21 April

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30  

21 April nyaéta poé ka-111 dina sataun (ka-112 dina taun kabisat) dina kalénder Gregorian, sésana 254 poé.

Kajadian[édit | édit sumber]

  • 753 SMRomulus ngadegkeun Romawi (tanggal tradisional).
  • 43 SMPatempuran Mutina: Mark Antony sakali deui éléh dina patempuran ku Aulus Hirtius, nu perlaya. Antony gagal ngarebut Mutina tapi Decimus Brutus ditelasan teu lila ti harita.
  • 1526 – Pamingpin pamungkas ti Dinasti Lodi, Ibrahim Lodi kasoran sarta palastra ku urang Babur dina Patempuran Panipat Kahiji.
  • 1615Irigasi Wignacourt dirasmikeun di Malta.
  • 1782 – Kota Rattanakosin, kiwari sacara internasional katelah ku Bangkok, diadegkeun di sisi wétan Leuwi Chao Phraya ku Raja Budha Yodfa Chulaloke.
  • 1792Tiradentes, saurang révolusioner nu mingpin gerakan kamerdékaan Brasil, digantung, dilelepkeun tur dicacag.
  • 1802 – Dua belas rébu urang Wahabi dina pingppinan Abdul Aziz bin Muhammad nyerang kota Karbala, nelasan leuwih ti tilu rébu pangeusina sarta ngajarah kota.
  • 1806 – Aksi 21 April 1806: Hiji kapal frigate Perancis hasil kabur tina kepungan armada Inggris di leupas basisir Afrika Kidul.
  • 1809 – Dua korp tentara Austria diusir ti Landshut ku tentara Karajaan Perancis Kahiji nu dipingpin ku Napoléon nalika dua korp Perancis di kalér nahan serangan tentara utama Austria dina poé kahiji Patempuran Eckmühl .
  • 1820 – Élmuwan Dénmark, Hans Christian Ørsted, jadi nu munggaran nganyahoan kana éléktromagnétisme nalika manéhna keur niténan jarum kompas.
  • 1821 – Benderli Ali Pasha nepi ka Konstantinopel minangka Raja Turki Utsmani; manéhna nyepeng kakawasaan ngan salapan poé méméh dibuang.
  • 1836Révolusi Texas: Patempuran San Jacinto: Pasukan Républik Texas pingpinan Sam Houston ngéléhkeun pasukan pingpinan Jéndral Méksiko Antonio Lopez de Santa Anna.
  • 1898 – Spanyol nyatakeun perang ka AS.
  • 1914Insidén Ypiranga: Kiriman sanjata Jérman ka Méksiko dipapag ku Angkatan Laut AS di deukeut Veracruz.
  • 1918Perang Dunia I: Jago tempur Jérman, Manfred von Richthofen, nu leuwih kawentar ku sebutan “The Red Baron”, katémbak nepi kahanteuna di saluhureun Vaux-sur-Somme di Perancis. Pilot Kanada, Arthur Roy Brown minangka nu némbakna.
  • 1934 – "Surgeon's Photograph", photo pangkakoncarana nu ngébréhkeun naon anu disangka minangka Monster Loch Ness, dipublikasikeun dina the Daily Mail (di taun 1999, kanyahoan minangka hoax).
  • 1952 – Poé Sekertaris (kiwari nelah ku Poé Administrasi Profésional).
  • 1958 – Pasawat United Airlines nomer 736 diadu jeung pasawat jét tempur AS di deukeut Arden, Nevada (kiwari Enterprise, Nevada).
  • 1966 – Gerakan Rastafari: Haile Selassie ti Éthiopia nganjang ka Jamaika, hiji kajadian nu kiwari dipiéling minangka Poé Grounation.
  • 1967 – Sababaraha poé saméméh pamilihan umum di Yunani, Kolonél George Papadopoulos mingpin hiji kudéta, ngadegkeun réjim militer nu ngadeg salila tujuh taun.
  • 1975 – Perang Viétnam: Présidén Viétnam Kidul Nguyễn Văn Thiệu ninggalkeun Saigon nalika Xuân Lộc, pos pamungkas Viétnam Kidul nu nahan serangan langsung ti Viétnam Kalér, rugrug.
  • 1985 – Kelompok milisi The Covenant, The Sword, and the Arm of the Lord nyarerah ka otoritas féderal di Arkansas sabada dua poé dikepung di sajeroeun hiji kompléks.
  • 1987 – Kelompok Macan Tamil disalahkeun pikeun hiji bom mobil nu ngajelegur di Kolombo, ibu kota Sri Langka, nelasan 106 jalma.
  • 1989 – Di Beijing, kira-kira 100.000 jalma ngarumpul di Alun-Alun Tianamen pikeun mangéling-ngéling pingpinan réformasi Cina, Hu Yaobang.
  • 1989Nintendo medalkeun Game Boy orisisinil di Jepang.
  • 1993 – Pangadilan Tinggi di LA Paz, Bolivia, mutuskeun hukuman 30 taun panjara tanpa pangampura pikeun manten diktator Luis Garcia Meza ku alatan panelasan, maok, panipuan jeung ngalanggar konstitusi.
  • 2004 – Lima bom maéhan manéh nyasar polisi stasion di Basra jeung sabudeureunna, nelasan 74 jalma sarta nyideraan 160 lianna.
  • 2014Kota Flint, Michigan, Amérika, nukeurkeun sumber caina ka Leuwi Flint, ngamimitian lumangsungna krisis cai Flint nu ngabalukarkeun karacunanna kira-kira 12.000 jalma sarta 15 maraot alatan panyakit Legionnaires (sarupaning kuman baktéri), pamustunganna nungtun kana disidangna 15 jalma nu lima di antarana meunang dakwaan panelasan teu kahaja.
  • 2019 – Dalapan bom ngabeledug di garéja, hotél jeung tempat-tempal lianna di Sri Langka wanci Minggu Paskah, leuwih ti 200 jalma palastra.

Nu babar[édit | édit sumber]

Nu pupus[édit | édit sumber]

Poé peré / poé panginget-nginget[édit | édit sumber]

  • Poé Kartini

Tumbu luar[édit | édit sumber]

Nuvola apps clock.png