9 Nopémber

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30  
Tanggal ieu dina sawatara taun panungtung
2019 | 2018 | 2017 | 2016
Baca ogé: Kalénder kajadian

9 Nopémber nyaéta poé ka-313 dina sataun (ka-314 dina taun kabisat) dina kalénder Gregorian, sésana 52 poé.

Kajadian[édit | édit sumber]

  • 1729Spanyol, Perancis jeung Inggris néken Pasini Sevilla, ngaréngsékeun Perang Anglo-Spanyol ti taun 1727. Walanda ngiluan dina tanggal 29 .
  • 1799Napoleon Bonaparte mingpin kudéta 18 Brumaire ngeureunan pamaréntahan Diréktori, sarta jadi Konsul Kahiji dina Pamaréntahan Konsulat.
  • 1867 – Shogun Tokugawa nyérénkeun kakawasaan balik deui ka Kaisar Jepang, ngamimitian Réstorasi Méiji.
  • 1872 – Kahuruan rohaka di Boston, Amérika.
  • 1887Amérika Sarikat narima hak pikeun Pearl Harbor, Hawaii.
  • 1907 – Permata Cullinan, permata panggedé-gedéna nu kungsi kapanggih (3.106,5 karat / 621,35 gr), disérénkeun ka Raja Edward VII minangka hadiah ulang taunna.
  • 1913 – Badéy Great Lakes, pangaruksak-ngaruksakana bencana alam nu pernah narajang éta dano, ngancurkeun 19 kapal sarta niwaskeun leuwih ti 250 jalma.
  • 1918 – Kaiser Wilhelm II ti Jérman turun tahta sabada Révolusi Jérman sarta Jérman jadi nagri Républik.
  • 1937 – Pasukan Cina mundur tina Patempuran Shanghai dina Perang Sino-Jepang Kadua.
  • 1963 – Di tambang batu bara Miike, Jepang, hiji beledugan nelasan 458 jalma sarta 839 kudu dirawat alatan karacunan karbon monoksida.
  • 1953Kamboja meunang kamerdékaan ti Perancis.
  • 1967 – Majalah Rolling Stone munggaran medal.
  • 1985Garry Kasparov, 22 taun, ti Uni Soviét, jadi Juara Dunia Catur pangorana sabada ngéléhkeun batur sanagarana Anatoly Karpov.
  • 1989Jerman Wétan muka pos pamariksaan di Témbok Bérlin, ngijinkeun wargana pikeun nyaba ka Bérlin Kulon.
  • 1993Stari Most, jambatan kolot di Kota Mostar Bosnia nu diwangun taun 1566, rubuh sabada sababaraha poé dibom ku pasukan Kroasia dina Perang Kroasia-Bosnia.
  • 1994 – Unsur kimia darmstadtium katimu.
  • 1998 – Hiji pangadilan féderal AS, dina hiji perkara sipil panggedéna dina sajarah Amérika, maréntahkeun 37 broker AS pikeun mayar AS$ 1,3 milyar ka invéstor NASDAQ nu ditaripu minangka ganti rugi.
  • 1999 – Pasawat TAESA Flight 725 murag sanggeus leupas landas ti Bandara Intérnasional Uruapan, Michoacán, Méksiko, 18 jalma dijero kapal maraot.
  • 2005 – Bom-bom bunuh diri narajang tilu hotél di Amman, Yordania nelasan saheunteuna 60 jalma.
  • 2007Bundestag (parlemén féderal) Jérman ngaluarkeun piagem panahanan data nu kontrovérsi nu ngameunangkeun nahan panyimpanan data lalu lintas télékomunikasi salila genep bulan tanpa kudu aya alesan khusus.
  • 2012 – Hiji karéta api nu ngangkut bahan bakar cair nabrak jeung  ngabeledugkeun seuneu tohaga di kaléreun Myanmar, nelasan 27 jalma sarta natuan 80 séjénna.
  • 2012 – Sahanteuna 27 jalma palastra sarta losinan séjénna cidera dina kaributan antara tahanan jeung panjaga di Panjara Welikada, Kolombo, Sri Langka.

Nu babar[édit | édit sumber]

Nu pupus[édit | édit sumber]

Poé peré / poé panginget-nginget[édit | édit sumber]

Tumbu luar[édit | édit sumber]

Nuvola apps clock.png