8 Méi

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31  
Tanggal ieu dina sawatara taun panungtung
2019 | 2018 | 2017 | 2016
Baca ogé: Kalénder kajadian

8 Méi nyaéta poé ka-128 dina sataun (ka-129 dina taun kabisat) dina kalénder Gregorian, sésana 237 poé.

Kajadian[édit | édit sumber]

  • 1429Joan ti Arc ngagagalkeun Pangepungan Orleans, malikkeun kaayaan di Perang Saratus Taun.
  • 1794 – Dicap minangka panghianat nalika Kakawasan Téror di Perancis, ahli kimia Perancis, Antoine Lavoiser, nu ogé saurang tukang narik pajak, dikeunaan hukuman guilotin.
  • 1821Perang Kamerdekaan Yunani: Yunani ngéléhkeun Turki dina Patempuran Hotél Gravia.
  • 1835 – Terbitan kahiji tina “Dongéng” Hans Christian Andersen dipedalkeun ku C. A. Reitzel di Kopenhag, Dénmark.
  • 1846Perang Méksiko-Amérika: Zachary Taylor ngéléhkeun sapasukan Méksiko di béh kalér Rio Grande dina patempuran utama nu kahiji.
  • 1886 – Farmasi John Pemberton mimiti ngajualan inuman karbonasi nu ngaranna “Coca-Cola” minangka hiji patén ubar.
  • 1898 – Tanding kahiji dina sistém sepakbola Liga Italia dipaénkeun.
  • 1899Ernest Rutherford medalkeun panimuan tina dua wanda nu béda tina radiasi (Partikel Alpha jeung Béta).
  • 1902 – Di Martinique, Gunung Pelée bitu, ngancurkeun kota Saint-Pierre sarta nelasan leuwih ti 30.000 jalam. Ngan saeutik pangeusi kota nu salamet.
  • 1912Paramount Pictures diadegkeun.
  • 1942Perang Dunia  II: Patempuran Laut Koral lekasan ku hasilna pasawat-pasawat tempur ti kapal induk Jepang nyerang jeung nilemkeun kapal induk AL AS Lexington.
  • 1942 – Perang Dunia II: Para panémbak ti Artlileri Garnisun Séylong di Pulo Horsburgh, di Kapuloan Koko barontak, tapi teu hasil meunang, sarta tilu urang di antarana dihukum mati. Ngan tilu-tiluna soldadu Inggris nu dihukum mati alatan barontak dina Perang Dunia II.
  • 1945 – Jéndral Jérman Wilhelm Keitel sacara rasmi nyerah ka Sakutu nu diwakilan ku AS, Inggris jeun Uni Soviét di Bérlin.
  • 1945 – Ahir tina pangbarontakan Praha, kiwari direuah-reuah minangka poé peré nasional di Républik Céko.
  • 1945 – Ratusan rahayat sipil Aljazair ditandasa ku Angkatan Perang Perancis dina pangbantéyan Sétif.
  • 1976Rollercoaster The New Revolution, coaster munggaran dina wangun baja nu ngabogaan puteran kaluhur, dibuka di taman kaulinan Six Flags Magic Mountain.
  • 1978 – Pangdakian munggaran Gunung Éverest tanpa bantuan alat bantu oksigén dipilampah ku Reinhold Messner jeung Peter Habeler.
  • 1980WHO mastikeun tumpurna cacar.
  • 1984 – Kopral Denis Lortie asup ka Majelis Nasional Quebec sarta nénémbakan, nelasan tilu jalma tur nyideraan 13 lianna. René Jalber, panjaga Majelis hasil ngareureuhkeun dirina, nu mana Jalber engkéna dileler ku madali Cross of Valour.
  • 1984 – Panghalang Thames sacara rasmi dibuka, nyegah pibanjireun nu bisa ngeueum London, kajaba dina kajadian luar biasa.
  • 1987SAS nelasan dalapan urang anggota Provisional IRA sarta rahayat sipil nalika nyerang ka Loughgali, Irlandia Kalér.
  • 1997 – Pasawat Maskapai Cina Kidul Nomer 3456 murag nalika ngadeukeutan ka Bandara Bao’an, nelasan 35 jalma.
  • 2014Astrolabe (alat navigasi palaut) pangkolotna di dunia, ti taun 1948 ti ruruntuk kapal pangjalajah Vasco da Gama katimu di deukeut Pulo Al Hallaniyah, Omah.
  • 2018 – Wabah Ébola dinyatakeun nerekab di béh kulon kalér Républik Démokratik Kongo, kabéjakeun aya dua kasus sarta 17 urang maraot.
  • 2019 – Rumaja Inggris, Isabelle Holdaway, 17, diwartakeun jadi pasén munggaran nu nu kungsi nampa terapi rékayasa génetik bacteriophage pikeun narékahan inféksi nu teu mempan ku ubar.

Nu babar[édit | édit sumber]

Nu pupus[édit | édit sumber]

Poé peré / poé panginget-nginget[édit | édit sumber]

  • Poé Palang Beureum jeung Bulan Sabit Beureum Dunia

Tumbu luar[édit | édit sumber]

Nuvola apps clock.png