22 Nopémber

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Tanggal ieu dina sawatara taun terahir
2018 | 2017 | 2016 | 2015
Tempo oge: Kalénder kajadian

22 Nopémber nyaéta poé ka-326 dina sataun (ka-327 dina taun kabisat) dina kalénder Gregorian, sésana 35 poé.

Kajadian[édit | édit sumber]

  • 1718 - Di laut basisir Carolina Kalér, bajo laut Inggris Edward Teach (leuwih kawentar ku sebutan “Blackbeard”) nemasing pati dina patempuran ngalawan sakumpulan kapal angkatan laut karajaan nu dipingpin ku Létnan Robert Maynard.
  • 1808 - Wewengkon Lampung leupas ti Kasultanan Banten.
  • 1873 - Kapal uap Perancis SS Ville du Havre tilelep 12 menit sanggeus diadu jeung kapal layar beusi Loch Earn di Atlantik, korban 226 jiwa.
  • 1943 - Lébanon merdéka ti Perancis.
  • 1963 - Présidén AS John F. Kennedy ditelasan sarta Gupérnur Téxas John Connally tatu parna ku Lee Harvey Oswald,  nu ogé nelasan pulisi Dallas J. D. Tippit sabada ninggalkeun TKP. Wakil Présidén Lyndon B. Johnson tuluy jadi présidén AS ka-36, sabadana.
  • 1967 – Résolusi Déwan Kaamanan PBB no 242 diadopsi, ngadegkeun panduan négosiasi pikeun pangréngséan daméy Arab-Israél.
  • 1974Majelis Umum PBB méré PLO status pangawas.
  • 1986 - Mike Tyson nu umur 20 taun neunggeul KO Trevor Berbick sakaligus ngajadikeunna juara tinju dunya kelas beurat pangorana.
  • 1987 – Dua statsiun télévisi Chicago dibajo ku pangbajo nu teu kanyahoan nu make papakéan siga Max Headroom.
  • 1989 - Bom di Béirut ngabeledug malastrakeun Présidén Lébanon Réné Moawad.
  • 1990 - PM Inggris Margaret Thatcher mundur tina pamilihan pamingpin Partéy Konservatif, mastikeun reureuhna dina kaperdanamentrian.
  • 1991 - Freddie Mercury nu geus sahoseun, nyaluk Jim Beach minangka manajer Queen ka imahna di Kensington, London, pikeun ngabahas panyataan publik.
  • 1994 – Sega Saturn dipedalkeun di Jepang.
  • 1995Toy Story dipedalkeun minangka filem panjang munggaran nu sacara kasaluruhan dijieun make gambar hasil komputer (singk. Inggris CGI).
  • 1995 – Lini 7.3 Mw  Teluk Aqaba ngeundeuk-ngeundeuk Bobojong Sinai sarta wilayah Arab Saudi ku inténsitas Mercalli maksimum VIII (Heuras), nelasan dalapan sarta natuan 30 jalama, ogé hiji tsunami nu teu pati ngabahayakeun.
  • 2002 – Di Nigeria, leuwih ti 100 jalma nemasing pati dina hiji serangan nu ditujukeun  ka pamilon pasinggiri Miss Word.
  • 2003 – Insidén pacobaan témbakan DHL Baghdad: Teu lila sanggeus leupas landas, hiji pasawat kargo Ekspres DHL ditarajang lebah jangjang kiwana ku hiji misil darat ka udara hingga kapaksa kudu ngadarat.
  • 2004 – Révolusi Oranye dimimitian di Ukraina, hasil tina pamilihan présidén, nu dianggap pinuh ku kacurangan jeung intimidasi pamilih.
  • 2005 - Angéla Mérkel liwat koalisi sababaraha partéy meunang di Parlemén Féderal Jérman (Bundestag) sakaligus jadi kanselir Jérman awéwé nu munggaran.
  • 2011 - Panutupan SEA Games 2011.
  • 2012 – Ngareureuhan témbakan di mimitian antara Hamas jeung Israél di Jalur Gaza sabada dalapan poé bitotama sarta korban maot 150 jalma.
  • 2015 – Longsor di Hpakant, Nagri Kachin, kaléreun Myanmar nelasan saheunteuna 116 jalma di sabudeureun tambang giok, ditambah kurang leuwih 100 jalma teu katimu.

Nu babar[édit | édit sumber]

Nu pupus[édit | édit sumber]

  • 1617 – Ahmed I, Sultan Turki Ustmani (l. 1590)
  • 1718 – Blackbeard, bajak laut Inggris (l. 1680)
  • 1963 – John F. Kennedy, présidé AS ka-35 (l. 1917)
  • 2015 – Kim Young-sam, présidén Koréa Kidul Ka-7 (l. 1929)

Poé peré /poé panginget-nginget[édit | édit sumber]

Tumbu luar[édit | édit sumber]

Nuvola apps clock.png