17 Nopémber

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Tanggal ieu dina sawatara taun terahir
2018 | 2017 | 2016 | 2015
Tempo oge: Kalénder kajadian

17 Nopémber nyaéta poé ka-321 dina sataun (ka-322 dina taun kabisat) dina kalénder Gregorian, sésana 44 poé.

Kajadian[édit | édit sumber]

  • 1796 – Perang Révolusi Perancis: Patempuran Jambatan Arcole: Pasukan Perancis ngéléhkeun Austria di Itali.
  • 1811 – José Miguel Carrera, bapa pangadeg Chili, dicokot sumpah salaku Présidén Yunta Éksekutif pamaréntahan Chili.
  • 1820 – Kaptén Nathaniel Palmer jadi urang Amérika munggaran nu manggihan Antartika. (Jagana dingaranan Bobojong Palmer, make ngaran manéhna).
  • 1831Ékuador jeung Vénezuéla misah ti Gran Kolumbia.
  • 1869 – Di Mesir, Terusan Suéz, nu nyambungkeun Laut Méditerania jeung Laut Beureum, diresmikeun.
  • 1878 – Usaha panelasan nu kahiji ka Umberto I ti Itali ku anarkis Giovanni Passannante, nu mamawa bedog. Raja salamet, ngan tatu leutik dina leungeunna. Perdana Mentri Bendetto Cairoli ngahalangan si panyerang, nandangan tatu dina salah sahiji sukuna.
  • 1885 – Patempuran Slivnitsa nu nangtukeun, dimimitian dina Perang SérbiaBulgaria.
  • 1933Amérika Sarikat ngaku ka Uni Soviét.
  • 1939 – Salapan mahasiswa Céko ditelasan minangka réspon kana démonstrasi anti–Nazi nu dipicu ku maotna Jan Opletal. Kabéh universitas di Céko ditutup sarta leuwih ti 1.200 mahasiswa dikirim ka kémp konséntrasi. Ti saprak kajadian ieu, Poé Palajar Intérnasional dirayakeun di réa nagara, khususna di Républik Ceko.
  • 1947 – Élmuwan Amérika John Bardeen jeung Walter Houser Brattain nengetan prinsip-prinsip dasar transistor, hiji élemén penting pikeun révolusi éléktronik di abad 20.
  • 1950 – Lhamo Dondrub sacara resmi dingaranan Dalai Lama ka-14.
  • 1950 – Résolusi Déwan Kaamanan PBB 89 ngeunaan Masalah Palestina diangkat.
  • 1969 – Dina Perang Dingin: Négosiator ti Uni Soviét jeung Amérika Sarikat panggih di Helsinki, Finlandia, pikeun ngamimitian négosiasi SALT I nu tujuanna ngawates kana jumlah pakarang stratégis ti kadua beulah pihak.
  • 1970Perang Viétnam: Létnan William Calley dibawa ka pangadilan pikeun perkara pangbantéan My Lai.
  • 1973 – Palawanan Politéhnik Athéna ka réjim militer lekasan ku banjir geutih di puseur nagri Yunani.
  • 1983Zapatista Army of National Liberation (Pasukan Pangbébasan Nasional Zapatista) diadegkeun di Méksiko.
  • 1989 – Perang Dingin: Révolusi Buludru dimimitian: Di Cékoslowakia, hiji démonstrasi mahasiswa di Praha dipungkas ku amukan polisi. Hal ieu nyeungeut kana palawanan nu ditujukeun ka pamaréntahan komunis (hasil-hasil di tanggal 29 Désémber).
  • 1993 – Déwan Pawakilan Amérika Sarikat ngaluarkeun résolusi pikeun diwangunna North American Free Trade Agreement (NAFTA) / Kasapukan Dadagangan Bébas Amérika Kalér.
  • 1993 – Di Nigeria, Jéndral Sani Abacha nyingkirkeun pamaréntahan Ernest Shonekan ku hiji kudéta militer.
  • 1997 – Di Luxor, Mesir, 62 jalma ditelasan ku genep anggota milisi Islam Mesir di saluareun Kuil Hatshepsut.
  • 2000 – Hiji bencana longsor di Log pod Mangartom, Slovénia, nelasan tujuh jalma sarta ngabalukarkeun karugian jutaan SlT. Mangrupakeun bencana pangparahna di Slovénia dina saratus taun katukang.
  • 2000 – Alberto Fujimori diléngsérkeun tina kaprésidénan Péru.
  • 2012 – Saheunteuna 50 budak sakola perlaya dina kacilakaan di hiji pameuntasan rél karéta di Manfalut, Mesir.
  • 2013 – Lima belas jalma palastra nalika pasawat Tatarstan Airlines no. 363 murag di Bandara Kazan, Rusia.
  • 2019 – MotoGP Valencia jadi balapan pamungkas pikeun Jorge Lorenzo sabada manéhna mutuskeun pikeun reureuh tina dunia balap motor.

Nu babar[édit | édit sumber]

  • 1987 – Gemma Spofforth, atlét ngojay Inggris

Nu pupus[édit | édit sumber]

  • 1713 – Abraham van Riebeeck, Gupernur Jéndral Hindia Walanda ka-18 (l. 1653)
  • 2006Ferenc Puskás, pamaén bola Hongaria (l. 1927)

Poé peré / poé panginget-nginget[édit | édit sumber]

  • Poé Murid Internasional
  • Poé Prématuritas Dunia

Tumbu luar[édit | édit sumber]

Nuvola apps clock.png