Riyadh

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Pikeun kagunaan séjén tina Riyadh, tempo Riyadh (disambiguasi).
Riyadh
الرياض
Ar Riyāḍ
Riyadh Skyline New.jpg
Lambang Riyadh
Lambang
Nagara Bandéra Arab Saudi Saudi Arabia
Propinsi Propinsi Riyadh
Pamaréntahan
 • Walikota Abdul Aziz ibn 'Ayyaf Al Muqrin
 • Émir Propinsi Pangéran Sattam bin Abdul Aziz
Aréa
 • Urban 1.000 km2 (400 sq mi)
 • Métro 1.815 km2 (701 sq mi)
Luhurna Kesalahan ekspresi: Operator * tak terduga m (Kesalahan ekspresi: Operator / tak terduga ft)
Populasi (2010)[rujukan?]
 • Kota 5.254.560
 • Dénsitas 3.024/km2 (7.833/sq mi)
 • Métro 6.800.000
  Perkiraan Otoritas Pamekaran Riyadh
Time zone EAT (UTC+3)
 • Summer (DST) EAT (UTC+3)
Kode pos (5 digit)
Kode wewengkon +966-1
Website www.arriyadh.com

Riyadh (Basa Arab: الرياض‎ dialihaksarakeun Ar Riyāḍ dilapalkeun [ʔɑrːiˈjɑːdˤ]) nyaéta ibu kota jeung kota panggedéna di Saudi Arabia. Riyadh ogé nyaéta ibu kota ti Propinsi Riyadh, sarta kaasup kana wewengkon baheula Najd jeung Al-Yamama. Kota ieu aya di bagian tengah Semenanjung Arab dina hiji plato nu gedé, sarta miboga populasi kira-kira 5.254.560 jiwa. Kota ieu dibagi kana 15 distrik kota (~kacamatan), di handapeun Kotamadya Riyadh nu diluluguan ku Walikota Riyadh, sarta Otoritas Pamekaran Riyadh, nu diluluguan ku Gubernur Propinsi Riyadh. Riyadh miboga universitas putri nu panggedéna sadunya, Universitas Putri Nora binti Abdurrahman.[1].

Angkutan[édit | édit sumber]

Bandar Udara[édit | édit sumber]

Bandar Udara Internasional Raja Khalid (IATA: RUH), mangrupa bandar udara utama Riyadh, aya kirang langkung 35 kilométer kaléreun puseur kota.

Jalan[édit | édit sumber]

Riyadh miboga sistem jalan modéren. Jalan Lingkar Wétan ngahubungkeun bagian kidul jeung kalér Riyadh, samentawis Jalan Lingkar Kalér ngahubungkeun bagian wétan jeung kulon. Jalan Raja Fahd ngaliwatan puseur kota ti kalér ka kidul, sajajar jeung Jalan Lingkar Wétan. Jalan Makkah, ngaliwatan puseur kota ti wétan ka kulon.

Karéta[édit | édit sumber]

Stasion Riyadh

Badan Karéta Api Saudi Arabia ngoperasikeun 2 rupa jalur nu béda pikeun karéta panumpang jeung karéta barang antara Riyadh jeung Dammam liwat Hofuf, jeung Haradh.

Angkutan umum[édit | édit sumber]

PT Saudi Arabian Public Transport (SAPTCO), jaringan beus nasional, ngoperasikeun angkutan panumpang ka sababaraha kota jeung nagara tatangga.

Hiji rancangan jaringan métro kalawan 6 jalur enggeus disatujuan.[2]

Tingali ogé[édit | édit sumber]

Catetan jeung rujukan[édit | édit sumber]

Tumbu kaluar[édit | édit sumber]

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg   Tingali ogé Riyadh di Wikivoyage

Citakan:Ibu kota di Asia


Countries.png