Doping

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Contoh Botol anu Eusina Doping.

Doping téh asalna tina kecap dope, nyaéta campuran narkoba jeung narkotika anu asalna dipaké pikeun balap kuda di Inggris. Doping nujul kana konsumsi ubar oral atawa parenteral atawa zat ku atlit dina hiji kompetisi. Tujuan utama konsumsi doping nyaéta pikeun ningkatkeun préstasi olahraga ku cara anu teu wajar. Zat asing atawa ubar anu dikonsumsi pasti dina jumlah anu teu normal atawa dikonsumsi dina dosis teu normal. [1] Nurutkeun IOC (International Olympic Committee) taun 1990, doping mangrupa usaha pikeun ngaronjatkeun kinerja ku cara ngagunakeun zat atawa métodeu anu dipahing dina olahraga sarta henteu patali jeung indikasi médis. [2]

Sajarah[édit | édit sumber]

Istilah dope mimiti dipikawanoh dina taun 1889, nyaéta dina hiji lomba pacuan kuda di Inggris. Kecap dope asalna tina hiji sélér bangsa di Afrika Tengah. Dina waktu harita, doping henteu jadi masalah. Kasus tilar dunya munggaran alatan doping lumangsung taun 1886 (dina waktu éta istilah doping teu acan dipikawanoh), nyaéta dina olahraga balap sapédah di kota Bordeaux ka Paris di Perancis anu jarakna 600 km. Hiji pembalap tilar dunya sanggeus dibéré ubar pikeun ngaronjatkeun kamampuh ku palatihna. Sajarah pamakéan doping dina olahraga kurang leuwih aya ti abad ka-19 dina ngojay, sarta paling umum nyaéta dina balap sapéda. Waktu harita, ubar populér dipaké doping nyaéta kafein, gula larut dina éter, inuman alkohol, nitrogliserin, heroin, jeung kokain . Dina 1910, gerakan anti doping dina olahraga mimiti muncul sanggeus Rusia manggihan cara pikeun mariksa doping, sarta dina waktu éta doping ditantang ku masarakat alatan bahaya eta. Saatos diajar ngeunaan bahaya, kampanye ngabasmi doping dimimitian. Saterusna, masarakat mimiti ngarti pentingna nyegah doping di atlit sahingga dina 1972 hiji ujian doping resmi dilaksanakeun di Olimpiade Usum tiis di Grenoble . Sanajan kitu, sanajan métode tés pikeun doping atawa bahaya na geus dipikawanoh, nepi ka ayeuna pamakéan doping masih dilaksanakeun ku atlit kalawan alesan yén atlit teu ngarti atawa teu hayang ngarti bahaya doping, kahayang atlit. meunang sagala cara, stimulasi hadiah nalika unggul, atlit ngarasa yakin yén ubar maranéhna nyokot mangrupa novelty nu teu bisa dideteksi dina cikiih maranéhanana. [3]

Wanda[édit | édit sumber]

Wanda doping anu biasa dipaké.

Morfin[édit | édit sumber]

Morfin boga pangaruh pisan dina SSP ( Sistem Saraf Pusat) dina bentuk analgesia, ningkatkeun parobahan mood anu teu teratur, ngantuk ekstrim, sareng depresi pernapasan . Upami morfin aya dina saluran pencernaan, éta tiasa nyababkeun turunna motilitas peujit, seueul sareng emesis. Sajaba ti éta, aya ogé jalma beunghar anu karacunan nepi ka titik koma, miosis sarta depresi engapan. [4]

Stéroid anabolik[édit | édit sumber]

Atlit nyandak stéroid anabolik pikeun ningkatkeun massa otot sareng kakuatan. Dina awak, jinis stéroid anabolik nyaéta téstostéron . Stéroid anabolik dicokot kalawan tujuan synthetically modifying téstostéron. Seueur atlit nyangkut nginum obat ieu sabab tiasa ngirangan nyeri sareng nyepetkeun pamulihan otot saatos latihan.[5] Doping jinis ieu dina sistem kardiovaskular bakal nyababkeun koléstérol HDL turun sareng ningkat ngadadak, métabolisme ati bakal ruksak sareng rentan ka panyakit tumor ati, pikeun réproduksi lalaki nyababkeun produksi sareng mobilitas spérma turun. Sedengkeun dina awéwé, éta bakal ngabalukarkeun amménorrhea, HIV sarta AIDS alatan inféksi jarum unsterile, ngalaman depresi, sarta ngabalukarkeun jerawat kaleuleuwihan dina beungeut.[6]

