13 Nopémber

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Tanggal ieu dina sawatara taun terahir
2018 | 2017 | 2016 | 2015
Tempo oge: Kalénder kajadian

13 Nopémber nyaéta poé ka-317 dina sataun (ka-318 dina taun kabisat) dina kalénder Gregorian, sésana 48 poé.

Kajadian[édit | édit sumber]

  • 1093 – Patempuran Alnwick: Inggris meunang ngalawan Skotlandia, Raja Malcolm ti Skotlandia jeung anakna, Édward perlaya.
  • 1775 – Perang Révolusioner Amérika: Pasukan révolusioner patriot pimpinan Jénd. Richard Montgomery ngarebut Montreal.
  • 1841 – James Braid mimitina ningalian pamintonan magnétisme sato, nu  tuluy nungtun manéhna kana ngulik hiji widang nu antukna disebut hipnotisme.
  • 1914 – Perang Zaian: Suku Barbar nandangan éléh tohaga ku pasukan Perancis di Maroko dina Patempuran Al Harri.
  • 1918PD I: Pasukan Sakutu ngarebut Konstantinopel, puseur dayeuh Turki Ustmani.
  • 1947Uni Soviét réngsé nyieun AK-47, salah sahiji bedil serang nu akurat.
  • 1950 – Jénderal Carlos Delgado Chalbaud, President Vénezuéla, ditelasan di Karakas.
  • 1970 – Angin Puyuh Bhola asup ka Délta Leuwi Gangga di Pakistan Wétan (kiwari Bangladesh) nu padet ku pangeusi.
  • 1982 – Ray Mancini ngéléhkeun Duk Koo Kim dina hiji laga boksen nu lumangsung di Las Vegas. Kim's tuluy maot sabaraha poé ti harita (tanggal 17 Nopémber) nu ngabalukarkeun panggantian signifikan aturan  dina olahraga éta.
  • 1985 – Gunung api Nevado del Ruiz bitu sarta ngaluarkeun lahar nu ngurug Armero, Kolumbia, nelasan kurang leuwih 23.000 jalma.
  • 1986The Compact of Free Association (COFA) / Kontrak Asosiasi Bébas, ngajadi hukum, méré kamérdekaan pikeun Nagara Féderasi Mikronésia jeung Kapuloan Marshall ti Amérika Sarikat.
  • 1989 – Hans-Adam II, Pangéran Liechtenstein, ngagantikeun bapana nu tilar dunya.
  • 1990 – Di Aramoana, Selandia Anyar, David Gray némbak 13 jalma tepi ka hanteuna dina hiji pangbantéan, méméh tuluy manéhna kalacak sarta ditémbak mati ku pulisi.
  • 1995 – Hiji bom treuk ngabeledug saluareun pusat palatihan Pangawal Nasional Saudi Arabia nu dikokolakeun ku AS di Riyadh, nelasan lima urang Amérika sarta dua urang India. Hiji kelompok nu nelah Pagerakan Islam pikeun Parobahan ngaku tanggung jawab.
  • 1998 – Tragedi Semanggi I, bancang pakéwuh dina démo massa di Jakarta, 17 urang palastra.
  • 2012Samagaha panon poé pinuh lumangsung di Australi jeung Pasifik Kidul.
  • 2015 – Hiji rangkéan serangan nu meunang dirancanakeun di Paris, kaasup sawatara témbakan, beledugan sarta krisis sandera dina arrondissement (distrik) 10 jeung 11, nelasan 130 jalma, tujuh panyerang sarta natuan 368 séjénna, bari saheunteuna 80 urang tatu parna.

Nu babar[édit | édit sumber]

  • 1899 – Iskander Mirza, présidén kahiji Pakistan (td. 1969)
  • 1913 – Lon Nol, PM Kamboja ka-37 (td. 1985)
  • 1939 – Bob Tutupoly, tukang ngawih Indonésia
  • 1955 – Whoopi Goldberg, artis Amérika
  • 1969 – Gerard Butler, aktor Skotlandia

Nu pupus[édit | édit sumber]

  • 1969 – Iskander Mirza, présidén kahiji Pakistan (l. 1899)
  • 2005 – Eddie Guerrero, pagulat Amérika (l. 1967)

Poé peré /poé panginget-nginget[édit | édit sumber]

  • Poé Kahadéan Dunia

Tumbu luar[édit | édit sumber]

Nuvola apps clock.png