9 April

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30  

9 April nyaéta poé ka-99 dina sataun (ka-100dina taun kabisat) dina kalénder Gregorian, sésana 266 poé.

Kajadian[édit | édit sumber]

  • 1241Patempuran Liegnitz: Pasukan Mongolia ngéléhkeun tentara Polandia jeung Jérman.
  • 1288 – Invasi Mongolia ka Viétnam: Pasukan Yuan diéléhkeun ku Pasukan Tran dina Patempuran Bach Dang di daérah nu kiwari kasebut Viétnam Kidul.
  • 1388 – Sanajan éléh jumlah ku bandingan 16 ka 1, pasukan Konfederasi Swiss Heubeul meunang perang ngalawan pasukan Kabangsawanan Austria dian Patempuran Nafels.
  • 1413Henry V diistrénan minangka Raja Inggris.
  • 1609Perang Dalapan Puluh Taun: Spanyol jeung Walanda néken Perjangjian Antwerp pikeun ngamimitian ngareureuhan perang salila dua belas taun.
  • 1609 – Philip III ti Spanyol ngaluarkeun dekrit “Pangusiran Kaum Morisco”.
  • 1682 – Robert Cavelier de La Salle manggihan girang ti Leuwi Mississippi, diakukeun nu Perancis sarta dingaranan Louisiana.
  • 1784 – Perjangjian Paris nu diratifikasi ku Kongrés AS dina tanggal 14 Januari 1784, diratifikasi ogé ku Raja George III ti Karajaan Inggris, mungkas Perang Revolusi Amérika. Salinan nu meunang ngaratifikasi ditukeran dina tanggal 12 Méi 1784.
  • 1860 – Ngagunakeun mesin phonautograph-na, Édouard-Léon Scott de Martinville nyieun pangkolot-kolotna rékaman sora manusa nu kungsi kanyahoan.
  • 1865Perang Sipil Amérika: Robert E. Lee nyerahkeun tentara Virginia Kalér (26.765 urang) ka Ulysses S. Grant di Gedong Pangadilan Appomattox, nu sacara éféktif mungkas perang.
  • 1918Perang Dunia I: Patempuran Lys: Korp Ékspédisi Portugis diancurkeun ku pasukan Jérman nalika Serangan Usum Mekar ka Flanders, wilayah Bélgia.
  • 1940Perang Dunia II: Operasi Weserübung: Jérman nyerang Dénmark jeung Norwégia.
  • 1942 – Perang Dunia II: Patempuran Bataan lekasan. Serangan ka Samudera India ku Armada Jepang Kahiji nilemkeun kapal induk HMS Hermes nu Inggris jeung kapal pangrusak HMAS Vampire nu Australia.
  • 1945 – Perang Dunia II: Kapal perang Jérman nu Admiral Scheer dilelepkeun ku Angkatan Laut Inggris.
  • 1945 – Perang Dunia II: Patempuran Königsberg, di Prusia Wétan lekasan.
  • 1947 – Tornado Glazier–Higgins–Woodward nelasan 181 jalma sarta nyideraan 970 lianna di Texas, Oklahoma jeung Kansas.
  • 1948 – Para tukang tempur ti kelompok paramiliter Irgun jeung Zionis Lehi nyerang Deir Yassin deukeut Yerusalem, nelasan leuwih ti saratus urang.
  • 1952 – Pamaréntahan Hugo Ballivián dirugrugkeun ku Revolusi Nasional Bolivia, ngamimitian periode reformasi agraria, hak pilih alamin jeung nasionalisasi tambang timah.
  • 1960 – Dr Hendrik Verwoerd, PM Afrika Kidul sarta arsiték apartheid, méhméhan teu salamet nalika rék ditelasan ku patani bulé, David Pratt di Johannesburg.
  • 1980 – Réjim Irak Saddam Hussein nelasan pilosop Muhammad Baqir al-Sadr jeung dulur awéwéna Binti al-Huda sabada disiksa salila tilu poé.
  • 1981 – Kapal selam Angkatan Laut AS George Washington kacilakaan tabrakan jeung kapal kargo Jepang, Nissho Maru, nepi ka tilelepna.
  • 1989 – Pangbantéyan Tbilisi: Démonstrasi daméy anti-Soviét jeung aksi mogok barang dahar di Tbilisi, nungtut kana dibalikkeunna kamerdékaan Georgia, dibubarkeun ku Tentara Soviét, ngakibatkeun 20 urang maot sarta ratusan cidera.
  • 1990 – Pangeboman IRA di County Down, Irlandia Kalér, nelasan tilu anggota UDR.
  • 1991Georgia nyatakeun kamerdékaanna ti Uni Soviét.
  • 1992 – Pangadilan Féderal AS mutuskeun salah ka manten diktator Panama Manuel Noriega pikeun dakwaan obat-obatan jeung panilepan. Manéhna meunang hukuman 30 taun panjara.
  • 1999Perang Kosovo: Patempuran Kosare dimimitian.
  • 2003Perang Irak: Baghdad murag ka pasukan Amérika.
  • 2005Charles, Pangéran Wales, kawin ka Camilla Parker Bowles maké hiji upacara biasa di Guildhall Windsor.
  • 2013 – Lini 6,1 Mw narajang Iran, nelasan 32 jalma sarta nyideraan leuwih ti 850 lianna.
  • 2013 – Saheunteuna 13 jalma maraot sarta tilu lianna cidera sabada saurang jelema némbakan sakarepna di Désa Velika Ivanca di Sérbia.
  • 2014 – Saurang murid nusuk 20 jalma di Sakola Luhur Murrysville, Pennsylvania.
  • 2017 – Pangeboman di garéja-garéja Koptik di Tanta jeung Iskandariah, Mesir, saheunteuna 44 urang perlaya.
  • 2017 – Sabada nolak mikeun korsina di pasawat United Airlines, Dr. David Dao Duy Anh digusur paksa ku patugas kaamanan maskapai éta. Nungtun kana kritikan tohaga ka United Airlines.

Nu babar[édit | édit sumber]

Nu pupus[édit | édit sumber]

1626Francis Bacon, pulitisi Inggris (l. 1561)

1966Sutan Syahrir, PM Indonésia ka-1, Pahlawan Nasional (l. 1909)

Poé peré / poé panginget-nginget[édit | édit sumber]

  • Poé Jadi TNI AU

Tumbu luar[édit | édit sumber]

Nuvola apps clock.png