Hormon péptida[édit | édit sumber]

Jenis doping ieu tiasa nyababkeun tremor, hipertensi, kahariwang, résiko gumpalan getih, stroke sareng résiko serangan jantung.[4]

Sekat béta[édit | édit sumber]

Jenis doping ieu dipaké pikeun nurunkeun denyut jantung biasana dipaké pikeun panahan atawa shooting angka. Jenis doping ieu ngagaduhan efek samping tina gangguan bobo, nurunkeun tekanan darah, sareng penyempitan saluran pernapasan.[4]

Stéroid sintétik[édit | édit sumber]

Jenis ieu, disebut oge ubar desainer, mangrupakeun ubar nu bisa lulus pamaké tina deteksi ku tés doping. Zat ieu husus dijieun pikeun atlit tanpa lisénsi médis légal . Dampak konsumsina tiasa ngancem kaséhatan awak atlit éta sorangan.[5]

Diuretik[édit | édit sumber]

Obat diuretik nalika dikonsumsi bakal nyababkeun sering urination. Ieu kajadian pikeun mantuan éncér ubar doping nu geus diasupkeun kana awak. Sajaba ti éta, diuretik ogé bisa leungit beurat pikeun kaperluan olahraga tangtu nu ngagunakeun beurat awak salaku indikator cocok. [7] Balukar samping tina obat ieu nyaéta pusing, turunna tekanan darah, kram sareng ngalaman teu saimbangna éléktrolit.[5]

Doping getih[édit | édit sumber]

Doping getih nyaéta prosés ngaronjatkeun sél getih beureum kalawan tujuan nganteurkeun oksigén ka bayah jeung otot dina jumlah badag. Carana tiasa ngalangkungan transfusi getih atanapi konsumsi obat anu ngandung éritropoétin. Tujuan konsumsi doping getih nyaéta pikeun manjangkeun daya tahan kinerja atlit dina pertandingan. Nalika aya seueur oksigén, atlit tiasa langkung stabil sareng kirang kacapean. Konsumsi ubar éritropoétin sanés pikeun tujuan médis dikhawatirkan bakal ngalaman gumpalan getih dugi ka maot. [5]

Ephedrin[édit | édit sumber]

Jenis ubar ieu mangrupikeun stimulan pikeun sistem saraf pusat . Pangaruhna ampir sami sareng adrenalin. Efek samping tina jenis doping ieu tiasa nyababkeun stroke, masalah jantung sareng masalah akut anu sanés. [5]

Hormon pertumbuhan[édit | édit sumber]

Jenis ieu mangrupikeun ubar anu ditujukeun pikeun murangkalih anu ngalaman masalah kamekaran sacara alami. Sabab, cara gawéna bisa ngarangsang réproduksi jeung régenerasi sél . Sacara ilegal, atlit leres-leres ngarepkeun kauntungan tina ngonsumsi hormon pertumbuhan manusa supados prestasina langkung kuat. Sanajan kitu, HGH mangrupa salah sahiji doping dilarang sabab bisa ngabalukarkeun komplikasi kayaning kasakit kronis pikeun enlargement organ. [5]

Zat[édit | édit sumber]

Zat anu aya dina doping.

Stimulan[édit | édit sumber]

Narkoba kelas ieu miboga éfék stimulating sistim saraf pikeun ngaronjatkeun impulses, ku kituna bisa ningkatkeun alertness, ngurangan kacapean, kamungkinan ngaronjatkeun rasa kompetisi jeung mumusuhan. Sababaraha conto ubar kelas ieu kalebet amphetamine, kokain, kafein, ophedrine, ephedrine, amiphemazole .

Narkotika[édit | édit sumber]

Ieu obat miboga pangaruh nyeri. Sababaraha conto anu kaasup wanda narkotika nyaéta morfin, kodein, diamorfin (heroin), dipapon, metadon, nalbufin, pethidin.

Cannabinoid[édit | édit sumber]

Zat ieu mangrupa kimia psikoaktif anu diturunkeun tina pepelakan ganja anu nyababkeun perasaan rélaxasi. Contona nyaéta ganja.

