4 April

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30  

4 April nyaéta poé ka-94 dina sataun (ka-95 dina taun kabisat) dina kalénder Gregorian, sésana 271 poé.

Kajadian[édit | édit sumber]

  • 1581Francis Drake dileler jadi Satria ku Ratu Elizabeth I sabada réngsé ngurilingan dunia.
  • 1609Moriscos diusir ti Karajaan Valencia.
  • 1721Sir Robert Walpole jadi PM Inggris nu munggaran.
  • 1768 – Di London, Philip Astley midangkeun sirkus modérn nu munggaran.
  • 1796Georges Cuvier nepikeun kuliah paleontology nu munggaran.
  • 1814 – Napoléon turun tahta pikeun kali kahijina sarta nunjuk anakna, Napoléon II minangka Kaésar Perancis.
  • 1850Los Angeles disahkeun jadi kota.
  • 1866Alexander II ti Rusia méh-méhan teu salamet dina hiji usaha panelasan ku Dmitry Karakozov di Kota Saint Patersburg.
  • 1905 – Di India, hiji lini di Landeuh Kangra, nelasan 20.000 jalma sarta ngancurkan réa wangunan di Kangra, McLeod Gani jeung Dharamshala.
  • 1913Perang Balkan Kahiji: Juru apung Emmanouil Argyropoulos jadi pilot munggaran nu maot ti Angkatan Udara Yunani nalika kapalna murag.
  • 1925 – The Schutzstaffel (SS) diadegkeun ku Partéy Nazy Jérman.
  • 1939Faisal II jadi raja Irak.
  • 1944Perang Dunia II: Pangeboman nu munggaran ka kilang minyak – kilang minyak di Bucharest ku pasukan Anglo-Amérika, nelasan 3.000 rahayat sipil.
  • 1945 – Perang Dunia II: Pasukan Amérika ngabébaskeun kémp pasukan buruh Ohrdrup di Jérman.
  • 1945 – Perang Dunia II: Pasukan Soviét ngabébaskeun Hongaria tina pangdiukan Jérman sarta nempatan nagara éta pikeun dirina sorangan.
  • 1949Perang Tiis: Dua welas nagara néken Perjangjian Atlantik Kalér, ngadegkeun North Atlantic Treaty Organization (NATO).
  • 1958 – Simbul daméy CND munggaran dipajangkeun ka balaréa di London.
  • 1958 – Cheryl Crane umur 14 taun, anak awéwé ti artis Lana Turne, nusuk nepi kahanteunana tokoh organisasi kriminal, Johnny Stompanato nu ogé kabogoh indungna, dina raraga ngabéla diri. Kajahatanna tuluy dianggap “panelasan nu bisa dibenerkeun”.
  • 1960 – Perancis satuju pikeun mikeun kamerdékaan ka Féderasi Mali, hiji gabungan antara Senegal jeung Sudan Perancis.
  • 1967Martin Luther King Jr. nepikeun pidato “Sabada Viétnam: Hiji Wanci pikeun Mecahkeun Kasunyian" di Garéja Riverside di Kota New York.
  • 1968Martin Luther King Jr. ditelasan ku James Earl Ray di hiji hotél di Memphis, Tennessee.
  • 1969 – Dr. Denton Cooley masangkeun jantung buatan nu munggaran.
  • 1973 – Munara Kembar di World Trade Center di Kota New York sacara resmi dibuka.
  • 1975Microsoft diadegkeun minangka mimitraan natara Bill Gates jeung Paul Allen di Albuquerque, New Mexico.
  • 1975 – Perang Viétnam: Pasawat Lockheed C-54 Galaxy Angkatan Udara AS nu ngangkut barduak yatim murag di Saigon, Viétnam Kidul teu lila sabada ngapung, nelasan 172 jalma.
  • 1979 – PM Zulfikar Ali Bhutto ti Pakistan dihukum mati.
  • 1981Perang Iran-Irak: Angkatan Udara Républik Islam Iran mesatkeun serangan ka Markas H-3 sarta ngancurkeun kira-kira 50 pasawat Irak.
  • 1984 – Présidén Ronald Reagan ngagero pikeun palarangan internasional kana pakarang kimia.
  • 1989 – Laga NBA pamungkas Kareem Abdul-Jabbar di Seattle.
  • 1991 – Senator John Heinz ti Pennsylvania sarta genep urang lianna maraot nalika hiji hélikopter diadu jeung pasawat maranéhna di saluhureun hiji SD di Merion, Pennsylvania.
  • 1994 – Marc Andreessen jeung Jim Clark ngadegkeun Pausahaan Komunikasi Netscape, maké ngaran Mosaic Communications Corporation.
  • 1999Jack Ma ngadegkeun pausahaan internét Tionghoa, Alibaba.
  • 2002 – Pamaréntah Angola jeung pangbarontak UNITA néken hiji perjangjian daméy nu mungkas Peraeng Sodara Angola.
  • 2009 – Perancis balik deui jadi anggota NATO.
  • 2012 – Panarima Hadiah Nobel ti Jérman, Günter Grass, medalkeun puisi kontroversial nu nyebutkeun yén Israél boga niat pikeun ngancurkeun Iran.
  • 2013 – Leuwih ti 70 jalma palastra nalika hiji gedong rugrug di Thane, India.
  • 2017 – Serangan sanjata kima ku pasukan pamaréntah Syria di Khan Sheikhoun, Syria, nelasan leuwih ti 80 urang rahayat sipil.
  • 2019 – PM Bélgia Charles Michel tamada pikeun panyulikan rébuan barudak ras campuran mangsa kolonialisme di Burundi, RD Kongo jeung Rwanda.

Nu babar[édit | édit sumber]

Nu pupus[édit | édit sumber]

Poé peré / poé panginget-nginget[édit | édit sumber]

Tumbu luar[édit | édit sumber]

Nuvola apps clock.png