3 Pébruari

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29

3 Pébruari nyaéta poé ka-34 dina sataun dina kalénder Gregorian, sésana 331 poé (332 dina taun kabisat).

Kajadian[édit | édit sumber]

  • 1488Bartolomeu Dias ti Portugal ngadarat di Basisir Mossel sabada ngurilingan Tanjung Harepan, minangka urang Éropa munggaran nu kanyahoan ngalalampah sakitu ngidulna.
  • 1509 – Armada Laut Portugis ngéléhkeun gabungan armada laut Karajaan Utsmaniyah, Républik Venisia, Sultan Gujarat, Mamluk ti Mesir, Zamorin ti Calicut jeung Républik Ragusa dina Patempuran Diu di Diu, India.
  • 1661 – Pasukan Maratha pingpinan Chattrapati Shivaji ngéléhkeun urang Mogul dina Patempuran Umberkhind.
  • 1706 – Dina Patempuran Fraustadt, pasukan Swédia ngéléhkeun pasukan gabungan Saxon-Polandia-Rusia nu leuwih kuat maké strategi tingkeran ganda.
  • 1781Perang Révolusioner Amérika: Pasukan Inggris ngarebut Sint Eustatius, wilayah Kapuloan Karibia nu asalna dikawasa ku Walanda.
  • 1783 – Perang Révolusioner Amérika: Spanyol ngaku kana kamerdékaan Amérika.
  • 1807 – Pasukan militer Inggris dina pingpinan Brigadir Jéndral Sir Samuel Auchmuty ngarebut Kota Motevideo nu dikawas aku Spanyol. Kiwari kota éta jadi puseur nagri Uruguay.
  • 1813 – José de San Martín ngéléhkeun tentara Karajaan Spanyol di San Lorenzo, minangka bagéan tina Perang Kamerdékaan Argéntina.
  • 1830Protokol London Taun 1830 mikeun kamerdékaan pinuh pikeun Yunani ti Kasultanan Utsmaniyah minangka hasil ahir tina Perang Kamerdékaan Yunani.
  • 1918 – Torowongan Twin Peaks di San Fransisco, California mimiti dibuka, minangka torowongan jalan nu pangpanjangna di dunia, 3.633 méter.
  • 1933Adolf Hitler ngabéwarakeun ékspansi Lebensraum ka Éropa Wétan minangka tujuan géopulitik ahir tina kawijakan luar nagri Third Reich (Karajaan Katilu).
  • 1943 – Kapal SS Dorchester ditilemkeun ku U-boat Jérman. Ngan 230 tina 902 jalma di sajeroeun kapal nu harirup kénéh.
  • 1944Perang Dunia II: Nalika kampanye Kapuloan Gilbert jeung Marshall, tentara AS hasil ngarebut Atol Kwajelein ti garnisun Jepang.
  • 1945 – Perang Dunia II: Minangka bagéan tina Operasi Thunderclap, sarébu pasawat B-17s ti Angkatan Udara ka-8 ngaboman Bérlin, nelasan antara 2.500 nepi ka 3.000 jalma sarta kira-kira 120.000 séjénna leungiten Imah.
  • 1945 – Perang Dunia II: Amérika Sarikat jeung Pasamakmuran Philipina ngamimitian hiji perang panjang pikeun ngarebut Manila ti Jepang.
  • 1953 – Pangbantéyan Batepá lumangsung di São Tomé nalika pamarétah kolonial Portugis jeung para pamilik tanah ti Portugis ngahembatkeun kaheurasan ka urang pribumi kreoles nu nelah ku sebutan urang forro.
  • 1958 – Sarikat Ékonomi Benelux ngadeg, minangka dasar uji coba pikeun naon anu jaga disebutna Komunitas Ékonomi Éropa.
  • 1961 – Angkatan Udara AS ngamimitian Operasi Kaca Eunteung, sarta salila 30 taun ti harita hiji "Pasawat Kiamat" salawasna aya di jomantara nu boga kawasa ngontrol kana serangan bom jeung misil AS.
  • 1972 – Poé kahiji tina Badéy Salju Iran 1972 salila tujuh poé, nu bakal nelasan 4.000 jalma, minangka pangmaut-mautna badéy salju dina sajarah.
  • 1984 – John Buster jeung tim riset ti Pusat Kaséhatan Harbor-UCLA ngabéwarakeun geus hasil ngalakukeun pamindahan émbrio nu munggaran dina sajarah, ti hiji awéwé ka awéwé nu hasil ngalahirkeun.
  • 1989 – Kudéta militer ngarugrugkeun Alfredo Stroessner, diktator Paraguay ti saprak taun 1954.
  • 1998 – Bencana karéta gantung Cavalese: saurang pilot militer AS ngabalukarkeun maotna 20 jalma nalika pasawatna nu ngapung di handap neukteuk kabel karéta gantung di deukeut Trento, Italia.
  • 2007 – Bom di hiji pasar di Baghdad nelasan saheunteun 135 jalma sarta nyideraan 339 lianna.
  • 2014 – Dua jalma ditémbak mati sarta 29 murid di sandera di hiji SLA di Moskow, Rusia.

Nu babar[édit | édit sumber]

Nu pupus[édit | édit sumber]

Poé peré / poé panginget-nginget[édit | édit sumber]

Tumbu luar[édit | édit sumber]

Nuvola apps clock.png