6 Méi

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31  
Tanggal ieu dina sawatara taun panungtung
2019 | 2018 | 2017 | 2016
Baca ogé: Kalénder kajadian

6 Méi nyaéta poé ka-126 dina sataun (ka-127 dina taun kabisat) dina kalénder Gregorian, sésana 139 poé.

Kajadian[édit | édit sumber]

  • 1527 – Pasukan Spanyol jeung Jérman ngajarah Roma; ceuk para ahli dianggap minangka ahir tina Rénaisans.
  • 1529Patempuran Gogra: Raja Mogul, Babur, ngéléhkeun urang Afghan jeung Béngal.
  • 1536 – Pangepungan Cuzco dimimitian, di mana Suku Inka nyoba pikeun ngarebut deui Kota Cuzco ti Spanyol.
  • 1542Francis Xavier anjog ka Goa Heubeul, puseur India Portugis wanci harita.
  • 1659 – Réstorasi Inggris: Hiji faksi Angkatan Perang Inggris nyingkirkeun Richard Cromwell minangka Lord Protector Pasamakmuran sarta nanjeurkeun deui Parlemén Rump.
  • 1757Patempuran Praha: Tentara Prusia tempur ngalawan tentara Austria di Praha wanci Perang Tujuh Taun.
  • 1757 – Ahir tina Perang Konbaung–Hanthawaddy, sarta ahir tina Perang Sodara Burma War, (1740–1757).
  • 1837 – John Deere nyiptakeun waluku baja nu munggaran.
  • 1863 – Perang Sipil Amérika: Patempuran Chancellorsville réngsé ku kasoranna Tentara Potomac ku Tentara Virginia Kalér.
  • 1877 – Tua Suku Crazy Horse ti Suku Indian Lakota Oglala nyerah ka Pasukan AS di Nebraska.
  • 1882 – Thomas Henry Burke jeung Lord Frederick Cavendish ditubles nepi kahanteuna ku juru paténi Fenia di Taman Phoenix, Dublin.
  • 1882 – Kongrés AS ngaloloskeun Akta Éksklusi Cina.
  • 1910George V jadi raja Karajaan Inggris ku maotna bapana, Edward VII.
  • 1916 – Dua puluh hiji urang nasionalis Libanon diéksékusi di Alun-Alun Martyr, Béirut, ku Djemal Pasha.
  • 1916 – Raja Viétnam, Duy Tan ditéwak nalika ngagero rakyatna pikeun ngabarontak ngalawan Perancis, manéhna tuluy dibuang ka Pulo Réuni.
  • 1937 – Kapal Zéplin Jérman, Hindenburg, ngabeledug tur kaduruk di Lakehurst, New Jersey, nelasan 35 tina 97 panumpang sarta saurang jalma di darat.
  • 1940John Steinbeck meunangkeun Hadiah Pulitzer pikeun novélna The Grapes of Wrath.
  • 1942Perang Dunia II: Di Corregidor, pasukan Amérika nu pamungkas di Philipina nyerah ka Jepang.
  • 1945 – Perang Dunia II: Serangan Praha, patempuran utama nu pamungkas di Garis Hareup Wétan dimimitian.
  • 1949EDSAC, komputer nu nyimpen program digital éléktronik nu munggaran, ngamimitia operasina.
  • 1960 – Leuwih ti 20 juta pamiarsa nongton upacara rarabi karajaan Putri Margaret ka Anthony Armstrong-Jones di Westminster Abbey.
  • 1966 – Myra Hindley jeung Ian Brady divonis hukuman panjara saumur hirup alatan nelasan urang Moor di Inggris.
  • 1976 – Lini 6,5 Mw Friuli narajang Italia kalér, ngakibatkeun antara 900-978 urang maraot sarta 1.700-2.400 urang taratu.
  • 1983 – Buku Diari Hitlér kabolékérkeun minangka hoax sabada diuji ku para ahli.
  • 1994Ratu Elizabeth II ti Karajaan Inggris jeung Présidén Perancis Francois Mitterand mingpin pangbukaan Torowongan Kanal.
  • 1994Nelson Mandela jeung ANC, antukna dipastikeun meunang dina pamilu kahiji di Afrika Kidul sabada mangsa apartheid.
  • 1996 – Raga manten diréktur CIA, William Colby katimu baraseuh di hiji sisi leuwi di kiduleun Maryland, dalapan poé sabada leungitna. Kamungkinan tilelep sabada keuna serangan jantung.
  • 2001 – Wanci nganjang ka Suriah, Paus Yohanes Paulus II jadi paus nu munggaran asup ka masjid.
  • 2004 – Sési panungtung serial komédi situasi TV "Friends" dina usum kasapuluhna di AS (52.5 pamiarsa).
  • 2013 – Tilu wanoja nu diculik tur leungit salila leuwih ti sadékade, katimu harirup kénéh di Cleveland, Ohio, AS.
  • 2013 – Lima welas jalma palastra sarta 50 tatu dina hiji beledugan bom dina pawéi pulitik di Pakistan.
  • 2017 – Dalapan puluh opat siswa awéwé nu diculik ku Boko Haram dibébaskeun minangka panukeran tahanan Boko Haram di Nigéria.
  • 2019Sultan Hassanal Bolkiah ti Brunéi ngabéwarakeun moratorium hukuman mati pikeun palaku séksual gay sabada meunang pamaido ti sakuliah dunya.

Nu babar[édit | édit sumber]

Nu pupus[édit | édit sumber]

Poé peré / poé panginget-nginget[édit | édit sumber]

  • Poé Tanpa Diet Intérnasional

Tumbu luar[édit | édit sumber]

Nuvola apps clock.png