Muhammad Ali Jinnah

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi

Mohammad Ali Jinnah (Urdu: محمد على جناح;) (25 Desember 187611 September 1948) nya éta salah saurang politikus muslim India jeung pamingpin Liga Muslim India anu ngadegkeun Pakistan sarta ngajabat sabagé gubernur-jendral anu kahiji.[1] Awalna anjeunna milu bajoang jeung Mahatma Gandhi dina Kongres Kebangsaan India pikeun nuntut kamerdekaan India tapi sabada merdeka anjeunna nuntut sabuah negara khas pikeun urang Muslim di mana pamaréntah, menteri,pajabat karajaan, jeung rakyatna urang Islam.[1] Salian ti éta, anjeunna sieun kana hal ehwal urang Islam diabaikeun ningali urang Islam di India nya éta golongan minoriti.[1] Kusabab éta, anjeunna mingpin urang Islam bajoang dina Liga Muslim pikeun numuwuhkeun hiji nagara pikeun umat Islam nya Éta Pakistan.[1]

Biografi[édit | sunting sumber]

Muhammad Ali Jinnah gumelar di Karachi India 25 Desember 1876 jeung maot di Karachi 7 September 1948.[2] Anjeunna kungsi sakola di Madrasah Sind, tuluy nuluykeun ka Sakolah menengah atas Misionaris Kristen Karachi.[2] Dina usia 17 taun anjeunna indit ka Inggris jeung diajar élmu hukum di Lincoln`s Inn London, jeung balik deui ka India taun 1896 muka prakték hukum di kota Bombay sabagé hiji-hijina pangacara muslim di kota éta.[2]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. a b c d Sumber 1
  2. a b c Official website, Government of Pakistan. "Early Days: Birth and Schooling". Diarsipkan dari yang asli pada 5 Nopémber 2005. 


Nulis.jpg