28 April

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30  

28 April nyaéta poé ka-118 dina sataun (ka-119 dina taun kabisat) dina kalénder Gregorian, sésana 247 poé.

Kajadian[édit | édit sumber]

  • 224Patempuran Hormozdgan lumangsung. Ardashir I ti Sasaniya ngéléhkeun tur nelasan Artabanus V nu hartina mungkas Karajaan Parthia.
  • 1192 – Pamaténian Konrad ti Montferrat (Konrad I), raja Yérusalem, di Tyre, dua poé sabada kalungguhanna dipastikeun ngaliwatan pamilihan. Palakuna nyaéta Hasyasyin.
  • 1253Nichiren, saurang wiku Budha, medarkeun Namu Myōhō Renge Kyō pikeun kala munggaranna pisan sarta nyatakeun yén éta téh mangrupakeun saripati tinga Budhisme, pangaruhna ngadeg aliran Budha Nichhiren.
  • 1503Patempuran Cerignola lumangsung. Dituliskeun dina sajarah Éropa minangka patempuran munggaran nu dimeunangkeun ku panggunaan témbakan mésiu.
  • 1758Kaum Maratha ngéléhkeun Urang Afghan dina Patempuran Attock sarta ngarebut kota éta.
  • 1770 – Kaptén Inggris James Cook, nunggang kapal Endeavour, ngadarat di Teluk Botany di Australia.
  • 1792 – Perancis nyerang Austria Walanda (kiwari Bélgia jeung Luksemburg), ngamimitian Perang Révolusi Perancis.
  • 1796 – Kapaheutan Daméy Cherasco ditéken ku Napoléon Bonaparte jeung Vittoiro Amedeo III, Raja Sardinia, mekarkeun wilayah Perancis ka sapanjang basisir Méditerania.
  • 1881Billy the Kid kabur ti panjara Lincoln County di Mesilla, New Mexico.
  • 1887 – Saminggu sabada katéwak ku Pulisi Rahasia Prusia, inspéktur pulisi Perancis, Guillaume Schnaebelé dibébaskeun ku paréntahna William I, Kaésar Jérman, nyegah kamungkinan perang.
  • 1920Azerbaijan diasupkeun kana Uni Sovét.
  • 1923Stadion Wembley dibuka, mimitina dingaranan Staidion Empire.
  • 1941 – Ustaše (Pagerakan Révolusi Kroasia) nelasan ampir 200 urang Sérbia di Désa Gudovac, rajapati munggaran tina kampanye pangbantéyanna ka urang Sérbia di Nagara Merdéka Kroasia.
  • 1944Perang Dunia II: Salapan Parahu-E Jérman nyerang unit-unit AS jeung Inggris nalika Palatihan Maung, persiapan pikeun pangdaratan di Normandia, nelasan 946 urang.
  • 1945Benito Mussolini jeung bojona, Clara Petacci, ditémbak mati ku Walter Audisio, saurang anggota pagerakan perlawanan Italia.
  • 1952Perjangjian San Fransisco mimiti lumaku, mulangkeun kadaulatan Jepang sarta mungkas pamusuhan perangna jeung kalolobaan anggota-anggota Sakutu tina Perang Dunia II.
  • 1952Perjangjian Daméy Sino-Jepang (Perjangjian Taipei) ditéken di Taipei, Taiwan, antara Jepang jeung Républik Cina pikeun sacara rasmi mungkas Perang Sino-Jepang Kadua.
  • 1965 – Pasukan Amérika ngadarat di Républik Dominika pikeun “ngahulag pangadegan hiji diktatur Komunis” sarta pikeun ngaévakuasi pasukan Angkatan Perang AS.
  • 1967Perang Viétnam: Tukang boksen Muhammad Ali nolak asup wamil Angkatan Perang AS sarta gelar juara jeung ijin tinjuna tuluy dicabut.
  • 1967 – Pausahaan Pasawat Douglas nu rék bangkrut satuju pikeun ngagabung jeung Pausahaan Pasawat McDonnell, jadi McDonnell Douglas.
  • 1969Charles de Gaulle reureuh tina jadi présidén Perancis.
  • 1975 – General Cao Văn Viên, pupuhu militer Viétnam Kidul miang ka AS nailka Tentara Viétnam Kalér geus pimeunangeun.
  • 1978 – Présidén Afghanistan, Mohammed Daoud Khan, dirugrugkeun sarta ditelasan dina hiji kudéta ku pangbarontak pro-komunis.
  • 1986 – Radiasi tingkat tinggi tina musibah Chernobyl kadétéksi di pabrik tanaga nuklir di Swédia, nungtun otoritas Soviét kana ngabéwarkeun kacilakaan éta.
  • 1988 – Di sadeukeuteun Maui, Hawaii, panumpang  Clarabelle "C.B." Lansing mecleng tina pasawat Maskapai Aloha Nomer 243, boeing 737, sarta murag nepi kahanteuna, nalika awak kapal soéh wanci keur ngapung.
  • 1994 – Manten patugas jeung analis kontra intelején CIA,  Aldrich Ames divonis salah alatan ngabocorkeun rusiah AS ka Uni Soviét.
  • 1996 – Pangbantéyan Port Arthur, Tasmania: Saurang jalma basanjata, Martin Bryant, némbakan Kafé Broad Arrow di Port Arthur, Tasmania, nelasan 35 jalma sarta nyideraan 23 lianna.
  • 2004CBS News medalkeun bukti-bukti photo panyiksaan jeung panglécéan tahanan Irak ku tentara Amérika di Abu Ghraib.
  • 2019Disney nyebutkeun pilem Marvel “Avengers: Endgame” ngahasilkeun kira-kira $1.2 miliyar di sakuliah dunia, rékor pilem munggaran nu bisa ngahasilkeun sakitu dina poé kahijina.

Nu babar[édit | édit sumber]

Nu pupus[édit | édit sumber]

Poé peré / poé panginget-nginget[édit | édit sumber]

Tumbu luar[édit | édit sumber]

Nuvola apps clock.png