19 Méi

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31  
Tanggal ieu dina sawatara taun panungtung
2019 | 2018 | 2017 | 2016
Baca ogé: Kalénder kajadian

19 Méi nyaéta poé ka-139 dina sataun (ka-140 dina taun kabisat) dina kalénder Gregorian, sésana 226 poé.

Kajadian[édit | édit sumber]

  • 1051 – Henry I ti Perancis kawin ka putri Rusia, Anne ti Kiev.
  • 1499 – Catherine ti Aragon kawin jarak jauh ka Arthur, Pangéran Wales. Umur Catherine harita 13 taun, sedeng Arthur 12.
  • 1506Christopher Columbus nunjuk anakna Diego Columbus minangka pawaris tunggalna.
  • 1535 – Pangjajah Perancis, Jacques Cartier balayar pikeun kadua kalina ka Amérika Kalér, mawa tilu kapal jeung 110 palaut.
  • 1536Anne Boleyn, pamajikan kadua Henry VII ti Inggris, diéksékusi.
  • 1568Ratu Elizabeth I ti Inggris ngaluarkeun paréntah panahanan Mary, Ratu Skotlandia.
  • 1643Perang Tilu Puluh Taun: Pasukan Perancis pingpinan the duc d'Enghien sacara mutlak ngéléhkeun pasukan Spanyol dina Patempuran Rocroi, nandaan sacara simbolis réngséna dominasi Spanyol minangka kakautan darat.
  • 1649 – Hiji Akta Parlemén nu nyatakeun Inggris minangka nagara Pasamakmuran dikaluarkeun ku Parlemén Panjang. Inggris bakal jadi nagara républik salila sabelas taun kahareup.
  • 1743Jean-Pierre Christin ngamekarkeun pangukur suhu Celcius.
  • 1780 – Poé Poék di New England, hiji poé nu langitna poék teu biasana, karandapan di Nagara Bagéan New England jeung sababaraha bagéan ti Kanada.
  • 1802Napoleon Bonaparte ngadegkeun Legiun Kahormatan.
  • 1845 – Kaptén Sir John Franklin tur ékspédisi Arktikna nu goréng milik, miang ti Greenhite, Inggris.
  • 1848Perang Méksiko-Amérika: Méksiko ngasahkeun Perjangjian Guadalope, mungkas perang sarta nyérénkeun California, Nevada, Utah jeung wilayah-wilayah nu kiwari jadi nagara bagéan AS dituker ku duit saharga  AS$15 juta.
  • 1919Mustafa Kemal Atatürk ngadarat di Samsun di Basisir Anatolia, Laut Hideung, ngawalan kana naon nu jagana nelah ku sebutan Perang Kamerdékaan Turki.
  • 1934 – Zveno tur Tentara Bulgaria ngajieun hiji kudéta sarta nanjeurkeun Kimon Georgieve minangka perdana menteri anyara Bulgaria.
  • 1950 – Mesir ngabéwarakeun yén Terusan Suéz ditutup pikeun kapal-kapal jeung dadagangan Israél.
  • 1963 – Majalah Mingguan the New York Post medalkeun surat Martin Luther King Jr. ti Panjara Birmingham.
  • 1964 – Diplomat AS nimu saheunteuna aya 40 mikropon rahasia di kadutaan di Moskow.
  • 1982 – Sophia Loren dibui di Naples alatan nyingkahan pajak.
  • 1986 – Akta Panangtayungan Pamilik Sanjata disahkeun jadi hukum ku Présidén AS Ronald Reagan.
  • 1991 – Urang Kroasia milih merdéka dina hiji réferéndum.
  • 2012 – Hiji bom mobil ngabeledug di deukeut kompléks militer di Kota Deir ez-Zor, Suirah, nelasan salapan jalma.
  • 2016 – Pasawat EgyptAir Nomer 804 murag ka Laut Méditerania nalika ngalalampah ti Paris ka Kairo, nelasan sakabéh jalma sajeroeunna.
  • 2018 – Hajat kawinna Pangéran Harry jeung Meghan Markle lumangsung di Kopel St. George, Windsor, diperkirakeun sacara global ditongton ku nepi ka 1,9 juta urang.

Nu babar[édit | édit sumber]

Nu pupus[édit | édit sumber]

Poé peré / poé panginget-nginget[édit | édit sumber]

Tumbu luar[édit | édit sumber]

Nuvola apps clock.png