Lompat ke isi

Malawi

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Republic of Malawi
Chalo cha Malawi, Dziko la Malaŵi
Républik Malawi
Bandéra Malawi Lambang Malawi
Motto
Unity and Freedom[1]
Lagu
Mulungu dalitsa Malaŵi
"Oh God Bless Our Land of Malawi"[2]
Location of Malawi
Location of Malawi
Ibu kotaLilongwe
13°57′S 33°42′E
Kota panggedéna Blantyre
Basa resmi Basa Inggris, Chichewa[3]
Démonim Malawian
Pamaréntah Démokrasi multi-partéy
 -  Présidén Lazarus Chakwera
 -  Wakil Présidén Saulos Chilima
Kamerdikaan
 -  ti Britania Raya 6 Juli 1964 
Aréa
 -  Total 118.484 km² (ka-99)
45.747 mil² 
 -  Cai (%) 20,6%
Populasi
 -  Perkiraan  2010 14.901.000 [4] (64)
 -  Sénsus 1998 9.933.868[5] 
 -  Kapadetan 128,8 /km² (ka-86)
333,6 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2010
 -  Total $12,980 milyar[6] 
 -  Per kapita $827[6] 
GDP (nominal) Perkiraan 2010
 -  Total $5,053 milyar[6] 
 -  Per kapita $322[6] 
Gini? (2008) 38 
HDI (2008) 0,493[7] (handap) (ka-160)
Mata uang Kwacha (D) (MWK)
Zona wanci CAT (UTC+2)
 -  Usum panas (DST) teu kaobsérvasi (UTC+2)
TLD Internét .mw[3]
Kode telepon +265[3]
1 Pakiraan populasi pikeun nagara ieu kuduna mah diperhatoskeun ogé kana lobana nu pupus akibat AIDS; hal ieu bisa nyababkeun ajén harepan hirup nu leuwih saeutik, tingkat pupusna orok jeung jalmi nu leuwih luhur, populasi jeung kamekaran populasi nu leuwih handap, jeung robihna panyebaran populasi dumasar umur jeung lalaki/awéwé tinimbang nu dikira.

Républik Malawi, atawa baheulana kawanoh salaku Nyasaland, nyaéta hiji nagara nu dilingkung nu aya di Afrika beulah tenggara. Nagara ieu wawatesan jeung Zambia di kalér-kulon, Tanzania di kalér-wétan, sarta Mozambik di wétan, kidul jeung kulon. Nagara ieu kapisah ti Tanzania jeung Mozambik ku Dano Malawi. Ibu kotana nyaéta Lilongwe, kota panggedéna nyaéta Blantyre teras anu kadua Mzuzu. Ngaran Malawi asalna ti Maravi, hiji ngaran heubeul ti urang Nyanja anu nyicingan wewengkon ieu.

Babagian administratif[édit | édit sumber]

Malawi dibagi kana 28 distrik dina 3 région:

Région Tengah


Région Kalér


Région Kidul


Tempo ogé[édit | édit sumber]

Catetan[édit | édit sumber]

  1. Berry, Bruce (February 6, 2005). "Malawi". Flags of the World Website. Flags of the World. Diakses tanggal 2010-09-22.  Archived 2010-08-21 di Wayback Machine
  2. "Malawi National Anthem Lyrics". National Anthem Lyrics. Lyrics on Demand. Diakses tanggal 2008-08-24.  Archived 2011-05-10 di Wayback Machine
  3. a b c "Country profile: Malawi". BBC News Online. BBC. March 13, 2008. Diakses tanggal 2008-08-17.  Archived 2008-07-26 di Wayback Machine
  4. http://esa.un.org/UNPP Archived 2010-01-07 di Wayback Machine UN estimate for year 2010
  5. Benson, Todd. "Chapter 1: An Introduction" (PDF). Malawi: An Atlas of Social Statistics. National Statistical Office, Government of Malawi. p. 2. Diakses tanggal 2008-08-24.  Archived 2019-10-09 di Wayback Machine
  6. a b c d "Malawi". International Monetary Fund. Diakses tanggal 2011-04-30.  Archived 2012-01-11 di Wayback Machine
  7. "2008 Statistical Update: Malawi". United Nations Development Programme. Diakses tanggal 2009-04-19.  Archived 2009-02-27 di Wayback Machine


Tumbu kaluar[édit | édit sumber]

Pék paluruh émbaran nu leuwih loba ngeunaan Malawi ku jalan nyungsi proyék sabaraya Wikipédia
Définisi kamus ti Wiktionary
Buku téks ti Wikibooks
Cutatan ti Wikiquote
Téks sumber ti Wikisource
Gambar jeung média ti Commons
Warta ti Wikinews
Sumber pangajaran ti Wikiversity

   Tempo ogé Malawi di Wikivoyage

Citakan:Malawi topics