24 April

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30  

24 April nyaéta poé ka-114 dina sataun (ka-115 dina taun kabisat) dina kalénder Gregorian, sésana 251 poé.

Kajadian[édit | édit sumber]

  • 1183 SM – Itungan tanggal tradisional Rugrugna Troy, nandaan réngséna Perang Troya nu ngalegénda, numutkeun pupuhu Perpustakaan Iskandariah, Erastothenes katut nu lianna.
  • 1547 – Patempuran Mühlberg. Bangsawan Alba, mingpin pasukan Karajaan Spanyol nu Charles I, ngéléhkeun pasukan Liga Schmalkadic.
  • 1877 – Perang Rusia-Turki: Karajaan Rusia nyatakeun perang ka Turki Utsmani.
  • 1885 – Jago témbak Amérika, Annie Oakley diséwa ku Nate Salsbury pikeun jadi anggota rombongan Wild West Buffalo Bill.
  • 1888 – Pausahaan Eastman Kodak diadegkeun ku George Eastman.
  • 1895 – Joshua Slocum, jalma munggaran nu balayar ngulilingan dunya sosoranganan, mimiti miang ti Boston, Massachusetts, tunggang parahu layarana, "Spray".
  • 1913Gedong Woolworth, gedong panyakar langit nu munggaran di Amérika dibuka di Kota New York.
  • 1914 – Ékspérimén Franck–Hertz, hiji pilar mékanik kuantum, dipidangkeun ka Masyarakat Fisika Jérman.
  • 1916Pangbarontakan Paskah: Pangbarontak Irlandia, dipingpin ku Patrick Pearse jeung James Connolly, mesatkeun hiji perlawanan di Dublin ngalawan kakawasaan Inggris sarta ngaproklamirkeun Républik Irlandia.
  • 1916 – Ernest Shackleton katut lima jalma ti Ékspédisi Trans-Antartik ngirimkeun hiji parahu panyalamet ti Pulo Gajah nu taya pangeusina di Samudera Kidul pikeun nulungan kru kapal Endurance nu tilelep.
  • 1918Perang Dunia I: Tempur tank ngalawan tank nu munggaran, nalika Patempuran Villers-Bretonneux nu kadua. Tilu Mark IV nu Inggris patelak jeung tilu A7V Jérman.
  • 1926Perjangjian Bérlin ditaréken. Jérman jeung Soviét janji moal ilibiung lamun aya serangan ka nu lian ti pihak katilu salila lima taun kahareup.
  • 1944Perang Dunia II: SBS (pasukan parahu husus AL Inggris) dipesatkeun pikeun ngalawanan garnisun Santorini di Yunani.
  • 1953Winston Churchill diangkat satria ku Ratu Elizabeth II.
  • 1955Konferénsi Bandung réngsé: dua puluh salapan nagara non blok di Asia jeung Afrika réngsé masamoan nu maido kana kolonialisme, rasisme jeung Perang Tiis sarta ngahasikeun Dasasila Bandung.
  • 1957Krisis Suéz: Terusan Suéz dibuka sabada didatangkeunna pasukan perdaméyan UNEF di wilayah éta.
  • 1965 – Perang sipil lumangsung di Républik Dominika nalika Kolonél Fransisco Caamano ngarugrugkeun triumpirat nu geus ngawasa ti saprak kudéta ka Juan Bosch.
  • 1967 – Kosmonot Vladimir Komarov nemasing pati dina Soyuz 1 nalika parasutna teu kabuka. Manéhna mangrupakeun jalma munggaran nu maot dina misi ka luar angkasa.
  • 1970Gambia jadi nagara Républik dina sajeroeun Pasamakmuran sarta Dawda Jawara jadi présidén kahijina.
  • 1980 – Dalapan pagawé AS maot dina Operasi Cakar Heulang nalika maranéhna nyoba ngeureunkeun krisis panyanderaan Iran.
  • 1982 – Saratus lima puluh panganut Khomeini nyerang asrama siswa di Jérman Kulon.
  • 1990 – Pulo Gruinard, Skotlandia, sacara rasmi dinyatakeun bébas tina anthraks sabada diisolasi salila 48 taun.
  • 1993 – Hiji bom IRA ngancurkeun aréa Bishopsgate di London.
  • 1996 – Di Amérika Sarikat, Akte Antitérorisme jeung Hukuman Mati taun 1996 dijadikeun undang-undang.
  • 2004 – AS nyabut sanksi ka Libya nu geus diterapkeun salila 18 taun lilana, minangka hadiah pikeun karidoanna dina ngahapus pakarang pangancur massal.
  • 2005 – Kardinal Joseph Ratzinger diistrénan minangka Paus Garéja Katolik ka-265 maké ngaran Paus Benediktus XVI.
  • 2011WikiLeaks mimiti medalkeun arsip-arsip bocoran Teluk Guantanamo.
  • 2013 – Wangunan Plaza Randa di Savar Upazila, Bangladésh rubuh, nelasan 1.129 jalma sarta nyideraan 2.500 lianna.
  • 2013 – Kaheurasan di wilayah Bachu, Préféktur Kashgar, Xinjiang, Cina, ngabalukarkeun maotna 21 jalma.
  • 2018 – Kasangka Juru Paténi Golden State, Joseph DeAngelo ditéwak sarta didakwa pikeun dalapan panelasan sabada katohian liwat situs jaringan généalogi.

Nu babar[édit | édit sumber]

Nu pupus[édit | édit sumber]

Poé peré / poé panginget-nginget[édit | édit sumber]

  • Poé Révolusi Fésyen
  • Poé Dunia pikeun Sato Laboratorium
  • Poé Angkutan Nasional

Tumbu luar[édit | édit sumber]

Nuvola apps clock.png