Glukokortikosteroid[édit | édit sumber]

Dina ubar konvensional, glukokorticosteroid dipaké utamana salaku ubar anti radang jeung nulungan nyeri. Ieu ubar umumna dipaké pikeun ngubaran asma, muriang, radang jaringan jeung rematik rheumatoid. Glukokorticosteroid bisa ngahasilkeun rarasaan euforia, berpotensi masihan atlit kauntungan anu teu adil. Atlit biasana ngagunakeun éta pikeun nutupan nyeri anu dirasakeun tina tatu sareng panyakit . Sababaraha conto kalebet dexamethason, fluticason, prednison, triamcinolon, acetonid jeung rofleponid.

Alkohol jeung Beta Blockers[édit | édit sumber]

Zat anu biasa dipaké ku atlit dina olahraga anu henteu ngagunakeun kagiatan fisik saperti panahan jeung catur. Pangaruh obat ieu nyaéta ngadalikeun tekanan darah tinggi, arrhythmia (irama jantung henteu teratur), angina pectoris (nyeri dada) jeung migrain. Sababaraha conto nyaéta acebutolol, betaxolol, carteolol, celiprolol, esmolol, labetalol, metipranolol, nadolol, oxprenolol, pindolol jeung timolol. [8]

Organisasi[édit | édit sumber]

Diréktur WADA dina konfrénsi anti doping di India taun 2010.

Tujuan awal penanganan pamakéan doping di kalangan atlit nyaéta ngawengku 3 prinsip dasar, nya éta ngajaga kaséhatan atlit, wujud hormat kana kode etik médis jeung olahraga sarta kompetisi adil pikeun atlit dina kompetisi. [9] Badan anti doping munggaran nyaéta WADA ( Badan Anti Doping Dunya ). WADA mangrupikeun lembaga anti-doping dunya anu tugasna pikeun nyegah panggunaan doping di tingkat dunya. Kadua, LADI ( Lembaga Anti Doping Indonésia) nyaéta lembaga anti doping di Indonésia anu sacara resmi robah ngaranna jadi Organisasi Anti Doping Indonésia (IADO) sanggeus didéklarasikeun bébas tina hukuman ku pingpinan. [10] Dasar karya WADA sareng LADI kedah ngarujuk kana The World Anti-Doping Code anu dinyatakeun ka Kopenhagen dina 5 Maret 2003. Tekenan tina program WADA sareng LADI ngan ukur pikeun ngalaksanakeun tés doping ka atlit olahraga kalapa, anu bakal dilaksanakeun di luar kompetisi sareng pamilon bakal dilaksanakeun sacara acak. [11]

Kasus di Indonésia[édit | édit sumber]

