4 Nopémber

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Tanggal ieu dina sawatara taun terahir
2018 | 2017 | 2016 | 2015
Tempo oge: Kalénder kajadian

4 Nopémber nyaéta poé ka-308 dina sataun (ka-309 dina taun kabisat) dina kalénder Gregorian, sésana 57 poé.

Kajadian[édit | édit sumber]

  • 1429 - Joan of Arc ngabébaskeun Saint-Pierre-le-Moûtier dina Perang Sodara Armagnac - Burgundi.
  • 1576 - Perang dalapan puluh taun: Di Bélgia, Spanyol ngarebut Antwerp (sanggeus tilu poé kota ampir ancur).
  • 1737 - The Teatro di San Carlo, pangkolot-kolotna rumah opera nu jalan di Éropa diresmikeun di Naples, Itali.
  • 1780 - Pamohaan Túpac Amaru II hgalawan pamaréntahan Spanyol di Propinsi Viceroyalty, Péru dimimitian.
  • 1847 - Sir James Young Simpson, fisikawan Skotlandia, manggihan fungsi anestesi tina kloroform.
  • 1852 - Count Camillo Benso di Cavour jadi perdana menteri Piedmont-Sardinia, nu tuluy ngalegaan pikeun ngajadi Itali.
  • 1861 - Universitas Washington dibuka di Seattle, Washington, minangka Universitas Daérah.
  • 1868 - Di Kota Camagüey, Kuba, timbul pamohaan ngalawan Spanyol dina Perang Sapuluh Taun.
  • 1869 - Jurnal Nature medal munggaran.
  • 1918 - Dina Perang Dunia I, Kasapukan Villa Giusti antara Itali jeung Austria-Hungaria diterapkeun, ngeureunan perang antara kadua beulah pihak.
  • 1918 - Révolusi Jérman dimimitian nalika 40.000 nalayan ngarebut palabuan di Kiel.
  • 1921 - Sturmabteilung (organisasi paramiliter Partéy Nazi) sacara resmi dibentuk ku Adolf Hitler
  • 1921 - Perdana menteri Jepang, Hara Takashi ditelasan di Tokyo ku Nakaoka Kon'ichi.
  • 1922 - Di Mesir, arkéolog Inggris, Howard Carter jeung kanca-kancana manggihan jalan asup ka makam Raja Tutankhamun di Landeuh Raja.
  • 1952 - Pameréntah Amérika Sarikat ngadegkeun Agénsi Kaamanan Nasional (National Security Agency / NSA).
  • 1962 - Amérika Sarikat ngaréngsékeun Operasi Fishbowl, mangrupakeun urutan pamungkas dina uji coba nuklir luhuren lemah, pikeun ngaantisipasi Kapaheutan Larangan Uji Coba Nuklir Sapihak di taun 1963.
  • 1966 - Caah Leuwi Arno di Florens, Itali, nepi ka 6,7m, ngabalukarkeun rébuan jalma leungiteun imahna sarta ngancukeun mangpirang-pirang karya seni jeung buku-buku langka. Venice ogé kakeueum dina poé éta.
  • 1979 - Krisis sandera Iran, sakolompok mahasiswa Iran ngaranjah kadutaan Amérika di Téhéran sarta nyandera 90 jalma.
  • 1980 - Ronald Reagan kapilih jadi présién AS ka-40, ngéléhkeun patahana Jimmy Carter.
  • 1995 - PM Israél Yitzhak Rabin ditelasan ku saurang ékstrimis Israél.
  • 2008 - Barack Obama jadi urang Amérika turunan Afrika nu munggaran nu kapilih jadi présidén Amérika Sarikat.
  • 2010 - Pasawat ATR 72 nu Aero Caribbean ragrag di Désa Guasimal, Sancti Spíritus, Kuba. Sakabéh 68 panumpang jeung kru-na maraot.
  • 2015 - Hiji kapal kargo ragrag saharita sabada leupas landas di Bandara Intérnasional Juba, Sudan Kidul. Korban 37 urang.
  • 2015 - Hiji gedong rubuh di Kota Lahore, Pakistan, saheunteuna 45 jalma palastra sarta 100 tatu.

Nu babar[édit | édit sumber]

Nu pupus[édit | édit sumber]

Poé peré / poé panginget-nginget[édit | édit sumber]

Tumbu luar[édit | édit sumber]


3 Nopémber - 5 Nopémber - 4 Oktober - 4 Désémber - ulang taun bersejarah séjénna