Téstostéron

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh

Téstostéron nyaéta hormon stéroid ti golongan androgén nu kapanggih di mamalia, réptil[1] birds,[2], jeung vertebrata lianna. Di mamalia, téstostéron utamana disékrési dina téstis jalu jeung ovarium bikang, sarta saeutik ti kelenjar adrénal. Ieu jat kaasup hormon séks utama pikeun jalu sarta kaasup stéroid anabolik.

Pikeun lalaki, téstostéron téh minangka konci pikeun kamekaran jaringan réproduksi lalaki, kayaning téstis jeung prostat, sarta ngadorong ciri-ciri séksual sekundér sarupaning otot anu onjoy, massa tulang, jeung tumuwuhna bulu awak[3]. Lian ti éta, téstostéron ogé ésénsial pikeun kawaluyaan awak[4] jeung nyegah ostéoporosis[5].

Rata-rata, awak lalaki anu geus sawawa ngahasilkeun téstostéron sapuluh tikelna awak awéwé, tapi awéwé leuwih sénsitip ka ieu hormon[6].

Téstostéron dihasilkeun ku ampir sakabéh vertebrata. Lauk ngahasilkeun bentuk anu rada béda anu disebut 11-ketotéstostéron[7], anapon serangga ngahasilkeun ékdison[8].

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. Cox RM, John-Alder HB (Désémber 2005). "Testosterone has opposite effects on male growth in lizards (Sceloporus spp.) with opposite patterns of sexual size dimorphism". J. Exp. Biol. 208 (Pt 24): 4679–87.
  2. Reed WL, Clark ME, Parker PG, Raouf SA, Arguedas N, Monk DS, Snajdr E, Nolan V, Ketterson ED (Méi 2006). "Physiological effects on demography: a long-term experimental study of testosterone's effects on fitness". Am. Nat. 167 (5): 667–83.
  3. Mooradian AD, Morley JE, Korenman SG (Pébruari 1987). "Biological actions of androgens". Endocr. Rev. 8 (1): 1–28.
  4. Bassil N, Alkaade S, Morley JE (Juni 2009). "The benefits and risks of testosterone replacement therapy: a review". Ther. Clin. Risk Manag. 5 (3): 427–48.
  5. Tuck SP, Francis RM (2009). "Testosterone, bone and osteoporosis". Front. Horm. Res. 37: 123–32.
  6. Dabbs M, Dabbs JM (2000). Heroes, rogues, and lovers: testosterone and behavior. New York: McGraw-Hill. ISBN 0-07-135739-4. 
  7. Nelson, Randy F. (2005). An introduction to behavioral endocrinology. Sunderland, Mass: Sinauer Associates. p. 143. ISBN 0-87893-617-3. 
  8. De Loof A (Oktober 2006). "Ecdysteroids: the overlooked sex steroids of insects? Males: the black box". Insect Science 13 (5): 325–338.


Nulis.jpg