Kasus doping anu geus kajadian téh matak pikasediheun pisan pikeun dunya olahraga. Kasus doping munggaran lumangsung ka Arif Rahman Nasir, salah sahiji atlit Indonésia anu kabuktian ngonsumsi doping. Atlét kempo éta kabuktian ngagunakeun doping stéroid anabolik méthandienone dina kajawaraan Sea Games 2011. Waktu harita, Arif sabenerna bisa meunang medali emas dina olahraga (olahraga) kempo nomer Kyu Kenshi. Sanggeus kabuktian ngagunakeun doping, Arif diwajibkeun mulangkeun medali emas anu dimeunangkeun waktu harita. Hal ieu tangtu ngérakeun ngaran Indonésia nu jadi tuan rumah. [12] Kasus kadua lumangsung taun 2013, salah saurang atlét asal Indonésia kabuktian ngagunakeun doping dina renang, diwakilam Indra Gunawan. Anjeunna kabuktian ngagunakeun obat tipe Methylhexanemine. Waktu harita, Indra Gunawan tampil ngawakilan Indonésia dina Asian Indoor and Martial Arts Games (AIMAG) taun 2013 dina 50 meter gaya dada. Daék teu daék gelar kajuaraanna dileungitkeun jeung kudu narima hukuman dua taun henteu meunang miluan dina kompetisi internasional. [12] Kasus katilu, dilakukeun ku atlit renang anu milu dina acara éstafét gaya bebas di Asian Indoor and Martial Arts Games (AIMAG) taun 2013, Guntur Pratama, anu ogé kabuktian ngagunakeun Methylhexaneamine. Hukuman anu ditarima ku Guntur saimbang jeung anu ditarima ku Indra. [12] Balukar tina kalakuanana, Indra jeung batur-baturna dihukum larangan dua taun ku FINA nu lumaku ti 1 Juli 2013. Sacara internal, anu ngalanggar bisa dihukum larangan tilu bulan teu ilubiung dina kompetisi ku Badan Anti Doping Indonésia (LADI). Tapi, kusabab miskomunikasi antara LADI sareng FINA, sanksi dikalikeun jeung sadaya gelar anu dimeunangkeun ku Indra jeung kolegana dileungitkeun salaku hasil tina medali SEA Games 2013 di Myanmar. [13] Kasus kaopat lumangsung nalika WADA ngahukum LADI dina 7 Oktober 2021 ku sabab henteu masihan conto doping jeung henteu nyumponan ambang tés doping taunan. Hukuman éta lumaku nepi ka sataun. Salaku hasil tina sanksi, Indonésia dilarang ngibarkeun bandéra nagara dina acara tunggal internasional jeung kajuaraan multievent. [14] Ti saprak éta sanksi lumaku, Indonésia terus narékahan pikeun minuhan sarat WADA, di antarana ngalaksanakeun tés doping anu nyumponan ambang taunan jeung ngaréngsékeun masalah administrasi LADI, sangkan Indonésia bébas tina sanksi jeung jangka waktu kurang leuwih opat bulan. [15]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. Nurliani; Asyhari, Hasbi (2021). Gizi Olahraga (dalam Indonesian). Pekalongan: Penerbit NEM. p. 89. ISBN 9786235668185. 
  2. Az-Zahra, Hanaya. "Penggunaan Doping dalam Dunia Olahraga". GEOTIMES (dalam id-ID). Diakses tanggal 2022-02-08. 
  3. Giriwijoyo, Santosa; Ray, Hamidie Ronald Daniel; Sidik, Dikdik Zafar (2020). Kesehatan, Olahraga, dan Kinerja (dalam Indonesian). Jakarta: Bumi Medika. p. 141. ISBN 978-602-6711-10-6. 
  4. a b c Royana, Ibnu Fatkhu (2016). "DOPING DALAM OLAHRAGA" (dalam bahasa en). Jendela Olahraga 1 (1 Juli): 5. doi:10.26877/jo.v1i1. ISSN 2579-7662. http://journal.upgris.ac.id/index.php/jendelaolahraga/article/view/1099. 
  5. a b c d e f Azelia, Trifiana. "Mengenal Doping dalam Olahraga dan Risikonya". SehatQ (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2022-02-07. 
  6. Ayuning, Sekar Putri. "Bahaya Penggunaan Doping Terhadap Kesehatan Atlet | Halaman 2". www.viva.co.id (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2022-02-08. 
  7. Budiawan, Made (2013). "DOPING DALAM OLAHRAGA" (dalam bahasa en). Prosiding Seminar Nasional FMIPA UNDIKSHA III Tahun 2013 (333). https://ejournal.undiksha.ac.id/index.php/semnasmipa/article/view/2726. 
  8. Sari, Reno Siska; Masitho, Shinta (2020). Peran Kurkumin Terhadap Delayed Onset Muscle Sorness Setelah Aktivitas Eksentrik (dalam Indonesian). Jawa Timur: uwais insirasi indonesia. p. 62. ISBN 978-623-227-471-6. 
  9. Mutohir, Toho Cholik; Pramono, Made (2021). Kajian Ilmu Keolahragaan Ditinjau Dari Filsafat Ilmu (dalam Indonesian). Sidoarjo: Zifatama Jawara. p. 67. ISBN 978-623-7748-68-7. 
  10. Suteja, Jaja. "Bebas dari Sanksi WADA, LADI Ubah Nama Jadi IADO". beritasatu.com (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2022-02-09. 
  11. Permana, Dian; Praetyo, Arif Fajar (2021). PSIKOLOGI OLAHRAGA Pengembangan Diri dan Prestasi (dalam Indonesian). Indramayu: Penerbit Adab. p. 88. ISBN 9786235687261. 
  12. a b c Herdana, Muammar Yahya. "3 Atlet Indonesia yang Ketahuan Menggunakan Doping, Nomor 1 Peraih Emas SEA Games". iNews.ID (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2022-02-08. 
  13. Novitasari, Devi. "3 Atlet Indonesia yang Tersandung Kasus Doping". INDOSPORT.com. Diakses tanggal 2022-02-08. 
  14. Prambadi, Gilang Akbar. "Sanksi Larangan Pengibaran Bendera Indonesia di Ajang Olahraga Resmi Dicabut". Republika Online (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2022-02-09. 
  15. Perdana, Rizky. "WADA Akhirnya Cabut Sanksi, Bendera Indonesia Bisa Berkibar Lagi - PRFM News". prfmnews.pikiran-rakyat.com (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2022-02-09. 

Tumbu ka luar[édit | édit sumber]