18 Méi

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31  
Tanggal ieu dina sawatara taun panungtung
2019 | 2018 | 2017 | 2016
Baca ogé: Kalénder kajadian

18 Méi nyaéta poé ka-138 dina sataun (ka-139 dina taun kabisat) dina kalénder Gregorian, sésana 227 poé.

Kajadian[édit | édit sumber]

  • 1291 – Runtuhna Acre, mungkas kahadiran tentara Salib di Tanah Suci.
  • 1388 – Nalika Patempuran Dano Buyur, Jénderal Lan Yu mingpin tentara Tionghoa pikeun ngéléhkeun gorombolan Togus Temur ti Mongolia, kaum Khan Yuan Kalér.
  • 1499Alonso de Ojeda balayar ti Cádiz miang ka daérah nu kiwari nelah ku Vénezuéla.
  • 1756Perang Tujuh Taun dimimitian nalika Britania Raya nyatakeun perang ka Perancis.
  • 1803Perang Napoléon: Karajaan Inggris ngabatalkeun Perjangjian Amiens sarta nyatakeun perang ka Perancis alatan Napoléon tutuluyan ilibiung dina urusan Italia jeung Swiss.
  • 1804Napoléon Bonaparte diproklamirkeun minangka Kaésar Perancis ku Sénat Perancis.
  • 1812 – John Bellingham dinyatakeun salah sarta ditibanan hukuman mati ku cara digantung alatan nelasan PM Spencer Perceval.
  • 1896 – Tragedi Khodynka: Panik massal di Tegal Khodynka di Moskow nalika hajatan pangistrénan Tsar Nicholas II ngabalukarkeun maotna 1.389 jalma.
  • 1912 – Pilem India nu munggaran, Shree Pundalik beunang Dadasaheb Torne, dipedalkeun di Mumbai.
  • 1944Perang Dunia II: Patempuran Monte Cassino: Réngsé sabada tujuh poé dina patempuran kaopat nalika Jérman ngaévakuasi Monte Cassino.
  • 1944 – Déportasi urang Tatar Kriméa ku pamaréntahan Uni Soviét.
  • 1953Jackie Cochran jadi awéwé munggaran nu nembus wates kacepetan sora.
  • 1955 – Operasi Liliwatan Kabébasan réngsé, évakuasi ti 310.000 urang sipil Viétnam, soldadu jeung urang-urang non-Viétnam ti wilayah komunis Viétnam Kalér ka Viétnam Kidul.
  • 1973 – Pasawat Aeroflot Nomer 109 dibajak di tengah jalan sarta antukna ancur nalika bom pangbajak ngajelegur, nelasan sakabéh 82 jalma sajeroeunna.
  • 1974 – Dina Proyék Budha Mesem, India hasil nguji coba pakarang nuklirna nu munggaran, minangka nagara kagenep nu bisa kitu.
  • 1980Gunung St. Helens bitu di Washington, AS, nelasan 57 jalma sarta ngakibatkeun karugian $3 milyar.
  • 1994 – Pasukan Israél réngsé ditarik ti Jalur Gaza, nyérénkeun wilayah éta ka Otoritas Nasional Palestina.
  • 2009LTTE diéléhkeun ku pamaréntah Sri Langka, mungkas patelak nu geus lumangsung ampir 26 taun antara kadua pihak.
  • 2015 – Saheunteuna 78 jalma palastra dina hiji longsor nu dibalukarkeun ku hujan badag di Kota Salgar, Kolombia.
  • 2018 – Hiji panémbakan di Sakola Luhur Santa Fe di Texas nelasan 10 jalma.

Nu babar[édit | édit sumber]

Nu pupus[édit | édit sumber]

Poé peré / poé panginget-nginget[édit | édit sumber]

  • Poé Muséum Internasional
  • Poé Vaksin AIDS Dunia

Tumbu luar[édit | édit sumber]

Nuvola apps clock.png