall, "Epistemic Defeasibility", American Philosophical Quarterly, Vol.II, No.I, January 1974.