5 Pébruari

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29

5 Pébruari nyaéta poé ka-36 dina sataun dina kalénder Gregorian, sésana 329 poé (330 dina taun kabisat).

Kajadian[édit | édit sumber]

789Idris nepi ka Volubilis sarta ngadegkeun Dinasti Idrisiyyah, misahkeun Maroko ti Kakhalifahan Abbasiyah sarta ngadegkeun nagara Maroko.

1782Spanyol ngéléhkeun Inggris sarta ngarebut Menorca.

1810Perang Bobojong: Pangepungan Cádiz dimimitian ku Perancis ka markas angkatan laut Spanyol.

1852Muséum Hermitage Anyar di Saint Petersburg, Rusia, salah sahiji muséum panggedéna tur pangkolotna di dunia, dibuka pikeun balaréa.
1862 – Moldavia jeung Wallachia sacara rasmi ngagabung jadi Nagara Satelit Sarikat Rumania.

1907 – Ahli kimia Bélgia, Leo Baekeland ngabéwarakeun pangjieunan Bakelite, pelastik sintesis munggaran di dunia.

1918 – Stephen W. Thompson nembak murag hiji kapal udara Jérman; hal ieu mangrupakeun kameunangan militer AS di jomantara nu munggaran.

1919Charlie Chaplin, Mary Pickford, Douglas Fairbanks, and D. W. Griffith medalkeun Sarikat Artis.

1924 – Obervatorium Royal Greenwich mimiti nyiarkeun sinyal unggal jam, katelah Sinyal Mangsa Greewich.

1933 – Pamungpangan lumangsung dina saluhureun kapal perang Angkatan Laut Karajaan Walanda, HNLMS De Zeven Provinciën di deukeut basisir Sumatra, Hindia Walanda.

1939 – Jénderal Francisco Franco jadi "Caudillo de España" ka-68, atawa pamingpin Spanyol.

1941Perang Dunia II: Pasukan Sakutu ngamimitian Patempuran Keren pikeun ngarebut Keren, Éritréa.

1958 – Hiji bom hidrogén nu katelah ku Bom Tybee leungit ku Pasukan Udara AS di leupas basisir Savanah, Georgia, teu kungsi katimu deui.

1963Pangadilan Éropa ngadegkeun dasar-dasar direct effect (éfék langsung), minangka salah sahiji kaputusan pangpentingna dina pamekaran hukum Uni Éropa.

1971 – Apollo 14 jeung para astornotna cenah ngadarat di bulan.

1988Manuel Noriega disidang ku dakwaan nyelendepkeun obat jeung money laundry.

1994 – Pangbantéan Markale, leuwih ti 60 jalma palastra sarta kira-kira 200 tatu nalika hiji bom mortar ditémbakkeun ka hiji pasar di tengah Kota Sarajevo ku Tentara Républik Srpska.

2000 – Pasukan Rusia nelasan saheunteuna 60 rakyat sipil di pasisian Grozny, Chechnya.

2004 – Pamungpangan Taun 2004 di Haiti dimimitian nalika Front Pertahanan Révolusioner Artibonite ngarebut Kota Gonaives.

2008 – Hiji tornado gedé (nelah ku Super Tuesday Tornado) narajang béh kidul Amérika Sarikat, nelasan 57 jalma.

Nu babar[édit | édit sumber]

Nu pupus[édit | édit sumber]

Poé peré / poé panginget-nginget[édit | édit sumber]

Tumbu luar[édit | édit sumber]

Nuvola apps clock.png