Michael Jackson

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Michael Jackson (2002)

Michael Joe Jackson leuwih dipikawanoh Michael Jackson (gumelar 29 Agustus 1958 – tilar dunya 25 Juni 2009 dina umur 50 taun) nyaéta saurang panyanyi pop. Michael Joseph Jackson (lahir di Gary, Indiana, Amérika Sarikat, 29 Agustus 1958 - maot di Los Angeles, California, Amérika Sarikat, 25 Juni 2009 dina umur 50 taun). Manéhna kawéntar minangka "King of Pop" (raja pop) jeung mopulérkeun gerakan "moonwalk" anu geus jadi ciri hasna. Albumna anu dirilis dina taun 1982, Thriller, mangrupa album anu panglakuna di dunya, kalawan hasil ngajualna leuwih ti 104 juta kopi di sakuliah dunya. Manéhna ngamimitian karir nanyi dina umur lima taun minangka anggota kelompok vokal kulawarga Jackson (anu engkéna jadi Jackson 5) saméméh medalkeun album solo nu munggaranna, Got to Be There dina taun 1971. Minangka anak katujuh ti kulawarga Jackson, manéhna ngamimitian kiprah dina musik profésional nalika umur 11 taun minangka anggota Jackson 5.

Dina awal taun 1980-an, manéhna jadi figur anu pohara dominan dina musik pop jeung musisi Afrika-Amérika munggaran anu mibanda crossover kuat di MTV. Kapopuléran dina musikna ngaronjat waktu dipidangkeun di MTV, di antara "Beat It", "Billie Jean", jeung "Thriller" dianggap geus ngarobah video klip jani hiji wangun karya seni jeung minangka alat promosi pikeun moplérkeun hiji kanal tipi. Vidéo-vidéo saperti "Black or White" jeung "Scream" ngajadikeun Jackson jadi andelan utama MTV dina taun 1990-an. Ngaliwatan pintonan panggung jeung video-video klipna, Jackson mopulérkeun sajumlahing téhnik nari saperti robot jeung mooonwalk. Sora jeung gaya vokal Jackson mangaruhan jeung diturutan ku lobapanyanyo hiphop, pop, jeung R&B.

Pangajén-pangajén anu dimeunangkeun ku manéhna kaasup sababaraha kali Guinner World Records - kaasup Thriller minangka album panglakuna sadinya- 13 Grammy Awards, 13 kali single nomer 1 dina solo karirna ti musisi lalaki séjénna dina Hot 100 era- jeung pangjualan 750 juta unit di sakuliah dunya. Hirup Jackson pohara kawentar di sakuliah dinya, dibarengan ku karirna anu suksés pisan, ngajadikeun manéhna jadi bagian tina kabudayaan pop salila 4 dékadeu. Dina sababarana taun manéhna mindeng disebut-sebut minangka salah sahiji lalaki pangkawentarna di dunya.


Nulis.jpg