7 Méi

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31  
Tanggal ieu dina sawatara taun panungtung
2019 | 2018 | 2017 | 2016
Baca ogé: Kalénder kajadian

7 Méi nyaéta poé ka-127 dina sataun (ka-128 dina taun kabisat) dina kalénder Gregorian, sésana 238 poé.

Kajadian[édit | édit sumber]

  • 558 – Di Konstantinopel, kubah Hagia Sophia rubuh sabada dua puluh taun ti saprak diwangunna. Justinian I saharita maréntahkeun pangwangunan ulang.
  • 1664Louis XIV ti Perancis mimiti ngawangun Istana Versailles.
  • 1763Perang Pontiac dimimitian, Pontiac nyoba pikeun ngepung Darmaga Detroit nu Inggris.
  • 1832 – Kamerdékaan Yunani meunang pangakuan mungguhing Perjangjian London.
  • 1846The Cambridge Chronicle, koran mingguan Amérika nu pangkolotna nu aya kénéh, dipedalkeun pikeun kali kahijina di Cambridge, Massachusetts.
  • 1895 – Di Saint Petersburg, Rusia, élmuwan Alexander Stepanovich Popov mintonkeun panimuanna ka Masyarakat Fisika jeung Kimia Rusia, alat pangdétéksi cahaya Povov–hiji panarima radio modél primitip. Di sawatara bagéan nagara manten Soviét poé ieu dianggap minangka Poé Radio.
  • 1915Perang Dunia I: Kapal selam Jérman U-20 nilemkeun kapal RMS Lusitania, nelasan 1.198 jalma, kaasup 128 urang Amérika. Loba jalma di AS nu tadina pro-Jérman jadi malik cua.
  • 1930 – Lini 7,1 Mw ngeundeuk-ngeundeuk kulon kalér Iran sarta Turki béh kulon kidul. Nepi ka tilu rébu jalma nemasing pati.
  • 1945Perang Dunia II: Serangan parahu U Jérman nu pamungkas dina perang, dua kapal parusak tilelep di muara Forth di Skotlandia.
  • 1945 – Perang Dunia II: Jénderal Alfred Jodi nanda tangan surat sumerah tanpa syarat di Reims, Perancis, mungkas partisipasi Jérman dina perang. Doukumén éta mimiiti lumaku poé isukna.
  • 1946 – Kamesinan Telekomunikasi Tokyo (jagana dinganaran Sony) diadegkeun.
  • 1948 – Majelis Éropa diadegkeun dina Kongrés Den Haag.
  • 1949Perjangjian Roem-Roijen ditaréken di Hotel Des Indes, Jakarta, ku Muhammad Roem jeung Herman van Roijen.
  • 1952 – Konsep tina integrated circuit, dasar tina sakabéh komputer modérn dipedalkeun ku Geoffrey Dummer.
  • 1954Perang Indochina: Patempuran Dien Bien Phu lekasan pikeun kasoranna Perancis sarta kameunangan Viét Minh (patempuran dimimitian dina tanggal 13 Maret).
  • 1960 – Perang Tiis: Krisis U-2 1960: Pamingpin Soviét, NIkita Khrushchev ngabéwarakeun yén nagarana geus nahan pilot U-2 AS, Gary Powers.
  • 1976Honda Accord rasmi dikaluarkeun.
  • 1986 – Patrick Morrow urang Kanada jadi jalma munggaran nu hasil ngadaki Tujuh Puncak,
  • 1992 – Tilu pagawé di Réstoran McDonald di Sydney, Nova Scotia, Kanada, sacara teu maké ras-rasan dipaténi sarta nu ka opatna dijieun cacad permanén dina hiji parampogan nu gagal. Hal ieu mangrupakeun “panelasan fast food” nu munggaran di Kanada.
  • 1994 – Lukisan Edvard Munch, The Scream, kapanggih weuteuh kénéh sabada dipaok ti Galeri Nasional Norwégia di Bulan Pebruari.
  • 1998Mercedes-Benz meuli Chrysler saharga US$40 milarsarta ngadegkeun DaimlerChrysler, dina naon nu minangka merger industri panggedéna dina sajarah.
  • 1999Perang Kosovo: Tilu urang warga Tionghoa ditelasan sarta 20 lianna cidera nalika pasawat NATO sacara léléwodéh ngabom kadutaan Tionghoa di Belgrade.
  • 1999 – DI Guinea-Bissau, President João Bernardo Vieira disingkirkeun dina hiji kudéta militer.
  • 2000Vladimir Putin diistrénan salaku présidén Rusia.
  • 2002 – Pasawat EgyptAir Boeing 737-500 murag nalika ngadeukeutan Bandara Internasional Tunis-Carthage, nelasan 14 jalma.
  • 2002 – Pasawat Maskapai Cina Kalér MD-82 tikecemplung ka Laut Konéng, nelasan 112 jalma.
  • 2012 – Serangan NATO nelasan 14 jalma sarta nyideraan 6 urang sipil lianna di Propinsi Badghis, Afghanistan.
  • 2013 – Lima puluh lima jalma palastra dina hiji serangan Boko Haram di Nigeria.
  • 2019Hackers ngarebut kontrol sistem komputer di Kota Baltimore, AS, nungtut tebusan dina wanda Bitcoins pikeun ngabukana.

Nu babar[édit | édit sumber]

Nu pupus[édit | édit sumber]

Poé peré / poé panginget-nginget[édit | édit sumber]

Tumbu luar[édit | édit sumber]

Nuvola apps clock.png