22 Pébruari

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29

22 Pébruari nyaéta poé ka-53 dina sataun dina kalénder Gregorian, sésana 312 poé (313 dina taun kabisat).

Kajadian[édit | édit sumber]

  • 1819 – Ku Perjangjian Adams–Onís, Spanyol ngajual Florida ka Amérika Sarikat saharga 5 jua dolar AS.
  • 1847Perang Amérika-Méksiko: Patempuran Buena Vista: Lima rébu pasukan Amérika ngéléhkeun 15.000 pasukan Méksiko.
  • 1848Révolusi Perancis 1848 dimimitian, nu bakal nungtun kana diadegkeunna Républik Perancis Kadua.
  • 1878 – Di Utica, New York, Frank Woolworth muka toko écéran Woolworh nu kahiji.
  • 1899 – Pasukan Philipina pingpinan Jéndral Antonio Luna medar serangan walesan kahiji ka pasukan Amérika dina perang Philipina-Amérika. Urang Philipina antukna gagal ngarebut deui Manila ti Amérika.
  • 1909 – Genep belas kapal perang ti armada preang Great White, dipingpin ku Kapal AS Connecticut, marulang deui ka AS saréngséna ngurilingan dunya.
  • 1921 – Sabada pasukan Rusia dina pingpinan Baron Roman von Ungern-Sternberg ngusir urang Cina, Bogd Khan diangkat deui jadi kaisar Mongolia.
  • 1924 – Présidén AS Calvin Coolidge jadi présidén munggaan nu nepikeun pidatona lewat radio, ti Gedong Putih.
  • 1943Perang Dunia II: Sésa-sésa anggota Mawar Bodas, Sophie Scholl, Hans Scholl, jeung Christoph Probst diéksékusi ku Nazi Jérman.
  • 1944 – Perang Dunia II: Pasawat Amérika salah ngabom kota-kota Walanda, Nijmegen, Arnhem, Enschede jeung Deventer, ngakibatkeun korban 800 urang di Nijmegen wungkul.
  • 1944 – Perang Dunia II: Pasukan Beureum Soviét ngarebut deui Krivoi Rog, Ukraina.
  • 1957Ngô Đình Diệm ti Viétnam Kidul salamet tina usaha panémbakan komunis di Buôn Ma Thuột.
  • 1958 – Mesir jeung Syria ngagabung jadi Républik Arab Sarikat.
  • 1959 – Lee Petty meunangkeun kajuaraan Daytona 500 nu munggaran.
  • 1972 – IRA Ofisial nyeungeut bom mobil di Barak Aldershothe, nelasan tujuh jalma sarta nyideraan 19 lianna.
  • 1974 – Pasamoan Organisasi Konferénsi Islam lumangsung di Lahore, Pakistan. Tilu puluh genep nagara ngahadiran sarta 22 kapala nagara ngilu aub. Ogé harita ngaku kana ngadegna Bangladesh.
  • 1974 – Samuel Byck nyoba ngabajo hiji pasawat di Bandara Internasional Baltimore/Washington, niatna rék diteunggarkeun ka Gedong Putih pikeun nelasan Présidén Richard Nixon, tapi kalah paéh ku pulisi.
  • 1986 – Awal tina Révolusi Kakuatan Rakyat di Philipina.
  • 1997 – Di Roslin, Midlothian, élmuwan Inggris ngabéwarakeun geus hasil nyieun clone domba nu dingaranan Dolly (lahir tanggal 5 Juli 1996).
  • 2002 – Pamingpin pangbarontakan Angola, Jonas Savimbi, nemasing pati dina hiji serangan militer.
  • 2005 – Lini Zarand 6.4 Mw ngendag-ngendag Propinsi Kerman, Iran, koban maot 612 jalma sarta tatu 1.411.
  • 2006 – Saheunteuna genep urang jalma nyieun panggarongan panggedé-gedéna di Inggris, maling duit £53 jutam (kira-kira $92.5 juta atawa €78 juta) ti hiji dépot Sekuritas di Tonbridge, Kent, inggris Kidul Wétan.
  • 2011 – Lini paling maut kadua di Selandia Anyar narajang Christchurch, nelasan 185 jalma
  • 2011 – Pangbarontakan Bahrain: Sapuluh rébu jalma pawéy dina raraga protést kana maotna tujuh korban ku pulisi jeung tentara dina protés saméméhna.
  • 2014 – President Viktor Yanukovych ti Ukraina dimakzulkeun ku Verkhovna Rada (parlemén) Ukraina ku hasil sora 328-0, nyumponan tujuan utama pangbarontakan Euromaidan.
  • 2015 – Kapal féri nu mawa 100 panumpang tibalik di Leuwi Padma, nelasan 70 jalma.
  • 2018 – Saurang jalma ngalungkeun granat di kadutaan AS di Podgorica, Montenegro. Manéhna paéh sorangan alatan granat nu kadua, teu saurang ogé aya nu tatu alatan kajadian éta.

Nu babar[édit | édit sumber]

Nu pupus[édit | édit sumber]

Poé peré / poé panginget-nginget[édit | édit sumber]

Tumbu luar[édit | édit sumber]

Nuvola apps clock.png