30 Nopémber

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Tanggal ieu dina sawatara taun terahir
2018 | 2017 | 2016 | 2015
Tempo oge: Kalénder kajadian

30 Nopémber nyaéta poé ka-334 dina sataun (ka-335 dina taun kabisat) dina kalénder Gregorian, sésana 31 poé.

Kajadian[édit | édit sumber]

  • 1803 – Ékspédisi Balmis dimimitian di Spanyol, tujuanna pikeun ngavaksinasi cacar jutaan jalma di Spanyol Amérika jeung di Philipina.
  • 1853 – Perang Kriméa: Dina Patempuran Sinop, Armada laut Karajaan Rusia dina pingpinan Pavel Nakhimov ngancurkeun armada Turki Ustmani dina pingpinan Usman Pasya di Sinop, hiji palabuan laut di kaleureun Turki.
  • 1939 – Perang Usum Tiis: Pasukan Soviét mareuntas ka Finlandia di sababaraha tempat jeung ngaboman Hélsinki sarta kota-kota séjénna, ngamimitian perang.
  • 1942Perang Dunia II: Patempuran Tassafaronga; Skuadron leutik kapal pangrusak Jepang dipimpin ku Raizō Tanaka ngéléhkeun armada pangjalajah AS dina pingpinan Carleton H. Wright.
  • 1947 – Perang Sodara di daérah Mandat Palestina dimimitian, ngajalanan  kana dijieunna nagara Israél.
  • 1954 – Di Sylacauga, Alabama, Amérika Sarikat, météor Hodges narajang hiji suhunan imah sarta nelasan saurang awéwé nu keur saré beurang; ieu mangrupakeun hiji-hijina kajadian météor ti langit ninggang jalma nu kungsi kadokuméntasikeun di Wilayah Kulon.
  • 1966Barbados merdéka ti Karajaan Inggris.
  • 1967Yaman Kidul mérdéka ti Karajaan Inggris.
  • 1971Iran ngarebut Kapuloan Tunbs Gedé jeung Leutik ti Uni Émirat Arab.
  • 1982 – Album ka-6 Michael Jackson, Thriller, dipedalkeun, antukna jadi pangpayu-payuna album rékaman dina sajarah.
  • 1995Operasi  Badéy Gurun sacara resmi lekasan.
  • 1999 – Exxon jeung Mobil néken hiji kasapukan saharga AS$ 73,7 miliar pikeun merger, ngajadi  ExxonMobil, panggedé-gedéna pausahaan di dunia.
  • 1999 – Di Seattle, Amérika Sarikat, démonstrasi ngalawan pasamoan WTO ku pamerotés anti-globalisasi teu dinyana ku pulisi sarta maksa kana dibatalkeunna upacara bubuka.
  • 2004 – Pasawat Lion Air MD-82 nomer JT 538 tiseureuleu nalika ngadarat di Bandara Adisumarmo, Surakarta, 26 tiwas sarta 61 lianna taratu.
  • 2018 – Lini 7.0 mw nu pusatna ngan 15 mil ti Anchorage, Alaska, ngabalukarkeun karusakan nu lumayan gedé tapi teu aya korban jiwa.

Nu babar[édit | édit sumber]

Nu pupus[édit | édit sumber]

Poé peré / poé panginget-nginget[édit | édit sumber]

Tumbu luar[édit | édit sumber]

Nuvola apps clock.png