31 Méi

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31  
Tanggal ieu dina sawatara taun panungtung
2019 | 2018 | 2017 | 2016
Baca ogé: Kalénder kajadian

31 Méi nyaéta poé ka-151 dina sataun (ka-152 dina taun kabisat) dina kalénder Gregorian, sésana 214 poé.

Kajadian[édit | édit sumber]

  • 1279 SM – Ramesis II, ogé nelah ku Ramesis Agung, jadi Fir’aun Mesir Kuno (Dinasti ka-19).
  • 1223 – Serangan Mongol ka Cumans: Patempuran Leuwi Kalka: Tentara Jengish Khan Mongol nu dipingpin ku Subutai, ngéléhkeun Kievan Rus’ jeung Cumans.
  • 1293 – Serangan Mongol ka Jawa minangka pangwalesan ka Raja Kertanegara ti Singosari nu nolak pikeun mayar upeti ka Yuan sarta ngabuntungan salah sahiji mentrina. Najan kitu, seranganna gagal. Diangkeuh minangka kasang tukang diadegkeunna Surabaya.
  • 1578 – Raja Henry III ngagolerkeun batu kahiji Pont Neuf (Jambatan Anyar), pangkolot-kolotna jambatan di Perancis.
  • 1790Manuel Quimper ngajalajah Selat Juan de Fuca.
  • 1790 – Amérika Sarikat nanjeurkeun undang-undang hak ciptana nu munggaran, Akta Hak Cipta Taun 1790.
  • 1859 – Munara jam di Gedong Parlemén, di mana diteundeunan ogé ku Big Ben (Loncéng Badag), mimiti nunjukkeun waktu.
  • 1884 – Tāwhiao, Raja Maori, anjog ka Plymouth, pikeun muguhkeun panangtayungan ti Ratu Victoria.
  • 1879 – Taman Gilmore di Kota New York ganti ngaran jadi Madison Square Garden, maké ngaran présidén kaopat, James Madison, sarta dibuka pikeun umum.
  • 1889 – Banjir Johnstown: Leuwih ti 2.200 jalma palastra sabada hiji bendungan rebah sarta ngirimkeun cai nu jangkungna 60 kaki (18 m) nu ngeueum Kota Johnstown, Pennsylvania.
  • 1902Perang Boer Kadua: Perjangjian Vereeniging mungkas perang sarta mastikeun pangawasaan Inggris ka Afrika Kidul.
  • 1916Perang Dunia I: Patempuran Jutland: Armada Raya Inggris patelak jeung Armada Laut Jérman dina pantempuran pangtohagana dina perang éta, saha nu meunang teu tangtu.
  • 1927 – Mobil Ford Model T nu pamungkas réngsé dirakit, sabada produksi sajumlah 15.007.003 mobil.
  • 1935 – Lini 7,7 Mw ngancurkeun Quetta, kiwari Pakistan, nelasan 40.000.
  • 1941Perang Anglo-Irak: Karajaan Inggris ngaréngsékeun pangdiukan ka Irak, mulangkeun Abdallah kana kakawasaanna.
  • 1942Perang Dunia II: Kapal selam – kapal selam laleutik ti Angkatan Laut Karajaan Jepang mimiti mesatkeun serangan ka Sydney, Australia.
  • 1962Féderasi India Kulon dibubarkeun.
  • 1970 – Lini 7,9 Mw Ancash narajang Péru sarta taneuh longsor ngubur Kota Yungay. Antara 66.794 – 70.000 palastra sarta 50.000 tatu.
  • 1977 – Sistém Saluran Pipa Trans-Alaska réngsé diwangun.
  • 1985 – Opat puluh hiji tornado narajang Ohio, Pennsylvania, New York jeung Ontario, ngabalukarkeun maotna 76 jalma.
  • 2005Vanity Fair ngabolékérkeun yén Mark Felt téh nyaéta "Deep Throat" (ngaran samaran jalma nu muka Skandal Watergate).
  • 2008Usain Bolt mecahkeun rékor dunya sprint 100 m, ku 9,72 detik.
  • 2010 – Komando Shayetet 13 Israél nyerang Kapal Kabébasan Gaza nu masih kénéh aya di pacaian internasional nu rék nyoba nembus blokade ka Jalur Gaza; salapan urang Turki dina kapal ditelasan.
  • 2013Asteroid 1998 QE2 jeung satelitna ngaliwat sadeukeut-deukeutna ka bumi pikeun mangsa dua abad kahareup.
  • 2013 – Tornado pamecah rékor 2,6 mil legana, narajang El Reno, Oklahoma, Amérika Sarikat, ngabalukarkeun dalapan urang maot sarta leuwih ti 150 urang cidera.
  • 2014 – "Gangnam Style" Psy jadi vidéo munggaran nu ditongton leuwih ku 2 milyar panongton di YouTube.
  • 2017 – Hij bom mobil ngabeledug dina parapatan nu ramé di Kabul di deukeut Kadutaan Jérman wanci jam sibuk, nelasan leuwih ti 90 jalma sarta nyideraan 463 lianna.
  • 2019 – Panémbakan lumangsung di sajeroeun adegan kantor pémda di Basisir Virginia, Virginia, ngakibatkeun 13 jalma palastra, kaasup panémbakna, sarta opat jalma tatu.

Nu babar[édit | édit sumber]

Nu pupus[édit | édit sumber]

Poé peré / poé panginget-nginget[édit | édit sumber]

  • Gawai Dayak (jeung tanggal 1 Juni) di Sarawak jeung Kalimantan Kulon
  • Poé Tanpa Bako Dunia

Tumbu luar[édit | édit sumber]

Nuvola apps clock.png