14 Nopémber

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Tanggal ieu dina sawatara taun terahir
2018 | 2017 | 2016 | 2015
Tempo oge: Kalénder kajadian

14 Nopémber nyaéta poé ka-318 dina sataun (ka-319 dina taun kabisat) dina kalénder Gregorian, sésana 46 poé.

Kajadian[édit | édit sumber]

  • 1770 – James Bruce manggihan naon anu dipercaya ku manéhna minangka sirah cai Bangawan Nil.
  • 1812 – Patempuran Smoliani, Marshals Victor & Oudinot ti Perancis diéléhkeun ku Jéndral Peter Wittgenstein ti Rusia, dina Perang Napoléon.
  • 1886 – Friedrich Soennecken ngajieun pakakas paranti ngaliangan kertas nu munggaran.
  • 1889 – Nellie Bly (alias Elizabeth Cochrane) pionir awéwé nu ngurilingan dunia, ngamimitian lalampahanna nu hasil ngurilingan dunia kurang ti 80 poé. Manéhna réngsé dina 72 poé.
  • 1918Cékoslowakia jadi républik.
  • 1922The British Broadcasting Company (BBC) mimiti siaran radio di Karajaan Inggris.
  • 1940Perang Dunia II: Di Inggris, Coventry dibombardir ku pasawat pangebom Lufgwaffe Jérman.
  • 1941 – Perang Dunia II: kapal induk HMS Ark Royal tilelep alatan serangan torpédo kapal selam Jérman U-81 nu keuna dina tanggal 13 Nopémber.
  • 1941 – Perang Dunia II: di Slonim, pasukan Jérman nu icikibung dina Operasi Barbarossa nelasan 9.000 urang Yahudi dina sapoé.
  • 1952 – Tangga Lagu Inggris régulér nu munggaran dipedalkeun ku Jurnal New Musical Express.
  • 1957 – "Pasamoan Apalachin" di sisi Padésaan Tioga di béh tonggoh New York diserbu ku para panegak hukum; loba tokoh-tokoh Mafia tingkat tinggi kacerek nalika rék kalabur.
  • 1965 – Patempuran la Drang dina Perang Viétnam dimimitian: tempur munggaran antara pasukan régulér Amérika ngalawan pasukan Viétnam Kalér.
  • 1967 – Fisikawan Amérika Theodore Maiman meunangkeun hak patén pikeun sistem laser rubi manéhna, minangka laser munggaran di dunia.
  • 1969NASA ngapungkeun Apollo 12.
  • 1970 – Pasawat Southern Airways No. 932 neunggar gunung deukeut Huntington, Virginia Kulon, nelasan 75, kaasup ampir kabéh anggota tim ménbal Universitas Marshall.
  • 1973 – Di Karajaan Inggris, Putri Anne kawin ka Kaptén Mark Phillips, di Westminster Abbey.
  • 1975 – Ku ditandatanganna Kasapukan Madrid, Spanyol ninggalkeun Sahara Kulon.
  • 1978 – Uji coba nuklir Aphrodite ku Perancis, minangka ka 25 kalina tina rencana 29 kali dina rangkéan uji coba nuklir Perancis 1975-1978.
  • 1979 – Krisis sandera Iran: Présidén AS Jimmy Carter ngaluarkeun paréntah Éksekutif no 12170, ngabekukeun sakabéh asét Iran di Amérika Sarikat.
  • 1991 – Otoritas Amérika jeung Inggris ngabéwarakeun tuduhan ka dua pajabat intélijén Libya dina patula-patalina jeung pangeboman Pasawat Pan Am 103.
  • 2001 – Perang Afghanistan: Aliansi Kalér Afghan ngarebut puseur dayeuh Kabul.
  • 2001 – Lini 7,8 Mw narajang sabagéan jauh plateu Tibét, ngahasilkeun retakan pangpanjangna dina luhur lemah (~400 km).
  • 2008 – Pasamoan G-20 munggaran dibuka di Washington D.C.
  • 2012Israél ngetrukkeun hiji operasi militer utama di Jalur Gaza, alatan ningkatna mumusuhan jeung HAMAS.
  • 2017 – Saurang panémbak nandasa opat jalma sarta natuan 12 séjénna dina hiji tétémbakan liar di Gudang Paternakan Tehama, California. Saméméhna manéhna geus maténi pamajikanna di imahna.

Nu babar[édit | édit sumber]

Nu pupus[édit | édit sumber]

Poé peré / poé panginget-nginget[édit | édit sumber]

  • Poé Brigade Mobil (Brimob) Indonésia
  • Poé Diabetes Dunia

Tumbu luar[édit | édit sumber]

Nuvola apps clock.png