21 Méi

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31  
Tanggal ieu dina sawatara taun panungtung
2019 | 2018 | 2017 | 2016
Baca ogé: Kalénder kajadian

21 Méi nyaéta poé ka-141 dina sataun (ka-142 dina taun kabisat) dina kalénder Gregorian, sésana 224 poé.

Kajadian[édit | édit sumber]

  • 1260 – Hao Jing, kurir pamingpin Mongolia Kublai Khan dibui ku paréntah kanselor tinggi Tionghoa, Jia Sidao di pangadilan Dinasti Song nu Kaésar Lizong nalika keur badami jeung Song.
  • 1281 – Serangan kadua Kublai Khan ka Jepang dimimitian ku serangan ka Pulo Tsushima tapi nandangan perlawanan tohaga; pasukanna kapaksa mundur.
  • 1403Henry III ti Kastile ngirim Ruy González de Clavijo minangka duta ka Timur pikeun nyawalakeun kamungkinan babaladan antara Timur jeung Kastile dina raraga ngalawanan Kasultanan Utsmaniyah.
  • 1703 – Daniel Defoe dipanjara pikeun dakwaan panghasutan.
  • 1758 – Budak umur 10 taun, Mary Campbell diculik ku Lenap di Pennsylvania wanci Perang Perancis Indian. Manéhna dipulangkeun sanggeus genep satengah taun ti harita.
  • 1792 – Kubah lava rebah di Gunung Unzen, deukeut Kota Shimbara, Pulo Kyushu, Jepang, ngabalukarkeun tsunami maut nu nelasan ampir kana 15.000 jiwa.
  • 1809 – Poé kahiji Patempuran Aspern-Essling antara tentara Austria pingpinan Archduke Charles jeung tentara Perancis pingpinan Napoléon I.
  • 1864 – Rusia nyatakeun ahir tina Perang Rusia-Kirkasia sarta loba urang Kirkasia nu dibuang paksa. Poé ieu katelah minangka Poé Muyung Kirkasia.
  • 1871 – Pasukan Perancis nyerang Komune Paris sarta patelak dina campuh jalanan. Dina tungtung minggu getih ieu, kira-kira 20.000 urang ti Kaum Komune perlaya sarta 38.000 ditahan.
  • 1904The Fédération Internationale de Football Association (FIFA) diadegkeun di Paris.
  • 1917 – Kahuruan Raya Atalanta taun 1917, ngakibatkeun karugian $5,5 juta, ngancurkeun 300 acre kaasup 2.000 imah, wangunan, dadagangan jeung garéja, ngungsikeun 10.000 jalma, tapi najan kitu ngan saurang nu maot, éta gé alatan serangan jantung.
  • 1927Charles Lindbergh ngadarat di Tegal Le Bourget di Paris, ngaréngsékeun pangapungan sosorangan nu munggaran di dunia meuntasan Samudera Atlantik.
  • 1932 – Cuaca goréng maksa Amelia Earhart pikeun ngadarat di tegal jukut di Derry, Irlandia Kalér, manéhna jadi wanita munggaran nu hasil ngapung sosorangan meuntas Samudera Atlantik.
  • 1950 – Pasukan Viétnam Ho Chi Minh nyerang Kamboja.
  • 1966Pasukan Sukarélawan Ulster nyatakeun perang ka IRA di Irlandia Kalér.
  • 1991 – Manten PM India Rajiv Gandhi ditelasan ku saurang awéwé palaku bom maéhan manéh di deukeut Madras.
  • 1991 – Mengistu Haile Mariam, présidén Républik Démokratik Éthiopia, miang ti Éthiopia, sacara éféktif mungkas Perang Sodara Éthiopia.
  • 1994 – Républik Démokratik Yaman gagal hayang papisah ti Républik Yaman; perang dimimitian.
  • 1996 – Kapal féri MV Bukoba tilelep di Pacaian Tanzania di Dano Victoria, nelasan ampir 1.000 jalma.
  • 1998 – Présidén Suharto mundur tina jabatan présidén sabada panémbakan ka mahasiswa Universitas Trisakti saminggu saméméhna micu kana démonstrasi gedé-gedéan di Jakarta. Waprés Habibie naék jadi panggantina.
  • 2001 – Hukum Taubira Perancis ditanjeurkeun, sacara resmi ngaku yén perdagangan budak jeung perbudakan minangka ngalawan kana kamanusaan.
  • 2003 – Lini 6,8 Mw Bourmerdés ngeundeuk-ngeundeuk Aljazair. Leuwih ti 2.200 jalma palastra sarta hiji tsunami sedeng susulan nilemkeun parahu-parahu di Kapuloan Balearic.
  • 2005Roller coaster pangluhurna di dunya, Kingda Ka dibuka di Six Flags Great Adventure di Jackson Township, New Jersey.
  • 2006 – Républik Montenegro ngayakeun réferéndum pangajuan kamerdékaan ti Nagara Sarikat Sérbia jeung Montenegro; 55% urang Montenegro milih pikeun merdéka.
  • 2012 – Hiji bom nelasan manéh nelasan leuwih ti 120 jalma di Sana’a, Yaman.
  • 2013Microsoft ngabéwarakeun dikaluarkeunna Xbox Hiji.
  • 2017Sirkus Ringling Bros. jeung Barnum & Bailey midangkeun pintonan pamungkasna di Koleséum Memorial Véteran Nassau.

Nu babar[édit | édit sumber]

Nu pupus[édit | édit sumber]

Poé peré /poé panginget-nginget[édit | édit sumber]

  • Poé Dunia pikeun Dialog jeung Pamekaran Bébéda Budaya

Tumbu luar[édit | édit sumber]

Nuvola apps clock.png